FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: “Αν…”

Ημερομηνία: 07-02-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί της… ιδανικής χώρας που ζούμε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ωραιότατο κείμενο έκθεσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί έχουν ευρύ πεδίο ανάλυσης και θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς σκέφτονται ειδικά τα νέα παιδιά που αύριο θα κληθούν να πάρουν το τιμόνι της ζωής τους στα χέρια τους και που δυστυχώς θα βρουν πολλές πόρτες κλειστές στο διάβα τους. Γιατί το παιχνίδι των λέξεων είναι πολύ ωραίο μόνο για τις εκθέσεις, αλλά… καμία σχέση με την πραγματική ζωή.

Τι μας είπε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ότι “η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής. ΑΝ μπορεί να προσφέρει καλή εργασία και καλές απολαβές, για κάποιον ο οποίος είναι Έλληνας η επιστροφή είναι περίπου μονόδρομος!». Και νομίζω πως είναι πραγματικά πολύ εύκολο να αποδομήσει κανείς αυτήν την πρόταση και να χαλάσει το όνειρο του πρωθυπουργού που μάλλον δεν ζει στην Ελλάδα του σήμερα! Και είναι απολύτως κατανοητό!

Γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ ο ίδιος να πάρει στα χέρια του τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να μην έχει να τον πληρώσει με τον πενιχρό μισθό ή την σύνταξή του και να φοβάται ότι θα του κόψουν το ρεύμα! Γιατί δεν έχει χρειαστεί να πάει στο σούπερ μάρκετ και να μετράει το κάθε πράγμα που βάζει στο καλάθι του για να μην υπερβεί τα ψιλά που έχει στο πορτοφόλι του, αφού από τις συνεχείς ανατιμήσεις δεν μπορεί ούτε καν τα απαραίτητα να ψωνίσει για την οικογένειά του! Γιατί ο ίδιος, πάει με άνεση στο βενζινάδικο και φουλάρει το ρεζερβούαρ του με 2 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη χωρίς να βαρυγκομά! Γιατί έχει πετρέλαιο να ζεσταθεί στο σπίτι του!

Γιατί δεν κάηκε το δικό του σπίτι από τις πυρκαγιές! Γιατί δεν πνίγηκε το δικό του χωράφι από τις πλημμύρες! Γιατί δεν έχασε το δικό του άνθρωπο σε κάποια ασφυκτικά γεμάτη εντατική ή σε κάποιο χιλιόμετρο της εθνικής οδού περιφερόμενος μέχρι να βρει μια ΜΕΘ! Γιατί δεν εγκλωβίστηκε ένα 24ωρο στα χιόνια στον πιο κεντρικό και ακριβοπληρωμένο δρόμο της Αθήνας! Γιατί δεν χρειάστηκε να κάνει το γκαρσόνι τα καλοκαίρια στα νησιά έχοντας κορνιζάρει δυο-τρια μεταπτυχιακά! Γιατί ποτέ δεν αντιμετώπισε το φάσμα της ανεργίας! Γιατί δεν χρειάστηκε να μεταναστεύσει στην άλλη άκρη της γης για να βρει δουλειά και ελπίδα! Γιατί, λοιπόν, γι’ αυτόν τον άνθρωπο η επιστροφή στην Ελλάδα να είναι μονόδρομος;

Γιατί όταν είσαι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες! Μόνο που πρέπει να τα σκέφτεσαι! Δεν μπορεί να είσαι πρωθυπουργός μιας διαλυμένης χώρας που υποφέρει από την οικονομική κρίση και τις αστοχίες σου και να μην έχεις ενσυναίσθηση! Να μην έχεις συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω σου! Η Ελλάδα είναι όντως μια καταπληκτική χώρα, όπως και η Ηλεία ένας ευλογημένος ,όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε τόπος, όμως αυτό δεν φτάνει αν στο δρόμο σου δεν συναντήσεις και ευλογημένους τιμονιέρηδες!

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να προκαλείς με τις δηλώσεις σου, έστω κι αν μετά την… καταπληκτική ποιότητα ζωής που υποστηρίζεις ότι απολαμβάνουμε, έχεις βάλει και την διάσταση του… αν! Αν θα πληρωνόσουν καλά, αν θα είχε καλή εργασία, αν , αν, τότε συμφωνούμε για το επίπεδο του ιδεατού στο οποίο τοποθετείται ο Πρωθυπουργός! Βέβαια αυτή η μαγική λεξούλα, μου θυμίζει το υπέροχο ποίημα του Κίπλινγκ “Αν” που με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη, το διάβασα και το ξαναδιάβασα. Γιατί αν συνέβαιναν όλα τα “αν” που απαριθμεί ο Κίπλινγκ

“ Έ! Παιδί μου τότε…
Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου…
Θα ’σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!”

Άν όμως… Αν!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος