FOLLOW US: facebook twitter

Καρκινογόνο βενζόλιο σε εκατοντάδες προϊόντα-Στο στόχαστρο ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων

Ημερομηνία: 22-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τοξική χημική ουσία σε εκατοντάδες είδη προσωπικής φροντίδας. Ποιες επωνυμίες αποσύρουν προϊόντα τους.


Ανεξάρτητες δοκιμές διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μολυσμένα με βενζόλιο, μια εξαιρετικά καρκινογόνο χημική ουσία, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες εταιρίες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno.

Το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου. 

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 


Απέτυχαν να προστατεύσουν τους καταναλωτές 

Η χημική ουσία με βάση το πετρέλαιο «προκαλεί καρκίνο», ιδιαίτερα τη λευχαιμία και τα αιμοφόρα όργανα, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο μπήκε και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γιατί απέτυχε να κάνει λάβει επαρκή μέτρα περισσότερα για την προστασία των πολιτών. Η υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι διερευνά το ζήτημα, ότι κάνει δικές της δοκιμές και προέτρεψε τις εταιρείες να ανακαλέσουν τα επίμαχα προϊόντα.

Αν και ο Οργανισμός δεν έχει την εξουσία να διατάξει ανακλήσεις, οι επικριτές τον καλούν FDA να διευκρινίσει το υπάρχον όριο βενζολίου, να ορίσει νέα όρια έκθεσης και να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή, αντί να αφήνουν τη δουλειά στα ανεξάρτητα εργαστήρια. Το σύστημα του FDA «στερείται πραγματικά ανεξάρτητης αναθεώρησης» επειδή βασίζεται στο τι αναφέρουν οι ίδιες εταιρείες, τόνισε ο Λάιτ.

Η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση του βενζολίου ως συστατικού πριν σχεδόν 45 χρόνια. Είναι «κάπως μοναδικό στο ότι είναι πολύ καλά αποδεδειγμένο ότι είναι απίστευτα τοξικό -αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες έως πάνω από έναν αιώνα», σχολίασε ο Ντέιβιντ Άντριους από την  οργάνωση Environmental Working Group.


Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος