FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι στη διδασκαλία με Βig Brother»: Σιωπηρή διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών για τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας

Ημερομηνία: 20-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν με σιωπηρή διαμαρτυρία χθες το μεσημέρι στην Πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διάταξη που προβλέπει την online μετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, οι εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για έναν νόμο που απαξιώνει το δημόσιο σχολείο και ζήτησαν την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στον ταξικό χαρακτήρα του νέου νόμου και στους στόχους που υπηρετεί.

«Το νομοθέτημα για την απευθείας μετάδοση του μαθήματος, εκτός από την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αλλοιώνει και την ίδια τη φυσιογνωμία του μαθήματος. Με τους αγώνες μας και τη στάση μας δείχνουμε την αντίθεσή μας και βάζουμε φρένο στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια που απαξιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να πετύχει τον στόχο “του σχολείου της αγοράς” και τη μείωση του κόστους για την παιδεία. Πρακτικά αυτό προωθείται με το πολυνομοσχέδιο, βάζοντας ταξικούς φραγμούς στα νέα παιδιά, με την τράπεζα θεμάτων, την αξιολόγηση και την ηλικία στα ΕΠΑΛ. Η αγορά χρειάζεται φθηνό ευέλικτο και υπάκουο, υποταγμένο εργατικό δυναμικό με ορισμένες δεξιότητες, οι οποίες είναι χωρίς αντίκρισμα έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι στόχοι έχουν τεθεί εδώ και δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΟΣΑ και τον ΣΕΒ.

«Σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία δίνεται έμφαση στο εργαλείο της αξιολόγησης διότι κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τα χρηματοδοτεί αναλόγως, ενώ παράλληλα καθιερώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασία και τις απολύσεις, οδηγώντας στο κλείσιμο σχολείων», σχολίασε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών περιφερειών Πύργου, Αντωνία Μπρη, στηλίτευσε τη χρονική στιγμή κατάθεσης του νόμου στη Βουλή, ασκώντας κριτική στο περιεχόμενό του και ιδιαίτερα στην αιφνιδιαστική τροπολογία περί της online μετάδοσης της διδασκαλίας..

«Η υπουργική απόφαση της 15ης Μαΐου ανάγει τη συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης σε πρόταση καινοτομίας, όταν η εφαρμογή της απαιτεί την έκθεση των εμπλεκομένων σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η εκπαιδευτική διαδικασία στη σχολική αίθουσα δεν είναι άκαμπτη. Το μάθημα στο σχολείο είναι ομάδα, διάλογος, πείραμα, συνεργασία. Είναι εμπιστοσύνη και σεβασμός στην άποψη του άλλου. Είναι μια μοναδικότητα που δεν άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων. Η σιωπή μας σήμερα αποσκοπεί να αναδείξει την ανάγκη για εσωτερική σκέψη όσων έχουν ειπωθεί σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανέφερε.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, Μπία Πικέα, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας επέδειξε αλαζονεία με την έκδοση απόφασης που επικυρώνει την εισαγωγή κάμερας στην τάξη και επιχειρεί να εκβιάσει τους εκπαιδευτικούς.

«Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τον δρόμο για την παγίωση της κάμερας μέσα στην τάξη, δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα πιέσεων και εκβιασμών προς τους συναδέλφους ώστε στην πράξη το “δύναται” να γίνει υποχρεωτικό. Εμεί οι εκπαιδευτικοί που καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη μόρφωση των παιδιών, που σταθήκαμε δίπλα στις οικογένειές του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, διαβεβαιώνουμε ότι δεν δύναται να αντικατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή, δεν δύναται ο μαθητής να γίνει αντικείμενο χλευασμού και δεν δύναται η τάξη να γίνει reality show», ανέφερε καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν την τροπολογία.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί σχημάτισαν έναν κύκλο, έχοντας απλώσει πανό με συνθήματα, και ολοκλήρωσαν τη συμβολική τους διαμαρτυρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος