FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Όλα στο… μπλέντερ!

Ημερομηνία: 21-08-2023 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Κι ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει και θα «βράσουμε» ξανά στο «καμίνι» Ηλεία, ήδη τα πρώτα σημάδια του νέου καύσωνα σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία έκαναν την εμφάνισή τους από το βράδυ του Σαββάτου,  ανεβαίνει και το «θερμόμετρο» των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εδράζεται κυρίως στις δημοτικές εκλογές όπου στα ψηφοδέλτια των δήμων του νομού γίνεται το… έλα να δεις! Όλοι οι… καλοί χωράνε σε ένα ψηφοδέλτιο, ιδέες, άνθρωποι, με κομματική η όχι ταυτότητα, με αντικρουόμενη συχνά μεταξύ τους πολιτική προέλευση,  σε συνδυασμούς που αυτοανακηρύσσονται «αδέσμευτοι» και «ανεξάρτητοι», κάτι σαν… ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει ροζ!

Όλα στο…  μπλέντερ λοιπόν,  χωρίς καμία ‘συνταγή’ επιτυχίας και με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα, κάτω από κοινή σκέπη, γιατί απώτερος στόχος προς ώρας, είναι για την κάθε παράταξη που αποφασίζει να εκτεθεί, να «κλείσει ψηφοδέλτιο!. Και βεβαίως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να θέτει τον εαυτό του στην κρίση των συνδημοτών του θέλοντας να δοκιμαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως, όλοι λέμε ναι στην πολυφωνία και όχι στους αποκλεισμούς, όμως σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε τόσα «ετερώνυμα» μαζί  που αποκαλούνται «μεταγραφές βόμβα», που με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εύλογο μετεκλογικά χρόνο, η…  βόμβα θα σκάσει με θόρυβο! Κι έτσι πριν προλάβει αλέκτωρ λαλήσαι, από… αδέλφια, γινόμαστε… εχθροί!

Και πέρα από την λογική της σύνθεσης και συγκρότησης των ψηφοδελτίων από τα πρώτα βιολιά που συχνά γίνεται άκριτα, τουλάχιστον προς ώρας, ο πολιτικός λόγος των περισσότερων συνδυασμών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, είναι απλώς… καταγγελτικός! Και λέω προς ώρας, γιατί ακόμα οι εσωτερικές τους διεργασίες είναι ανοιχτές κι έτσι διατηρούμε την  ελπίδα ότι σύντομα θα γίνει και προγραμματικός. Αν και πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί- αν συμβεί- την τελευταία στιγμή κι έτσι ο κόσμος που θα κληθεί να έρθει στις κάλπες, δεν θα έχει το χρόνο να επεξεργαστεί τις προγραμματικές θέσεις της κάθε παράταξης. Οι οποίες, συνήθως είναι προγραμματικές στο… πόδι, με πιασάρικα τσιτάτα και μπαρουφολογίες!

Και θα επιμείνω στην άποψη ότι ο καταγγελτικός λόγος δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση – τρανταχτό παράδειγμα κατά την άποψη μου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές- γιατί και μάτια έχουμε και βλέπουμε και κρίση έχουμε και δεν περιμένουμε από κανέναν να καταγγείλει αυτά που έτσι κι αλλιώς έχουμε ήδη διαπιστώσει. Την αντιπρόταση  περιμένουμεαπό εκείνους που ευαγγελίζονται ότι «όλα τα θα τα αλλάξουμε» αλλά πώς, δεν μας έχουνε πει.  Σε όλο αυτό όμως, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, πολύ σοβαρή.  Ο κόσμος αν και αγανακτεί με τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς του, το παράδοξο είναι ότι αυτήν του την αγανάκτηση δεν την εκφράζει παρέξω, παρά μόνο στις παρέες του μεταξύ τσίπουρου, γαύρου και… κολοκυθοκεφτέ!

«Βολεύεται»; Δεν… προκάνει; Μπορεί!  Αν και στην εποχή μας, όπου υπάρχει μια τεράστια έκπτωση στα πράγματα, θα περίμενε κανείς, οι άνθρωποι να είναι πιο προβληματισμένοι και λιγότερο αδιάφοροι και να έχουν κάνει αξίωμα ζωής τον εμβληματικό λόγο του ποιητή « αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό…»! ‘Ομως στα αλήθεια έχω αρχίσει να πιστεύω πια ότι ίσως και να… βολεύονται με λιγότερο ουρανό!  Ίσως να φταίει και το καλοκαίρι που μπορεί να στέλνει λάθος μηνύματα, καθώς όλοι προσπαθούν να το ζήσουν μέχρι τελικής πτώσης και αναλώνονται σε δραστηριότητες τύπου… άρτων και θεαμάτων και από φθινόπωρο βλέπουμε!

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε την… μεταστροφή! Προσωπικά, διατηρώ μικρές ελπίδες,  γιατί από Σεπτέμβρη μπαίνουμε στο τρυπάκι των σχολείων, μετακινείται  προς τα εκεί το ενδιαφέρον των πολλών και άρα και πάλι δεν θα… προκάνουν! Ως τότε, το… μπλέντερ θα αλέθει ανενόχλητο, ιδέες, οράματα, ανθρώπους…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος