FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασε η 12η Γιορτή Τρύγου «Κέρνα μας» στην Τ.Κ Ωλένης

Ημερομηνία: 21-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Ο πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Η ΩΛΕΝΗ” αναβίωσε το παλιό λαογραφικό έθιμο «το ποτηράκι»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με επίκεντρο την αναβίωση και αναπαράσταση ενός παλαιού λαογραφικού τοπικού εθίμου   που οι Ωλεναίοι ονόμαζαν ‘’το ποτηράκι ‘’ , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο,  την περασμένη Τετάρτη στο κατάμεστο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Τ.Κ Ωλένης ,  12η Γιορτή Τρύγου. Μια  εξαιρετική από κάθε άποψη  πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση -θεσμός  για την Ώλενα που προάγει την λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.  Η Γιορτή Τρύγου που διοργάνωσε την επόμενη μέρα του Δεκαπενταύγουστου ο δραστήριος  πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Η ΩΛΕΝΗ” με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φέτος είχε τον τίτλο «Κέρνα μας” και περιελάμβανε δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τα χορευτικά τους, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός σύλλογος η Ωλένη – Δημοτικό σχολείο της Ωλένης με χορούς από την   Θράκη, ο Χορευτικός Όμιλος Γουμέρου “Η Αγία Παρασκευή” με χορούς από την   Μακεδονία,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου Αμαλιάδας με χορούς της  Μικράς Ασίας,  ο «Εν χορώ Ζαχάρω» με χορούς από την Κρήτη και τέλος ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα  με χορούς από την  Πελοπόννησο. Όλα τα παραπάνω συγκροτήματα μας ταξίδεψαν τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Το δρώμενο  από το έθιμο «το ποτηράκι» συνόδευσαν με  εκπληκτικά παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας, ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού ” ο ΜΩΡΙΑΣ” ,ενώ οι παραδοσιακές φορεσιές ήταν από την Αμαλιά Γιαννοπούλου.

Την 12η Γιορτή Τρύγου άνοιξε η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Ωλένης κ. Αγγελική Δημητρακάκη καλωσορίζοντας τον κόσμο στο χωριό τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Σύλλογος μας,  δραστηριοποιείται  στο ιστορικό χωριό Ωλενα- Ωλένη  και καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις για να διατηρήσει, προβάλλει και μεταλαμπαδεύσει την ιστορία και λαογραφία του. Στόχος μας είναι,  να γίνουν οι νέοι μας, κοινωνοί των συνηθειών των προγόνων τους,   αλλά και να μεταφέρουν με τη σειρά τους, στα δικά τους παιδιά, την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας.»

Ανέφερε ακόμα ότι σε όλα αυτά δίπλα τους έχουν τις κυρίες μέλη και φίλους του Συλλόγου που τον στηρίζουν έμπρακτα με την ανιδιοτελή προσφορά τους σε κάθε εκδήλωση, μια βοήθεια διαρκή και πολύτιμη.  Και βεβαίως και στην 12η Γιορτή Τρύγου συνέβη το ίδιο, καθώς οι  χρυσοχέρες γυναίκες του Συλλόγου και του χωριού δημιούργησαν χειροποίητα κεράσματα που προσφέρθηκαν στον κόσμο και που προέρχονται από προϊόντα της γης, όπως το κρασί, το  λάδι, τα ζυμωτά ψωμιά τους, αρκετά από αυτά προσφέρθηκαν και  από τους χορηγούς της βραδιάς,  ενώ για μια ακόμα φορά εντυπωσίασαν τα κεντητά ψωμιά του Συλλόγου της Ωλένης. Επίσης, η κ. Δημητρακάκη ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για την στήριξη, τον κ. Ν. Κοροβέση που στην συνέχεια απηύθυνε και χαιρετισμό, τον πρόεδρο του χωριού τους κ. Λύσσανδρο Παπανδρόπουλο, τον εφημέριο του χωριού και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τους άλλους συλλόγους της Ωλένης, τους φιλοξενούμενους  της βραδιάς συλλόγους.  Η κ. . Ειρήνη Παναγοπούλου, με καταγωγή από Ωλενα και Γουμερο, διδάκτωρ Πανεπιστημίου, μίλησε για το λαογραφικό έθιμο «το ποτηράκι», την αναπαράσταση του οποίου έκαναν  ενήλικες και  παιδιά μέλη του Συλλόγου .

Το έθιμο «το ποτηράκι»  δηλαδή το να πίνει κρασί ο άνθρωπος, αναφέρεται στην υγεία την ευημερία, την ευτυχία και την καλοτυχία και ως έθιμο στην Ωλένη το συνήθιζαν κυρίως την παραμονή του γάμου, όπου μαζεύονται στην τάβλα, φίλοι και συγγενείς και έπιναν στην υγειά των νεόνυμφων με τραγούδια και χορούς.  Στο προαύλιο του σχολείου είχε στηθεί ένα πολύ ωραίο σκηνικό  που είχε σχέση με τον τρύγο και το κρασί, με το κεντρικό τραπέζι για το «γλέντι» , όπου εκτυλίχθηκε το εντυπωσιακό αυτό δρώμενο, ενώ στο τέλος όλα τα χορευτικά μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia