«Κερκόπορτα» εργασιακής απορρύθμισης το πρόγραμμα SURE
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69664″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονη ανησυχία από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, μετά τα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, το οποίο προβλέπει τη δανειδότηση τονυ κράτους με περίπου 1,5-2 δις. ευρώ για να καλύψει μέρος των αποδοχών και τω ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε συμβασιούχους και εργαζόμενους με συμβάσεις έργου που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να παραταθούν οι συμβάσες που ολοκληρώνονταν στο τέλος του έτους. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» ανέργους, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στοχεύει και στην κάλυψη μέρους του μισθού και των εισφορών των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής εργασία) περίπου στο 40%-60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”59870″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ωστόσο ξεκαθάρισε την αντίθεσή του απέναντι σε μέτρα εργασιακής απορρύθμισης.
«Ξέρουμε ότι για κάποιους η υγειονομική κρίση ειναι ευκαιρία για να περιορίσουν τα εργασιακά μας δικαίωματα, είναι πάγια επιδίωξή τους, και τώρα φαίνεται ότι θέλουν να ξεκινήσουν από τους συμβασιούχους, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα εργαζομένων. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή και δε θα μείνουμε αδρανείς απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να καταργήσει εργατικά δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε να μας εξαπατήσουν και να αφήσουμε να σηκώσουν πάλι οι εργαζόμενοι τα βάρη. Εμείς ζητάμε την ανάκληση όλων των καταχρηστικών αντεργατικών ρυθμίσεων που μέσω ΠΝΠ θέσπισε η κυβέρνηση και που στόχο έχουν να ξεχειλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες υπηρεσίες -φιλέτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”27792″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΠΕ Ηλείας, Ανδρέας Ασημακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή»:
«οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να δεχθούν καμία αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων και καμία μείωση των αποδοχών τους, ούτε να πέσουν θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού, όπου ο άνεργος θα βλέπει ανταγωνιστικά αυτόν που εργάζεται και ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο, κάτι που το κατάφεραν το 2010 και το πληρώσαμε όλοι μας πολύ ακριβά με τη δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη γιγάντωση της ανεργίας και με την περικοπή κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Εργασιακή ζούγκλα ο ιδιωτικός τομέας
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Χρύσα Ζούπη ανέφερε στην «Πρωινή» πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «θυσιάζει» τους εργαζομένους της μέσης ηλικίας, για να τους αντικαταστήσει με φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.[/vc_column_text][vc_single_image image=”90503″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα οδηγήσει τους γηράσκοντες ιδιωτικούς υπαλλήλους στο περιθώριο, περικόπτοντάς τους ότα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θέτοντας σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Παράλληλα, θα δώσει το ελεύθερο στους εργοδότες να προσλάβουν προσωπικό που θα πληρώνεται λίγο, θα δουλεύει περισσότερο και δεν θα έχει επί της ουσίας κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή το υπουργείο μας λέει ότι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι η εξαφάνιση των ιδιωτικών υπαλλήλων, με την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και την εγκαθίδρυση εργασιακού μεσαίωνα. Οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν, αλλά για να λειτουργήσουν πρέπει να έχουν υπαλλήλους», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες του Ν. Ηλείας και Μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πύργου με τη Δ.Α.Σ, Νίκος Γκότσης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζομένους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”93917″ img_size=”full”][vc_column_text]«Μ’ ένα στόμα – μια φωνή η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως “εθνική υπόθεση” την «επανεκκίνηση του τουρισμού” εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν αδιαμαρτύρητα πλάτη, ενώ ταυτόχρονα με αντιφατικές ενέργειες και μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας που “κοστίζουν”, καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν μεταξύ “υγείας και “ανεργίας”. Στα μέτρα με τα οποία ταΐζουν με τη σέσουλα τη μεγαλοεργοδοσία, προστίθεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, για την επιδότηση κατά 40% των εργοδοτικών εισφορών και των μισθών των εργαζομένων, για επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης”. Εχουν μάλιστα το θράσος να παρουσιάζουν αυτό το μέτρο ως “προστασία” των εργαζομένων, πατώντας πάνω στο φόβο και την αγωνία τους για το αν θα έχουν φέτος μεροκάματο. Με την ίδια απειλή, πάνε να ξεμπερδεύουν με ό,τι απέμεινε από τις συμβάσεις στον Τουρισμό, ακόμα και με τη στοιχειώδη υποχρέωση των μεγαλοξενοδόχων να επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς με την έναρξη της νέας σεζόν», υπογράμμισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]