FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Το 2024 δεν μπήκε με το… δεξί!

Ημερομηνία: 08-01-2024 | Συντάκτης:

Φωτογραφία: Χρήστος Κουλουράς




Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Παρά τις ευχές, τις προσδοκίες και τις αισιόδοξες προβλέψεις που συνοδεύουν το λυκαυγές του νέου χρόνου για να νοιώθουμε πώς κάτι καλό έχουμε να περιμένουμε κάνοντας το χαμόγελο να ανθίσει στα χείλη μας, το 2024 δεν νομίζω ότι μπήκε με το… δεξί αν κι εμένα προσωπικά δεν θα με ένοιαζε να μπει και με το… αριστερό, γιατί χορτάσαμε πια από τα δεξιά!  Έτσι, για να αλλάξει λίγο ο συμβολισμός και να μάθουμε να βαδίζουμε αλλιώς.

 

Με το έμπα του νέου χρόνου… σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί μας ήβραν. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν που τελικά…  δεν έγιναν, ήταν η γρίπη και ο κορονοϊός που έσυραν το χορό! Τα περισσότερα σπίτια την έβγαλαν αγκαλιά με τα θερμόμετρα, τα αντιπυρετικά, τις βιταμίνες και τα αντιικά φάρμακα, τα οποία έπρεπε να έχεις ιώβεια υπομονή για να τα προμηθευτείς από τα εφημερεύοντα φαρμακεία περιμένοντας μια ώρα στην ουρά.  Ταλαιπώρια και ανημπόρια στο φουλ!

 

Όμως εκείνο που εμένα με σόκαρε στο φουλ, παραμονή Πρωτοχρονιάς αλλά και όλες τις επόμενες πρώτες μέρες του χρόνου στα σούπερ μάρκετ, ήταν η εικόνα επιστροφής της πανδημίας! Κόσμος και λαός, φορώντας μάσκα οι μισοί για να προστατευτούν από τους άλλους μισούς! Άλλοι έβηχαν, άλλοι ήταν συναχωμένοι, άλλοι απέφευγαν με μια καχυποψία τις επαφές κυρίως με παιδιά «ωρολογιακές βόμβες»,  δεν συνωστίζονταν στους διαδρόμους μπροστά από τα ράφια, όλοι είχαν μια βιασύνη στο βλέμμα και στην συμπεριφορά! Να ψωνίσω γρήγορα- γρήγορα, να φύγω, μήπως και γλιτώσω το κρεβάτωμα.

 

Έπιασα τον εαυτό μου να ανησυχεί, κατευθύνθηκα στο ράφι με τις μάσκες – τις οποίες ομολογώ ότι μισώ- πήρα μια, τη φόρεσα κι ένοιωσα ανακούφιση! Στο μυαλό μου γύρισαν όλες εκείνες οι εικόνες της πανδημίας, ο φόβος και ο τρόμος, το ζόρι που περάσαμε, η κλεισούρα, οι εντατικές, οι νεκροθάλαμοι και πιάστηκε η ψυχή μου! Ωραία αίσθηση και αισιόδοξη για να ξεκινήσεις τη χρονιά σου, όμως τα κατάλοιπα όσων περάσαμε έχουν χαραχθεί στο μυαλό και στην ψυχή μας και ο εγκλεισμός νομίζω πως έγραψε για πάντα! Βεβαίως έσπευσα να κάνω -καθυστερημένα ωστόσο- αντιγριπικό εμβόλιο! Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν η συμπεριφορά μου θέλει ψυχίατρο ή θεωρείται φυσιολογική!

 

Και δεν μας έφτανε ο « λοιμός», το Σαββατοκύριακο ήρθε και ο… καταποντισμός και η κλιματική κρίση  έδειξε τα  «δόντια» της! Από τον ανεμοστρόβιλο και τους θυελλώδεις ανέμους δεν έμεινε τίποτα όρθιο, τα σήκωσε όλα και στην ανατολική πλευρά του Πύργου και σε άλλες περιοχές και με το καλημέρα η Ηλεία βρίσκεται μπροστά σε νέες δοκιμασίες, σε νέες μεγάλες ζημιές! Λυσσάξανε όλοι, Χριστούγεννα με καλοκαιρινή λιακάδα, Πρωτοχρονιά για παραλία, πάρτε τώρα έναν ξαφνικό χειμώνα με άτσαλη είσοδο να έρθουμε στα ίσα μας! Και με όλην αυτή την κακοκαιρία, κάνανε… πρεμιέρα και οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που δεν πρόλαβαν καν να αναλάβουν την πολιτική προστασία και τους αντίστοιχους τομείς και να  προετοιμαστούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου τρέχουν και δεν φτάνουν απαριθμώντας ζημιές! Καταστροφές σε επιχειρήσεις, ζημιές σε σπίτια, τοπίο βομβαρδισμένο  η Αλφειού Κυριακή πρωί και προχωρώντας η μέρα δεν ξέρουμε τι άλλο θα φέρει στο φως!

 

Η Ηλεία λοιπόν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πρώτες μέρες της  καινούργιας χρονιάς κι όλες οι ευχές πήγαν… στράφι! «Ηρωϊκή» η είσοδος του 2024 και δεν μπορούμε να πούμε… και του χρόνου!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia