FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού

Ημερομηνία: 20-11-2023 | Συντάκτης:

Τα παιδιά είναι η μόνη μορφή αθανασίας

για την οποία μπορούμε να είμαστε σίγουροι…

Πήτερ Ουστίνωφ

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου! Μεγάλη κουβέντα, τεράστια συζήτηση που ανοίγει και πάλι σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ξεχωριστά δικαιώματα.

Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Αν και έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σομαλία, και είναι η πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται παγκοσμίως και καθημερινά.

Και ίσως αν κατανοήσουμε τα δικαιώματα του παιδιού υπάρχει ελπίδα να δημιουργηθούν πολιτικές διασφάλισης των παιδιών που θα τηρούνται σε κάθε φορέα που έχει έστω και ελάχιστη επαφή με παιδιά. Αν κατανοήσουμε τα δικαιώματα του παιδιού υπάρχει ελπίδα να αποκτήσουμε στην πράξη ενα φιλικό προς σε αυτά κόσμο,  φιλικές πόλεις για το παιδί αλλά και φιλική δικαιοσύνη, φιλική εκπαίδευση, φιλικά ΜΜΕ, φιλική οικογένεια .

Δυστυχώς όμως σήμερα ο κόσμος μας δεν είναι ένας “κόσμος όμορφος και ηθικά πλασμένος”, είναι ένας κόσμος μη φιλικός προς τα παιδιά, συχνά και εχθρικός απέναντι στα δικαιώματά τους τα οποία δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε. Και δεν είναι όλα τα παιδιά ούτε τυχερά, ούτε χαρούμενα! Δίπλα μας και γύρω μας υπάρχουν τα παιδιά αθώα θύματα του πολέμου,  τα παιδιά θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών,  καθημερινά έρχονται στο φως σοκαριστικά συμβάντα παιδικής κακοποίησης  που κρύβουμε συχνά κάτω από το χαλί αντί να αναζητήσουμε τρόπους πρόληψης και σωστής  διαχείρισης έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την προστασία και την ασφάλεια που δικαιούνται για να μεγαλώσουν.  Για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά που δεν θα γίνουν αύριο δυστυχισμένοι ενήλικες.

Και δυστυχώς  πολλές κακοποιητικές συμπεριφορές ξεκινάνε  πέρα από το οικογενειακό περύργρο και μέσα από το ίδιο το σχολικό περιβάλλον. Το bulling, ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια από τις σοβαρότερες μορφές παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών. Σύμφωνα με μια πανελλαδική έρευνα του υπουργείο Παιδείας το 29% των μαθητών έχουν ασκήσει βία σε βάρος συμμαθητή τους σε ήπια- μέτρια συχνότητα, το 10% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα ενδοσχολικής βίας από τους συμμαθητές τους είτε από μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, ένα ποσοστό που υπερβαίνει πλέον το 1/3 των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από τους συμμαθητές τους. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες, στο ποσοστό των συνολικών μαθητών που έχουν υπάρξει μάρτυρες σε γεγονός σχολικού εκφοβισμού σε βάρος συμμαθητή/τριας τους!  Επίσης σύμφωνα με την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι 1 στα 5 παιδιά θα βιώσουν τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας στη ζωή τους. Και όλα αυτά είναι ήδη επώδυνα και σοκαριστικά  για όλους μας!

Και ήρθε να σηκώσουμε  επιτέλους το χαλί και να δούμε την πραγματικότητα που κρύβεται από κάτω!  Η «Πρωινή», με αίσθημα ευθύνης απέναντι  στα  παιδιά, αναγνωρίζοντας το σοβαρότατο πρόβλημα εκφοβισμού και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν παιδιά στον Νομό Ηλείας, τιμά την Διεθνή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνοντας το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας ημερίδα με κορυφαίους επιστήμονες και θεσμικούς φορείς από το πεδίο υπεράσπισης των παιδιών.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε την Εισαγγελέα Επί Τιμή του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, τον Ψυχίατρο και Διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργο Νικολαϊδη, και την Συνήγορο του Παιδιού και πρ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος, Ντίνα Δασκαλοπούλου. Παράλληλα διοργανώνουμε την ίδια μέρα ένα αλληλοδραστικό βιωματικό εργαστήριο με την εκπαιδεύτρια και συγγραφέα Μαίρη Χιόνη, όπου γονείς και εκπαιδευτικοί θα μοιραστούν βιώματα, θα λύσουν απορίες, θα συζητήσουν, με στόχο τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και χαρούμενα στα πλαίσιά τους.

Η δράση  διοργανώνεται από την Πρωινή και την ΑΕΝΑΟΝ ΚΟΙΝΣΕΠ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .

Σας περιμένουμε,  γιατί όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε χαρούμενα παιδιά, ακόμα και σε περιόδους κρίσης…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia