FOLLOW US: facebook twitter

Ήρθαν οι πρώτοι μωβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στον Πύργο!

Ημερομηνία: 29-04-2024 | Συντάκτης:

Τοποθετήθηκαν έξω από το πάρκο ΣΠΚ ακολουθούν άλλοι 22 σε διάφορα σημεία του Δήμου

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Με στόχο την μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μονάδα της Τριανταφυλλιάς και ταυτόχρονα την επανάχρηση των υλικών μετά από διαλογή, τοποθετήθηκε στον Πύργο, μπροστά από το πάρκο ΣΠΚ στην οδό Πατρών, ο πρώτος μωβ κάδος ανακύκλωσης ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ και αναμένεται πολύ σύντομα να τοποθετηθούν σε ακόμα είκοσι-δύο (22) σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων από το Δήμο Πύργου και την εταιρεία RECYCOM.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μωβ κάδοι θα τοποθετηθούν: Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, πλατεία Νικάκη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, Χαλικιάτικα και σε άλλα σημεία που θα ανακοινωθούν σύντομα από τον Δήμο Πύργου. Επίσης αρχικά θα τοποθετηθούν στο Κατάκολο και τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, (Επιτάλιο, Βούναργο, Καράτουλα).

Παρουσία του Δημάρχου Στάθη Καννή και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλη Φάμελου, ο υπεύθυνος της εταιρείας Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος ανακύκλωσης ενώ προχώρησε και σε μια μικρή επίδειξη εξηγώντας την ακριβή διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Όπως είπε, η τοποθέτηση και η συλλογή γίνεται χωρίς κανένα κόστος για το Δήμο και οι πολίτες θα πρέπει να τοποθετούν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ μέσα σε σακούλες ώστε στη συνέχεια η RECYCOM που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης να τα παραλαμβάνει και μετά από διαλογή να τα προσφέρει δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. 

«Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται στα συνεργαζόμενα Κέντρα Ανακύκλωσης (λόγω έλλειψης εργοστασίου διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών υλικών στην Ελλάδα) με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Σύμφωνα με μετρήσεις, με τη σωστή ανακύκλωση ρούχων που προτείνονται και με σωστή διαχείριση, στα σκουπίδια καταλήγει τελικώς μόνο το 2%».

«Σύντομα επανέναρξη της ανακύκλωσης στους μπλε κάδους»

Ο Δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσει η ανακύκλωση στους μπλε κάδους που είχε εγκαταλειφθεί και σε συνδυασμό και με τη νέα δράση των μωβ κάδων, η ανακύκλωση στο δήμο θα περάσει σε άλλη εποχή. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι συμπολίτες μας θα πειθαρχήσουν και θα αισθανθούν τα θετικά της ανακύκλωσης σε όλους τους τομείς. Ήδη αυτό το αίσθημα έχει εμπεδωθεί στα νέα παιδιά τα οποία με επισκέπτονται διαρκώς στο Δημαρχείο και αναζητούν γιατί δεν γίνεται ανακύκλωση στην πόλη μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Καννής.
«Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε με παρεμβάσεις ξανά, σταδιακά την ανακύκλωση» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Φάμελος, τονίζοντας ότι ο Δήμος Πύργου θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που σημαίνει λιγότερα σκουπίδια στο Εργοστάσιο και λιγότερη οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. «Θα συνεχίσουμε, όπως έχουμε πει, με σταθερά βήματα και ουσιαστικές παρεμβάσεις να ξαναφέρουμε το Δήμο Πύργου στα επίπεδα της ανακύκλωσης που του αρμόζει»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος