FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Καννής: «Ελπίζω το 2028 να είμαστε όλοι υπερήφανοι για το έργο που θα έχουμε υλοποιήσει»

Ημερομηνία: 25-01-2024 | Συντάκτης:

Ο νέος Δήμαρχος Πύργου, σήμερα στην «ΠΡΩΙΝΗ»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου και τον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Στους τομείς που θα στοχεύσει τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του, στο όραμά του για τον Πύργο και τις 48 τοπικές κοινότητες αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου, αναφέρεται ο νέος Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής σε μια πρώτη συνέντευξή του στην «Πρωινή».

Ο κ. Καννής μιλά για το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας, που ήταν «Επιστροφή στην αξιοπρέπεια», τονίζοντας πως φιλοδοξία του είναι η επιστροφή στον δημοκρατικό διάλογο και τον σεβασμό της άλλης άποψης ενώ σχολιάζοντας το πολυσυλλεκτικό σχήμα της παράταξής του που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και το αν ήρθε η ώρα να «ξεπληρώσει» την στήριξη αυτή, απαντά πως «τα μόνα γραμμάτια που έχει να εξοφλήσει είναι απέναντι στους δημότες!».

Όσον φορά το αν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία το μακρινό 2028, επισήμανε πως το μόνο που τον απασχολεί είναι να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών και στο τέλος της 5ετίας να είναι όλοι υπερήφανοι για το έργο που θα έχουν υλοποιήσει.

«Τα μόνα “γραμμάτια” που έχουμε να εξοφλήσουμε είναι απέναντι στους δημότες»

1. «Επιστροφή στην αξιοπρέπεια». Αυτό ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής σας καμπάνιας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών. Ποιο είναι το πρώτο και βασικότερο ζήτημα στο δήμο Πύργου που θα επιτρέψει την επιστροφή στην αξιοπρέπεια;

Η επιστροφή στην αξιοπρέπεια δεν είναι ένα απλό προεκλογικό σύνθημα και ούτε πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Ήταν και παραμένει ένα καθολικό αίτημα των πολιτών του Δήμου Πύργου, που εκφράστηκε πλειοψηφικά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Το βασικό όμως στοιχείο είναι ότι αγκαλιάζει όλους τους δημότες είτε μας ψήφισαν είτε έκαναν μια άλλη επιλογή. Γιατί στην ουσία του βρίσκεται η επιστροφή στο δημοκρατικό διάλογο και ο σεβασμός στην άλλη άποψη. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψή του για την κατάσταση του Δήμου που ζει χωρίς να αισθάνεται το φόβο ότι θα αντιμετωπίσει ύβρεις και αλαζονικές συμπεριφορές εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Τελικός μας στόχος είναι ο δημοκρατικός αυτός άνεμος να ενεργοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει ο τόπος μας, για να ξεφύγουμε από την χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση.  

2. Πώς ερμηνεύετε τη συσπείρωση των πολιτών γύρω από την υποψηφιότητά σας;

Οι συνδημότες μας αναγνώρισαν στην πρόταση που τους καταθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο ειλικρίνεια στις προθέσεις μας και σταθερότητα στις απόψεις μας. Επιβράβευσαν τη συνεπή παρουσία της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και το δημόσιο διάλογο και έκριναν ότι έπρεπε να βρισκόμαστε την επόμενη πενταετία στο τιμόνι του Δήμου. Πιστεύω, κυρίως, ότι εκτίμησαν το θετικό αποτύπωμα της συνολικής παρουσίας μας και την ισχυρή βούλησή μας να ενώσουμε τους δημότες χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

3. Η δημοτική παράταξη «Μπορούμε» στηρίχθηκε από πολίτες διαφορετικών πολιτικών «δεξαμενών». «Γραμμάτια προς εξόφληση» έχετε;

Ακριβώς αυτό είναι το πλεονέκτημα της παράταξής μας. Ότι είναι πολυσυλλεκτική και έχει κατεξοχήν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, χωρίς καμία περαιτέρω κομματική αναφορά και δέσμευση. Αναφερόμαστε μόνο στους δημότες. Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Επομένως, τα μόνα γραμμάτια που έχουμε να εξοφλήσουμε είναι απέναντί τους. Και καθημερινή μου φροντίδα θα είναι να είμαστε συνεπείς σε αυτή την υποχρέωσή μας.

«Πρωταρχικοί στόχοι μας είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών,
η εξωστρέφεια και η στήριξη της τοπικής οικονομίας»

4. Ποιο είναι το όραμά σας για την πρωτεύουσα της Ηλείας και ποιες οι πρώτες σας προτεραιότητες; Σε ποιους τομείς θα στοχεύσετε τις πρώτες «100» μέρες;

Πρωταρχικοί στόχοι μας είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών, η εξωστρέφεια και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Θέλουμε να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο, ώστε να υπερβούμε τις ελλείψεις βασικών υποδομών και την εγκατάλειψη του κτηριακού αποθέματος που διαθέτουμε. Δίνουμε σημασία στην στο σχεδιασμό και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας. Κορυφαία επιλογή μας και προτεραιότητα είναι επιτέλους να χαράξουμε και να καταθέσουμε μια σαφή στρατηγική για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) –Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που αφορά στο Δήμο μας. Θα εστιάσουμε με επιμονή και προσήλωση σε ενέργειες που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη. Γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε μια άλλη προοπτική στον Πύργο και τις κοινότητές μας.

5. Ποια είναι τα φλέγοντα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δήμο και ποια είναι τελικά τα οικονομικά δεδομένα που παραλάβατε;

Ανοίγουμε τους φακέλους όλων των δημοτικών θεμάτων και ξεκινάμε με την κάλυψη των κενών που συναντάμε. Η προσπάθειά μας είναι να διασώσουμε προγράμματα, έργα και διαδικασίες που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές δυσκολίες με τις οποίες η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε καν ασχοληθεί. Τα ζητήματα δεν λύνονται με την επικοινωνιακή διαχείρισή τους και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτή την οδό. Θα δώσουμε τη σημασία που αρμόζει και στη στενή παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων. Γιατί είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό να ξεκινά η υλοποίηση, αλλά, είναι ακόμη σημαντικότερο, τα έργα να τελειώνουν και να ολοκληρώνονται εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Όσον αφορά στα οικονομικά του Δήμου, στο τέλος του Ιανουαρίου θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα,  αφού θα έχουν κατατεθεί και όλα τα τιμολόγια του περασμένου έτους. Οι βασικοί όμως οικονομικοί δείκτες φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικοί και  οδηγούν σε μία ελλειμματική κατάσταση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και υπέρμετρων οφειλών. Η αποσαφήνιση της οικονομικής κατάστασης θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προγραμματισμό δράσεων που έχουν ως κύριο στόχο το να καταστεί ο Δήμος Πύργου υγιής και να μπορέσει να προχωρήσει με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα. Σε κάθε περίπτωση, και πέραν της αποτύπωσης αυτών που παραλάβαμε, είμαστε δεσμευμένοι να κινηθούμε με βασικούς άξονες τον οικονομικό και τον διοικητικό εξορθολογισμό του Δήμου.

«Αξία δεν έχει να γινόμαστε παθητικοί “καταναλωτές πολιτισμού” αλλά να καταφέρουμε
να δημιουργήσουμε κυψέλες παραγωγής πολιτισμού»

6. Την προηγούμενη 4ετία βάσει και των τοποθετήσεών σας, το «άρτος και θεάματα» ήταν στην ημερήσια διάταξη… Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επόμενη μέρα στον Πολιτισμό;

Για εμένα και την παράταξή μας ο πολιτισμός ξεπερνά το εφήμερο και συνδέει δημιουργικά το παρελθόν με το μέλλον, τον τόπο με τους ανθρώπους του και την ιστορία με το παρόν μας. Στόχος μας είναι να υλοποιηθούν δράσεις που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, με κύριο στόχο να αναδείξουμε την δουλειά που γίνεται από τους διάφορους συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, μουσικές ομάδες και θεατρικές ομάδες της περιοχής μας. Αξία δεν έχει να γινόμαστε παθητικοί «καταναλωτές πολιτισμού» αλλά να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κυψέλες παραγωγής πολιτισμού.  Ξέρετε πολιτισμός σημαίνει σεβασμός στην παράδοση, την ιστορία, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα κάθε τοπικής κοινωνίας κ.λ.π.  Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συσκέψεις για το καρναβάλι, που θέλουμε να του δώσουμε ένα ιδιαίτερο χρώμα συνεχίζοντας ό,τι θετικό έγινε και να το εξελίξουμε βελτιώνοντας και φωτίζοντας και άλλες πτυχές των εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 10 Μαρτίου.

7. Θα διεκδικήσετε την προεδρία του ΦΟΔΣΑ;

Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα η παρεμβατική παρουσία του Δήμου Πύργου στον ΦΟΔΣΑ ήταν υποτονική, αν και έχει να κάνει με την διαχείριση του σημαντικότερου προβλήματος της καθημερινότητας, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Με δεδομένο ότι τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά τον εναποθέτει ο Δήμος Πύργου, θα πρέπει ο ρόλος του να είναι πιο ουσιαστικός στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Για να έχουμε αποτέλεσμα στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τα απορρίμματα, θα πρέπει όλοι οι Δήμοι να συμπράξουμε με μόνο στόχο να υπερβούμε όλα εκείνα τα διαχρονικά εμπόδια που τόσα χρόνια δεν μας άφηναν να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα συνέβαλλαν στην απαλλαγή των τοπικών κοινωνιών από ένα ζήτημα που άπτεται της ποιότητας ζωής των δημοτών. Μόνη προοπτική είναι να δούμε συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης, της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των αποβλήτων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού μας.

8. Αν και οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι μακριά (Οκτώβριος 2028), δεν μπορούμε να μην σας ρωτήσουμε εάν έχετε αποφασίσει να διεκδικήσετε μια δεύτερη θητεία.

Το τελευταίο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Ανέλαβα  το χρέος να ασκήσω τα καθήκοντά του Δημάρχου  σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Δήμο Πύργου. Η πρώτη λοιπόν έγνοια μου είναι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου και να βελτιώσω τις συνθήκες της καθημερινότητας της πόλης και των κοινοτήτων, δίνοντας στον Πύργο τον ρόλο που του αρμόζει ως πρωτεύουσα του Νομού μας. Ελπίζω το 2028 να είμαστε όλοι υπερήφανοι για το έργο που θα έχουμε υλοποιήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος