FOLLOW US: facebook twitter

Καύσωνα, χαλάζι και ΕΛΓΑ έφεραν το τέλος των ελαιοπαραγωγών

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:

Του Γιάννη Σταθόπουλου, Προέδρου Συλλόγου ελαιοπαραγωγών «Τα Κρέστενα»

Το μεσημέρι της 27-5-2020, στα ΚΡΕΣΤΕΝΑ, υπήρξε ισχυρή  χαλαζόπτωση με χαλάζι μεγάλου  μεγέθους και μεγάλης χρονικής διάρκειας (1 ώρα περίπου) που προξένησε ζημιές τόσο στα  δένδρα, όσο και στον καρπό, ο οποίος μόλις είχε βγει από το άνθος. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν ολοκληρωτική.

Πριν 10 ημέρες περίπου, είχε προηγηθεί  ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ με θερμοκρασία 42 βαθμών κελσίου , που πιθανώς να έκανε ζημιά στην καρπόδεση.

Από την αρμόδια  υπάλληλο  του ΕΛΓΑ  ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ  έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες (αναγγελία ζημιάς) , τόσο για τον ΚΑΥΣΩΝΑ, όσο και για το ΧΑΛΑΖΙ.

Οι απαντήσεις  του ΕΛΓΑ   ήταν οι εξής:  1)  για τον ΚΑΥΣΩΝΑ : Δεν θεωρείται ζημιογόνο αίτιο κατά τον κανονισμό του, αποζημιώνεται μόνο από τα ΠΣΕΑ και 2) για το ΧΑΛΑΖΙ:  Αποζημιώνει μεν τον καρπό, αλλά ο καρπός δεν φαίνεται να έχει πέσει κάτω στο χώμα, άρα κατά τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ δεν είχε βγεί  από το άνθος και δεν αποζημιώνεται.

Εδώ δημιουργούνται οι εξής απορίες:  1) Πότε ήρθαν οι γεωπόνοι, αφού ακόμη οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση αποζημίωσης και η προθεσμία λήγει την 10-6-2020. 2)Τι καρπό είδαν οιγεωπόνοι αφού ο καρπός μόλις βγήκε από το άνθος και είναι πολύ μικρός  σε μέγεθος (σαν σκάγι) και έχει πέσει πάνω στο χώμα που έχει χορτάρια?

Οπωσδήποτε ο ΕΛΓΑ  μετά την κλιματική αλλαγή και την συχνή δημιουργία ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ, πρέπει να αλλάξει τον κανονισμό του και να τον προσαρμόσει στα νέα δεδομένα. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα τους γεωπόνους για να εκτιμήσουν τις ζημιές.-


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος