Δ. Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια ιδιωτών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”119240″ img_size=”full”][vc_column_text]Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το τεράστιο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του προανήγγειλε τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής.Μάλιστα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα μπορούν να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη, οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.
Οι σχεδιασμοί αυτοί εμφανίζονται ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των παλιών εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Ισχύει, όμως, πραγματικά κάτι τέτοιο; Κατηγορηματικά όχι.
Καταρχάς, όλοι γνωρίζουν ότι τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα γιγαντώθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό. Επίσης, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Υπουργού, οι μεγάλες δικηγορικές και λογιστικές εταιρίες που θα πάρουν τη «δουλειά», δεν θα ασχοληθούν μόνο με τις παλιές εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και με τις νέες. Συνεπώς, πρόκειται για ένα μέτρο με ευρύ και μόνιμο χαρακτήρα, που το φέρνουν για να μείνει.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότιμια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 22 Σ., «το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει». Επομένως, η ανάθεση του συνόλου, σχεδόν, του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό.
Επιπλέον, γεννώνται ερωτήματα, που αφορούν το κόστος που θα προκαλέσει η ρύθμιση για το δημόσιο (αμοιβές ιδιωτών κ.α.), για τον φορέα πιστοποίησης των ιδιωτών, την εκπαίδευση και την επάρκεια τους, τις συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου κ.α.
Μάλιστα, ως προς το κόστος, προκαλείμεγάλη αγανάκτηση η σκέψη του Υπουργείου να πληρώνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι!Δηλαδή, λένε στους υποψήφιους συνταξιούχους ότι αν θέλετε να πάρετε σύντομα τη σύνταξή σας δεν θα την εκδώσει ο δημόσιος φορέας, που ήδη πληρώνετε με τις εισφορές σας, αλλά θα πληρώσετε επιπλέον ποσά στις ιδιωτικές εταιρίες!!!
Επίσης, με τα σχέδια αυτά του Υπουργού τίθεται άμεσα και ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς, τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, στα οποία θα έχουν πρόσβαση και θα ελέγχουν οι ιδιώτες, περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως προσωπικά προφίλ οφειλετών, χρέη, ιατρικές παθήσεις κ.α.
Από την απονομή της σύνταξης με το πάτημα ενός κουμπιού, του κ. Βρούτση, τώρα περνάμε στην απονομή σύνταξης μέσω ιδιωτών και Project Manager. Έτσι, επικαλείται η κυβέρνηση πως θα λύσει το ακανθώδες ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, για τις οποίες έχει τεράστιες ευθύνες.
Ενώ θα έπρεπε να μεριμνήσει για την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ με προσλήψεις σε προσωπικό και παροχή υλικοτεχνικών μέσων, επιλέγει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας.
Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιοΥπουργό Εργασίας, την οποία συνυπέγραψαν 47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και να αποκαλύψει ξεκάθαρα τις προθέσεις του για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι πολύ σοβαρή και λεπτή υπόθεση για ν’ αντιμετωπίζεται ιδεοληπτικά και με προχειρότητες. Η κυβέρνηση συνειδητά στοχεύεισ’ ένα ευρύ σχέδιο υπονόμευσης, απαξίωσης και ακρωτηριασμού της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.Οι πρακτικές της δε μπορούν να πείσουν ούτε τον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη που αγωνιά και προβληματίζεται για την απονομή της σύνταξής του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]