FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεκτρικά ποδήλατα: TOP 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Ημερομηνία: 04-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Η ηλεκτροκίνηση μας σύστησε ξανά το ποδήλατο μέσω των e-bikes. Η προσθήκη μπαταρίας και ηλεκτροκινητήρα κάνει την χρήση του ποδηλάτου πιο εύκολη στην καθημερινότητά μας, με τα οφέλη να μην αφορούν μόνο τον οικονομικό τομέα.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν απευθύνεται μόνο στον κλασικό ποδηλάτη, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που μπορεί να το χρησιμοποιεί για εργασία, ψυχαγωγία, ψώνια, βόλτες, ακόμη και ως μέσο άσκησης και αναψυχής.

Ας δούμε παρακάτω τις 5 πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

1. Σε τι διαφέρουν τα ηλεκτρικά από τα απλά ποδήλατα

Τα e-bikes είναι κατά βάση εξέλιξη των συμβατικών ποδηλάτων. Ο σκελετός έχει την ίδια βασική δομή, μόνο που έχει δεχθεί μικρές τροποποιήσεις και ενισχύσεις έτσι ώστε να φιλοξενήσει (συνήθως) τη μπαταρία του ηλεκτρικού συστήματος υποβοήθησης της κίνησης. Το άλλο σημαντικό εξάρτημα είναι το ηλεκτρικό μοτέρ που δίνει ώθηση, πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη του αναβάτη όταν κάνει πεντάλ.

Ο αναβάτης επιλέγει πότε και πόσο θα γίνεται χρήση του ηλεκτρικού συστήματος. Η μπαταρία, όταν αδειάσει, μπορεί να αφαιρεθεί για να την πάρουμε μαζί μας και να τη φορτίσουμε με ασφάλεια στο σπίτι, το γραφείο κλπ.

2. Μεγάλη ευκολία αλλά και μέσο άσκησης

Το ποδήλατο είναι ιδανικό για τις καθημερινές μας μετακινήσεις κοντά στο σπίτι ή από και προς την εργασία μας. Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο γλιτώνουμε πολύ χρόνο, τόσο στις μετακινήσεις σε μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης ή στο παρκάρισμα, ενώ μπορούμε να μείνουμε ξεκούραστοι πριν από την εργασία μας ή ένα εξωτερικό ραντεβού. Και αυτό επειδή μπορούμε να κάνουμε πεντάλ πιο ξεκούραστα και με πιο χαλαρό ρυθμό, ακόμη και σε ανηφόρες ή σε μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αγαπημένες μας δραστηριότητες. Η ποδηλασία για βόλτα ή για άσκηση γίνεται ακόμη πιο εύκολη, καθώς στα δύσκολα σημεία μιας διαδρομής υπάρχει ο ηλεκτροκινητήρας για να μας βοηθήσει.

3. Μεγάλη γκάμα για οποιαδήποτε ανάγκη κι επιθυμία

Τα είδη των ηλεκτρικών ποδηλάτων που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι πολλά. Υπάρχει ένα ποδήλατο για κάθε είδος χρήσης: για καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, για άθληση σε δρόμο ή σε βουνό, σπαστά ποδήλατα για συνδυαστική χρήση με το αυτοκίνητο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για μεταφορά φορτίων κλπ. Εξίσου μεγάλη ποικιλία υπάρχει σε μάρκες αλλά και στο κόστος αγοράς τους, το οποίο μπορεί να ξεκινά από 500 ευρώ και να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ. Μια καλή μέση λύση πάντως κοστίζει περί τα 1.500 – 2.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση).

4. Σημαντικά οικονομικά οφέλη

Εκτός από εύχρηστο, το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι και ένα ιδιαίτερα οικονομικό μέσο μετακίνησης. Δεν έχει πάγια έξοδα, ενώ και το κόστος φόρτισης και συντήρησης είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο ιδιωτικής μετακίνησης. Με τη χρήση ενός e-bike αντί του αυτοκινήτου για παράδειγμα στη διαδρομή προς και από τη δουλειά μας κάνουμε τεράστια οικονομία τόσο σε καύσιμα όσο και σε έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου. Ο χρόνος όμως που μπορούμε να κερδίσουμε στην καθημερινότητά μας, συνήθως είναι πιο πολύτιμος.

5. Επιδότηση έως και 1.300 €

Η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς (προ Φ.Π.Α.), με μέγιστο ποσό τα 800 €. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, υπάρχει επιπλέον επιδότηση 500 € ανεβάζοντας το συνολικό όφελος στα 1.300 €.

Πηγή: sport24.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος