FOLLOW US: facebook twitter

«Κλειδί» η βιωσιμότητα για τον δρόμο Αρχ.Ολυμπία-Μεγαλόπολη

Ημερομηνία: 17-01-2022 | Συντάκτης:

-«Προϋπόθεση για το έργο η ενεργοποίηση των πόρων», δηλώνει στην «Πρωινή» ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το ύψος των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και η ισχυρή τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς του θα κρίνουν κατά πόσον είναι εφικτό να κατασκευαστεί ο οδικός άξονας που θα ενώνει τον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» με την Αρχαία Ολυμπία και συνδέσει τη νότια Ορεινή Ηλεία με την Αρκαδία και την Κεντρική Πελοπόννησο γενικότερα, στο πλαίσιο των χρημάτων που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που θα μπουν σε διαδικασία σταδιακής απολιγνιτοποίησης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για την υλοποίηση του έργου δημιούργησαν αισιοδοξία, ωστόσο ακόμα είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο. Θα πρέπει να προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους, η οποία –όπως φάνηκε στην περίπτωση της Πατρών-Πύργου- αποτελεί πολύ δύσκολη διαδικασία με διαρκείς διαπραγματεύσεις, και στη συνέχεια η εξεύρεση επενδυτικού ενδιαφέροντος για να προχωρήσει ως Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ, κατά συνέπεια η πορεία του θα εξαρτηθεί από το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ο κ. Νίκας παρέδωσε στο υπουργείο Υποδομών προμελέτη που προβλέπει την κατασκευή νέου δρόμου μήκους 95 χιλιομέτρων, με νέα χάραξη οδού υψηλής ποιότητας (high quality κατά την ορολογία της ΕΕ) με αφετηρία τον Α/Κ Λεύκτρου (αυτοκινητόδρομος Α7-για Σπάρτη) στην περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία κινείται αρχικά δυτικά και εν συνεχεία βορειοδυτικά περνώντας από την Ανδρίτσαινα, την Αλιφείρα, συμβάλλοντας τέλος στην οδό Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου στον οικισμό Άσπρα Σπίτια. Μετά την παράκαμψη Αρχαίας Ολυμπίας, ο υφιστάμενος δρόμος συμβάλλει στον αυτοκινητόδρομο Α5 Πατρών – Πύργου.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Νίκα, αλλά και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη, για το εγχείρημα της «Αδριατικής Οδού», που θα ενώνει όλο τον δυτικό άξονα, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι έχει στείλει σχετική επιστολή για το συγκεκριμένο έργο στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αλλά και την ανάγκη ενεργοποίησης των πόρων για να ωριμάσουν κι άλλο οι συζητήσεις.

«Οι διαπεριφερειακές συνδέσεις βοηθούν στην άρση απομόνωσης και την ανάδειξη περιοχών με τεράστιο τουριστικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό απόθεμα. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί μία ευκαιρία για υποδομές που θα πετύχουν αυτό το στόχο. Η συζήτησή μας με τον συνάδελφο περιφερειάρχη και καλό φίλο Παναγιώτη Νίκα κινείται προς αυτήν κατεύθυνση, αποτελεί όμως πρώτη προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση η ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος