FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Ο πρωτογενής τομέας και το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όλο το προηγούμενο διάστημα εγείρει σοβαρές αντιδράσεις και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.

Η κυβέρνηση, ενώ εξήγγειλε 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, απέφυγε να συμπεριλάβει αγρότες και κτηνοτρόφους στα γενικότερα μέτρα ανακούφισης, όπως φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές, αλλά και αναστολές δανειακών υποχρεώσεων.

Το κλείσιμο της εστίασης για δύο μήνες και η απαγόρευση κυκλοφορίας την περίοδο των εορτών του Πάσχα προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές το κρέας υπέστησαν μείωση και στην τιμή του γάλακτος.Ανάλογα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι. Δυστυχώς, κανείς από αυτούς τους κλάδους δεν έχει αποζημιωθεί ως σήμερα.

Ζημιά υπέστησαν και αρκετές κατηγορίες αγροτών με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον περιορισμό της αγοράς και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών. Αρκετά κηπευτικά προϊόντα σάπισαν, άλλα πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές στις κεντρικές λαχαναγορές, ενώ και η εξαγωγή της φράουλας διαταράχθηκε το κρίσιμο διάστημα .

Ο αμπελοοινικός κλάδος παρακολουθεί με έκπληξη τις αποφάσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, υφιστάμενος σημαντική ζημιά που συνεχίζεται, ακολουθώντας την πορεία της εστίασης.

Ταυτόχρονα, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πτώση των τιμών στα ελληνικά προϊόντα (πχ πατάτα), ενώ και οριακές αυξήσεις στα συμβόλαια της βιομηχανικής ντομάτας δε συμβαδίζουν με την τάση αυξημένης ζήτησης για προϊόντα μακράς διάρκειας.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ενίσχυση της ρευστότητάς τους, τόσο με ταχύτερες καταβολές και μεγαλύτερες προκαταβολές των ενισχύσεων που δικαιούνται, όσο και με φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις αλλά και αποζημιώσεις όπου διαπιστώνεται σημαντική ζημιά. Η ταχύτητα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι κρίσιμη για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες σχέδια βελτίωσης δε χρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να αποστερούνται σημαντικοί αναπτυξιακοί πόροι για τον πρωτογενή τομέα (στην Ηλεία πάνω από 80 προτάσεις), ενώ και αρκετές επενδύσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα (LEADER) περιμένουν αύξηση της χρηματοδότησης για να υλοποιηθούν.

Η αδράνεια της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα είναι αδικαιολόγητη. Οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τα ελληνικά προϊόντα να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα καλά νέα, όμως, σταματούν κάπου εδώ.

Η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης στην απασχόληση του πρωτογενούς τομέα (6,7% την τελευταία πενταετία- Eurostat), η νέα ΚΑΠ που προτείνεται μειωμένη κατά 5%  προβλέπειπερικοπές άμεσων ενισχύσεων, οι πιστώσεις μειώνονται, συμβάσεις αθετούνται, η ρευστότητα περιορίζεται.

Απαιτείται ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα δώσει πραγματικά κίνητρα για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, συνεργατικών σχημάτων και την ένταξη σε αυτά. Με καθοδήγηση και ενημέρωση των νέων αγροτών πάνω στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής πάνω:

  • Στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων
  • Στη διασφάλιση της ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων
  • Στη μοντέρνα οργάνωση και διοίκηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • Στην αποτελεσματική υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων
  • Στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και του μάρκετινγκ προϊόντων

Η κυβέρνηση μπορεί να υποτιμά τον πρωτογενή τομέα όσον αφορά στη ζημιά που υπέστη κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν ε΄χει όμως το δικαίωμα να υποτιμήσει τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Η Ηλεία, πρώτος νομός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγροτική εξειδίκευση, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Ας ελπίσουμε, να το καταλάβει και η κυβέρνηση και να πράξει ανάλογα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia