ΚΕΔΕ: Ζητά παράταση στο νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ
Παράταση ενός μήνα στην περίοδο διαβούλευσης επί του σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας», ζητά με νέα επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ειδικότερα, ο κ. Γ. Πατούλης στην επιστολή επισημαίνει ότι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 11 Μαΐου 2016, έγινε συζήτηση επί του σχεδίου νόμου και υπήρξαν οι παρακάτω διαπιστώσεις:
- Το σχέδιο νόμου έχει πολύ σοβαρές νομοτεχνικές ελλείψεις, ασάφειες και αντιφάσεις.
- Σε μία αρμοδιότητα που διαχρονικά και μέσα από όλες τις έως σήμερα νομοθετημένες ρυθμίσεις και προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης είναι αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, στο σχέδιο αυτό αναιρείται από την πολλάκις επαναλαμβανόμενη εμπλοκή του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Η χωροταξική διάταξη των νέων φορέων διαχείρισης όπως προκύπτει από τις διάσπαρτες προβλέψεις δεν οδηγεί σε σταθερές και βιώσιμες δομές.
- Δεν έχουν μπει οικονομικοί και χωρικοί παράμετροι οι οποίοι θα μπορούσαν να προσδιορίσουν και με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση τη τελική χωροταξική οργάνωση των νέων φορέων.
- Η δημιουργούμενη εκκρεμότητα και αναδιάταξη του τοπίου των ΦΟΔΣΑ θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση και υλοποίηση των έργων διαχείρισης όταν μάλιστα έχει δημοσιευτεί σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ.
Μετά από τις σχετικές διαπιστώσεις, υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης στην επιστολή, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την παράταση της διαβούλευσης έως 15 Ιουνίου 2016, «προκειμένου να ολοκληρωθεί μία διαδικασία καλά μελετημένης και βιώσιμης οργάνωσης των νέων φορέων χωρίς να χρειαζόμαστε συνεχείς τροποποιήσεις και παρατηρήσεις όπως στα προηγούμενα αντίστοιχα νομοθετήματα».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι, «η μεταρρύθμιση αυτή, αν δεν λάβει υπόψη σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και προπάντων αν δεν έχει την αναγκαία κοινωνική και αυτοδιοικητική συμφωνία, θα κινδυνεύει ν’ ακυρωθεί ακόμα και κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής της. Ως ΚΕΔΕ, από το περασμένο Ιανουάριο δρομολογήσαμε με το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης τις διαδικασίες επανεξέτασης όλου του πλαισίου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ με οδηγό τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία, με έμφαση στα οικονομικά και χωρικά δεδομένα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν τον οποιοδήποτε σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα μία οριστική μελέτη για τη βέλτιστη χωρική οργάνωση των νέων φορέων λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω παραμέτρους, αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, ΦΟΔΣΑ, ΠΕΔ, Επιστημονικοί φορείς κ.τ.λ.) μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο».
Τέλος, ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρει ότι, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη θα τεθεί στη διάθεσή του Υπουργείου προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάρτιση του τελικού σχεδίου του νόμου. Με τη διαδικασία αυτή το νομοσχέδιο «θα έχει εξαρχής την αποδοχή όλων των πλευρών στοιχείο αναγκαίο και απαραίτητο για να οδηγήσει σε επιτάχυνση των μεταβολών που θα προβλεφθούν ώστε να μη χαθεί κι άλλος κρίσιμος χρόνος».