FOLLOW US: facebook twitter

«Στου κασίδη το κεφάλι μπαρμπεριό ανοίγει» ή… δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις

Ημερομηνία: 29-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τίποτε δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα απ’ ό,τι η γνωστή παροιμία αυτό που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον eΕΦΚΑ. Ο λόγος για τις εκκρεμείς συντάξεις και τη νομοθετική ρύθμιση  προκειμένου να μπουν δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

«Στου κασίδη το κεφάλι μπαρμπεριό ανοίγει», λέει η λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση μας ο μεν «κασίδης» δεν είναι άλλος από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, που θα κληθεί και πάλι να κάνει την περισσότερη δουλειά για να προετοιμαστούν οι φάκελοι που θα πάρουν υπό μάλης οι εξωτερικοί συνεργάτες. Εκτός κι αν κατέβουν οι δικηγόροι και οι λογιστές στα υπόγεια των ταμείων για να ανακαλύψουν μέσα στις ντάνες των χάρτινων ντοσιέ τα ένσημα από τον ασφαλιστικό χρόνο πριν από το 2002. Διότι εκεί που πάσχει η έκδοση συντάξεων είναι στην καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου που δεν έχει ηλεκτρονικά αποθηκευτεί.

Το δε «μπαρμπεριό» δεν είναι άλλο από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που, αντιγράφοντας το επικερδές μοντέλο μετάλλαξής τους σε «εισπρακτικές εταιρείες» με προσλήψεις νέων δικηγόρων για ένα «κομμάτι ψωμί» θα επεκτείνουν τώρα τις δραστηριότητές τους σε έναν τομέα με σίγουρα χρήματα από τα ίδια τα Ταμεία.

Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία αλλά και όποιοι σοβαροί νομικοί εμπλέκονται στις συνταξιοδοτικές διαδικασίες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι άπαξ και αντικατασταθεί η δουλειά από ιδιώτες η κατάσταση στον ΕΦΚΑ θα γίνει ακόμη πιο χαοτική, αφού τη βαριά προετοιμασία θα κληθούν να την κάνουν και πάλι οι υπάλληλοι των Ταμείων.

Εχει σκεφτεί (ο υπουργός) τις συνέπειες που θα υπάρξουν, στην περίπτωση που καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου που θα φέρει, και τι θα γίνει με όλες εκείνες τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που θα έχουν εκδοθεί παρανόμως» ρωτά, ευλόγως, η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. «Εχει σκεφθεί τον νομικό τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί από τα τυχόν λάθη που θα προκύψουν κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από μη δημόσιους υπαλλήλους; Ποιος θα φέρει τότε τη νομική και ποινική ευθύνη; O υπουργός, που έχει “ασυλία” ή μήπως ο λογιστής ή δικηγόρος που θα έχουν υπογράψει τη λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;» σημειώνει εμφατικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των συλλόγων του τ. ΙΚΑ.

Πηγή: ergasianet.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος