FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο καραντίνας Β΄: Υγεία-το διακύβευμα του 2021

Ημερομηνία: 03-01-2021 | Συντάκτης:
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη

Η αλλαγή του χρόνου και η ώρα που οι δείκτες του ρολογιού περνούν το ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, έχει πάντα μια ιδιαίτερη δυναμική γιατί είναι μια ώρα συναισθηματικά φορτισμένη. Στη νέα χρονιά πάντα επενδύουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο γιατί όλοι μας θέλουμε από κάπου να πιαστούμε και να πιστέψουμε ότι  αυτή μπορεί να είναι ταυτόσημη με ένα νέο ξεκίνημα. Μόνο που η φετινή ώρα της αλλαγής ήταν ακόμα πιο φορτισμένη συναισθηματικά γιατί το 2020 το αποχαιρετίσαμε όλοι με περίσσια… αγανάκτηση! Δεν νομίζω να υπήρχε κανείς που λόγω της πανδημίας  δεν είπε «να πάει στα τσακίδια”, ενώ αντιστοίχως η είσοδος του 2021 για πρώτη φορά, συνοδεύτηκε από μια θάλασσα ευχών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αναδεικνύοντας την Υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό…

Κι ενώ όλοι συμφωνούμε ότι το διακύβευμα του 2021 είναι η εξάλειψη της πανδημίας και ο θάνατος του κορονοϊού κι επίσης οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι ο εμβολιασμός είναι μονονόδρομος αν και ο δρόμος είναι μακρύς ως την ανοσία του πληθυσμού, το  σίριαλ με τα εμβόλια ειδικά στη χώρα μας, κινδυνεύει να γίνει το νέο “Καλημέρα ζωή” του Φώσκολου!  Γιατί φροντίζουνε  και την  “Ελευθερία”  κατά πώς την βάφτισαν,  να μας τη βγάλουν από την μύτη μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μπαράζ καταγγελιών έρχεται τις τελευταίες ώρες από γιατρούς και νοσηλευτές σε διάφορες περιοχές της χώρα μεταξύ των οποίων και η Ηλεία,  καθώς οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν δύο μέρες πριν,  πως ο εμβολιασμός τους που ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει τη Δευτέρα, αναβάλλεται, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να διαψεύσει τις καταγγελίες για αναβολές σε εμβολιασμούς υγειονομικών, όμως η πραγματικότητα φαίνεται πως ανατρέπει το κυβερνητικό “αφήγημα” και αυτό θα φανεί σήμερα στην πράξη, αφού άγνωστο για ποιο λόγο φαίνεται πως έχει γίνει επιλογή Νοσοκομείων και εμβολιαστικών κέντρων. Και φυσικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την νέα αυτή εξέλιξη. Στο θέμα επανήλθε και ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο με τους σχεδιαζόμενους εμβολιασμούς, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται κανένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχουν υπάρξει καταγγελίες.

Κι αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, την στιγμή που  μία χώρα μετά την άλλη ξεδιπλώνουν τα εμβολιαστικά προγράμματά τους, κάνοντας ένα αγώνα δρόμου κατά του κορονοϊού, με το Ισραήλ να προηγείται σε αυτή την «κούρσα”! . Το Ισραήλ έχει αποδυθεί σε μια εργώδη προσπάθεια καθ’ όλο το 24ωρο, με τις υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», να χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 ατόμων τη μέρα, δηλαδή καθημερινά εμβολιάζεται σχεδόν το 2% του πληθυσμού. Δικαιολογημένα λοιπόν ο Μπένζαμιν Νετανιάχου φωτογραφήθηκε την ημέρα άφιξης των εμβολίων στο Ισραήλ μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο του μπροστά σε ένα… κάργκο , ένα ολόκληρο αεροπλάνο γεμάτο εμβόλια ενώ εμείς εδώ κινητοποιήσαμε το σύμπαν για δύο κιβωτιάκια! Εδώ καταλαβαίνουμε ποια είναι η διαφορά της πραγματικότητας και του ‘φαίνεσθαι’!

Ας ελπίσουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσει σύντομα το εμβολιαστικό τοπίο, για να πάψουν και οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί που έχουν σχέση με την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.  Μέσα στον πανικό της, η κυβέρνηση  αντιμετωπίζει την κοινωνία ως… διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα ξεκάθαρο σχέδιο, μπερδεύοντας τους πολίτες, οδηγώντας σε αδιέξοδο επαγγελματίες και καταναλωτές. Έτσι, ενώ περιμέναμε θετικές ανακοινώσεις και για την διεύρυνση των μέτρων επαναλειτουργίας της αγοράς αλλά και των σχολείων, ο Στ. Πέτσας, μας έδωσε χθες μια… κατραπακιά και ανακοινώσε… σκληρότερο locκ down ως τις 11 Ιανουαρίου! Λέγεται δε, ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν εισήγηση των λοιμωξιολόγων, δεν ρωτήθηκαν, απλά ενημερώθηκαν!

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της κυβερνησης, αν και η επιδημιολογική εικόνα είναι βελτιωμένη, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Παίζουμε άμυνα για την ανάσχεση της πανδημίας και περνάμε στην αντεπίθεση με την επιχείρηση “Ελευθερία” στον εμβολιασμό»! Μόνο που έτσι όπως πάει αν δεν έρθουν περισσότερα εμβόλια και δεν ξεκινήσει με μια κανονική ροή το πρόγραμμα εμβολιασμού, πολύ φοβάμαι ότι θα παίζουμε μόνιμα… άμυνα και ακόμα κι αν ξανανοίξουν τα σχολεία, αν έρθει τρίτο κύμα το Φεβρουάριο, πάλι θα κλείσουν ξανά!  Όσο για την αγορά, καταστηματάρχες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αγανακτισμένοι για μια ακόμα φορά, με το νέο αυτό πείραμα. Αν η η οικονομική δραστηριότητα μείνει  “παγωμένη” ως τον Φεβρουάριο, δεν θα απομείνει τίποτα όρθιο!

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει  με σοβαρότητα αυτήν την  επιμονή- λάθος στα οριζόντια μέτρα, γιατί δεν μπορεί περιοχές που έχουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο, να μην μπορούν να επανέλθουν σε μια μικρή και ελεγχόμενη ‘κανονικότητα”!  Γιατί στο τέλος δεν θα αντέξει κανείς!!! Υγεία και Οικονομία μπορούν να βαδίσουν χέρι- χέρι αν υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο!! Αρκεί να το βρουν! Τόσους πειραματισμούς έκαναν, ας κάνουν άλλον έναν! Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση έχει το δάχτυλο στο… διακόπτη!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος