FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα Νοσοκομείου Πύργου: «Καμπανάκι» για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ημερομηνία: 20-11-2023 | Συντάκτης:

-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Πύργου, με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΓΝ Ηλείας 

Τους σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία εξαιτίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων συζήτησαν προχθές το πρωί οι συμμετέχοντες στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Πύργου, με τη παρουσία του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, Χαράλαμπου Γώγου.

Ο κ. Γώγος στην εισήγησή του χαρακτήρισε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως την  πιο επικίνδυνη πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέροντας ότι το 2050 θα αποτελούν το 2050 την αιτία για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, και τόνισε πως τέτοιου είδους ημερίδες θα πρέπει να  πραγματοποιούνται στο σύνολο των νοσοκομείων της Χώρας, καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των νοσηλευτικών μονάδων.

Αναλύοντας τα αίτια της αύξησής τους, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως βασικό ρόλο παίζει η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών όχι μόνο μέσα στα νοσοκομεία αλλά και στην ίδια την κοινότητα ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως επεσήμανε, πρέπει να δοθεί και στην κατεύθυνση της «ενιαίας υγείας» που αφορά τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, το υδάτινο περιβάλλον αλλά και η κλιματική αλλαγή.

«Το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τεράστιο παγκοσμίως, όχι μόνο στην χώρα μας. Αυτή την στιγμή είναι ίσως η πιο επικίνδυνη πανδημία που υπάρχει διαχρονικά αλλά και χειροτερεύει μιας και ξέρουμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς το 2050 θα έχουμε 10 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος και πρόσθεσε πως η προσπάθεια που γίνεται είναι να αρχίσει να καταγράφεται το πρόβλημα και να αντιμετωπίζεται.

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αφού πρώτα δούμε τα θέματα, ποια τα προβλήματα που υπάρχουν και ποιοι είναι οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πιστεύουμε πως κάνοντας ορθολογική χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία μας και περιορίζοντας τις νοσοκομειακές λοιμώξεις θα μπορέσουμε να μπούμε σε έναν δρόμο που να βελτιώνεται η κατάσταση». Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις δεν αποτελούν μόνο θέμα του νοσοκομείου. Έχουν να κάνουν και με την κοινότητα, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κατάχρηση αντιβιοτικών και στην κοινότητα και πρέπει να δούμε και προς τα εκεί. Η υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιβιοτικών νομίζω πως βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση και φυσικά όλα έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση ενιαίας υγείας, που έχει να κάνει με την χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, που είναι το υδάτινο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Γώγος στάθηκε και στην σύσταση ομάδων στα νοσοκομεία που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, τονίζοντας ότι σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι απαραίτητο να υπάρχουν ιατροί λοιμωξιολόγοι οι οποίοι μαζί με τους μικροβιολόγους θα μπορούν να ελέγξουν τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία.

 «Αύριο θα κάνουμε λίγο καλύτερα εκείνο που κάναμε χθες»


Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπύρος Πολίτης δήλωσε ότι στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου είναι η ενεργοποίηση επιστημονικών ημερίδων, όπως αυτή με θέμα τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που θα βοηθήσουν το προσωπικό να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί σε σοβαρά ζητήματα.

«Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απασχολούν όλα τα νοσοκομεία διεθνώς καθώς είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Εμείς προσπαθούμε να μάθουμε καλύτερα και τηρώντας με κάθε δυνατό τρόπο τις συνθήκες που πρέπει να επιβάλλονται για να αποφεύγονται αυτές οι λοιμώξεις. Και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και στα χειρουργεία. Σκοπός της ημερίδας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στις νοσοκομειακές λοιμώξεις και μέσα από αυτή την ημερίδα μπορούμε να πούμε πως αύριο θα κάνουμε λίγο καλύτερα εκείνο που κάναμε χθες. Άλλωστε το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, έχει δείξει αυτή την έφεση προς την εξελισσόμενη εκπαίδευση και αυτό φαίνεται καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού μας διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

Μ. Αναστασοπούλου:

«Η Ελλάδα σε υψηλές θέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών στις νοσοκομειακές λοιμώξεις»

Η συντονίστρια Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Πύργου και πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων, Μαρία Αναστασοπούλου, ανέφερε ότι: «Είναι ένα θέμα που απασχολεί παγκόσμια αλλά την Ελλάδα πολύ περισσότερο γιατί έχει αυξημένο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών τόσο νοσοκομειακά όσο και στην κοινότητα και βρισκόμαστε σε υψηλές θέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα μικροβίων στα αντιβιοτικά και αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Θεωρώ πως επάνω σε αυτό θέμα τις νοσοκομειακές λοιμώξεις πρέπει να εκπαιδευόμαστε δια βίου ιατροί και νοσηλευτές γιατί είναι ένα θέμα που δεν θα λήξει σύντομα ωστόσο πρέπει να λάβουμε μέτρα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό για να περιορίσουμε αυτή την μάστιγα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia