FOLLOW US: facebook twitter

«Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε στον τόπο μας!»: Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν από τον Πύργο χθες Πυρόπληκτοι και πολίτες της Ηλείας

Ημερομηνία: 03-09-2021 | Συντάκτης:
-Ενός λεπτού σιγή και συγκινητικά λόγια από τον Κώστα Καζάκο για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη
-Απολαυστικός Διονύσης Τσακνής έκλεισε μελωδικά την πετυχημένη συγκέντρωση
Ρεπορταζ: Κική Κολοβέρου-Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

 

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και πολίτες από τα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας ένωσαν τη φωνή τους με τον απλό κόσμο και τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων χθες στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων στην κεντρική πλατεία Πύργου διατρανώνοντας το δίκαιο αίτημα για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που κάηκαν.

Η συγκέντρωση άνοιξε με τον Κώστα Καζάκο, ο οποίος με συγκινητικά λόγια αποχαιρέτισε τον Μίκη Θεοδωράκη και στάθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παρακαταθήκη ενός τέτοιου πνευματικού μεγέθους. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Στη συνέχεια ο κ. Καζάκος άσκησε κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που οδήγησε στην ανεπαρκή διαχείριση των πυρκαγιών που προκάλεσαν τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή τονίζοντας ότι χωρίς οργανωμένο αγώνα δεν μπορεί να κερδηθεί τίποτα.

Την μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι πυρόπληκτων περιοχών, αγροτικών συλλόγων, οικονομικών και παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ο οποίος χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα πολύ σημαντική καθώς τους δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουν, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. «Είμαστε σήμερα εδώ όλοι εμείς που ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη, όλοι εμείς που δώσαμε τη μάχη σαν μια γροθιά για να σώσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας τα σπίτια και τα χωράφια μας. Έτσι σαν μια γροθιά και σήμερα τους βροντοφωνάζουμε ότι γυρίζουμε τη πλάτη μας στο μέλλον που φτιάχνουν όπως θέλουν και τους δηλώνουμε ότι η ιστορία δεν τους ανήκει. Εμείς θα την γράψουμε με τον αγώνα μας και τις νίκες μας» είπε και προσθεσε ότι «η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι θα αναζητήσουμε κάθε υπεύθυνο παλεύουμε με τις φλόγες».

«Μας άφησαν μόνους…»

Συνεχίζοντας είπε ότι «στις πυρκαγιές μας έλεγαν να εγκαταλείψουμε και θα πληρώσει για το έγκλημα που κάνανε. Μας άφησαν μόνους μας να τα χωριά μας όμως πίσω δεν έμεναν πυροσβέστες για να πέσουν πάνω στην φωτιά και να μην μπει στα σπίτια μας. Τα ίδια δεν κάνουν και με την πανδημία; Μας λένε να κάτσουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ότι εμείς φταίμε που κολλάμε και μας τιμωρούν. Η κυβέρνηση όμως δεν παίρνει κανένα μέτρο για την υγεία μας. Το νοσοκομείο Πύργου δεν έχει γιατρούς, κουβέντα όμως δεν ακούμε για μόνιμες προσλήψεις».

«Η αλληλεγγύη ανθισε στην μαυρίλα…»

Στη συνέχεια ο κ. Βομπίρης, τόνισε ότι η μεγάλη αυτή κινητοποιήση τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν. «Γιατί αυτό που είδαμε να ανθίζει μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά είναι η αλληλεγγύη από τους συνανθρώπους μας. Να καταλάβουν πολύ καλά ότι εμείς δεν τρώμε κουτόχορτο και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει η κακιά μας η μοίρα που καήκαμε. Από δικαιολογίες ακούσαμε πολλές. Φέτος λένε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή. Το 2007 ήταν η γιαγιά με τα σπερνά και η ουρά της αλεπούς. Αύριο αλήθειά τι θα είναι; Ακούμε συγγνώμες όμως από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Καμία συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για αυτήν την κατάσταση. Οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται και δυστυχώς εμείς τις ζούμε!! Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούνται η πυροσβεστική και τα δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά εμείς καιγόμαστε πάντα αβοήθητοι. Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά πάντα όταν κάτι αφορά στις δικές μας ανάγκες, λεφτά δεν υπάρχουν. Καήκαμε γιατί οι προτεραιότητες τους δεν περιλαμβάνουν τις ανάγκες μας. Προτεραιότητα έχουν τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της ΚΑΠ και των εμποροβιομηχάνων που μας παίρνουν τζάμπα την παραγωγή μας».

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μας καλύπτουν»

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν τους καλύπτουν  υποστηρίζοντας ότι «Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση μας, ενώ την ίδια στιγμή, η ανασυγκρότηση που μας λένε μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας. Για άλλη μια φορά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι το ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση γης και στο περιβάλλον. Έχουμε πικρή πείρα από όλα αυτά. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή την Τρίτη 31/8 δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της καταστροφής και πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζεται η επιβίωση μας στα χωριά μας. Ουσιαστικά, με βάση τη συγκεκριμένη ΠΝΠ αλλά και τα όσα έχει μέχρι στιγμής εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος για την κρατική αρωγή, δηλαδή ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και ο οποίος ενσωματώνει όλους τους κόφτες των αποζημιώσεων που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην ουσία δίνουν στην καλύτερη περίπτωση 13€ το χρόνο σε βάθος τετραετίας για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 6,5€ το χρόνο για όλους τους άλλους. Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως τους θεωρεί το κράτος. Θυμάστε πόσοι από εμάς κοπήκαμε το Δεκέμβρη από την έκτακτη αποζημείωση για το COVID γιατί μπορεί να μην έχουμε ούτε σεντς εισόδημα από πουθενά αλλού ή να κάνουμε κανα μεροκάματο και το κράτος δεν μας θεωρεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.  Το ζήσαμε το 2007 στις μεγάλες φωτιές σε όλο το νομό μας, το βλέπουμε σε όλες τις πυρκαγιές από τότε και μετά.

Τώρα να μετρήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη».

Καταλήγωντας απευθυνομενος σε όλους, τόνισε ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει και στόχο έχει να μείνουμε στον τόπο μας. « Παλεύουμε για: 100% αποζημιώσεις για του πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, Αντιπλημμυρικά έργα άμεσα. Πρόληψη από τα δασαρχεία για να μην ξαναζήσουμε τον πύρινο εφιάλτη. Πάνω σε αυτό τον άξονα στηρίζουμε μέχρι τέλος τα αιτήματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία στις 23 Αυγούστου. Αυτά τα αιτήματα είναι ενιαία και αδιαίρετα. Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, αν δεν δοθεί λύση και στο τελευταίο αίτημα, έστω και αν αφορά ένα και μόνο πυρόπληκτο.

Ο αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας, θα κλιμακωθεί!

Αγρότες, επιτροπές πυρόπληκτων, επαγγελματίες, εργάτες, συντονίζουμε τον αγώνα και θα προχωρήσουμε από κοινού σαν ένας άνθρωπος, σε παρεμβάσεις, και τοπικά αλλά και στην Αθήνα, σε συντονισμό με τους άλλους πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα. Θα πάμε και στα υπουργεία τους αν χρειαστεί. Θα προχωρήσουμε και σε συλλαλητήριο στην Αθήνα αν συνεχίσουν τον ίδιο χαβά.

Να καταλάβουν καλά ότι μπορεί οι φωτιές να έκαψαν το βιός μας, δεν θα τους αφήσουμε όμως να αποτελειώσουν τις ζωές μας. Όπως οργανωθήκαμε και σβήσαμε τις φωτιές έτσι θα οργανωθούμε και θα διεκδικήσουμε για εμάς και για τα παιδία μας.

Να καταλάβουν πολύ καλά ότι εμείς θα φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι. Θα βρούμε διαμάντια μέσα στα αποκαΐδια που μας άφησαν.

Καλή δύναμη να έχουμε».

Εξαιρετική συναυλία Διονύση Τσακνή

Υπέροχα τραγούδια από προσωπικούς του δίσκους, τραγούδια που έγραψε για άλλους ερμηνευτές αλλά και τραγούδια του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδησε ο Διονύσης Τσακνής, κλείνοντας την μεγάλη αυτή κινητοποίηση των πυρόπληκτων μελωδικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος