FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία στο «μάτι του κυκλώνα»!

Ημερομηνία: 08-01-2024 | Συντάκτης:

Φωτογραφία: Χρήστος Κουλουράς

Σκηνικό καταστροφής από τους θυελλώδεις ανέμους – Άπειρες οι ζημιές σε οικιακό, επιχειρηματικό εξοπλισμό, αγροτική οδοποιία και πτώσεις δέντρων

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Από πολλές και σημαντικές υλικές ζημιές συνοδεύτηκε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ηλεία τη φετινή χρονιά με το «καλημέρα» του 2024, καθώς η ξαφνική θύελλα που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατέστρεψε οικιακό και επιχειρηματικό εξοπλισμό σε πολλές περιοχές του νομού, με κύριο επίκεντρο την περιμετρική ζώνη του δήμου Πύργου.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι κάτοικοι του νομού είχαν λάβει το ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι κατά τις βραδινές ώρες έως το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή τους, προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων, για αυτό και δεν προέκυψε κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 10 προχθές το βράδυ, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για διάφορα συμβάντα, όπως πτώση δέντρων ή σκεπών, με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών και στην Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως και για λίγα λεπτά η ηλεκτροδότηση.

Φωτογραφία: Ιωάννης Κούγιας

Παράλληλα, οι κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιά στο Καπελέτο Βουπρασίας, ενώ στα Δουνέικα, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφικές ζημιές, σε υποδομές σταβλικής εγκατάστασης, σε αποθήκη με ζωοτροφές, καθώς και σε μηχανήματα.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στον Πύργο, τόσο στην ανατολική πλευρά όσο και στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως στην Μούτελη, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε εξοπλισμό και υποδομές, κινητοποιώντας την Πολιτική Προστασία του δήμου και τον ίδιο τον δήμαρχο Στάθη Καννή. Επίσης θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν σε όλα τα λιμάνια της Ηλείας και  απαγόρευση απόπλου στο λιμάνι Κυλλήνης προς τα νησιά του Ιονίου.

 

Καταστροφές στην αγροτική οδοποιία στο δήμο Κρεστένων

 

Καταστροφές  σε δίκτυα και υποδομές  προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου, και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν και από ισχυρούς ανέμους, σημειώθηκαν σημαντικές  ζημιές  στην αγροτική οδοποιία, σε μια εποχή που εξακολουθεί να γίνεται η συγκομιδή ελιών σε πολλά σημεία του δήμου,  με συνέπεια να είναι αδύνατη η πρόσβαση στα χωράφια των παραγωγών. Παράλληλα  από την έντονη όσο και πολύωρη κακοκαιρία υπήρξαν καταστροφές σε υδρομαστεύσεις κοινοτήτων, ενώ συγχρόνως παρατηρήθηκαν και κατολισθητικά φαινόμενα κυρίως σε χωριά όπου στο παρελθόν είχαν  προκληθεί  ανάλογα προβλήματα.

Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων με επικεφαλής τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο,  προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει  τα σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε στο πέρασμα της η έντονη κακοκαιρία, τα οποία ωστόσο απαιτούν  την άμεση μέριμνα  εκ μέρους της πολιτείας,  για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων και παραγωγών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ οαντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, επικοινώνησε με όλους τους δήμους για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia