FOLLOW US: facebook twitter

Η πρώτη σύγχρονη Μονάδα Άνοιας και Αλτσχαίμερ στον Πύργο είναι γεγονός!

Ημερομηνία: 07-03-2024 | Συντάκτης:
Στο χάρτη της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μπαίνει η Ηλεία και ο Πύργος με την Μονάδα Άνοιας και Αλτσχάιμερ που είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους δεκαπέντε πρώτους ασθενείς.

Στον χάρτη της Ψυχικής Υγείας στη χώρα  μπήκε ο Πύργος

-Εγκαινιάζεται τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου η νέα δομή

-Ξενάγηση της «Πρωινής» στους χώρους της

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Ξένιος Ζευς» Γιώργος Ξηρουχάκης μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα αυτή δομή

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


“Ίαση του σώματος δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει ίαση της ψυχής”

Ιπποκράτης

Στο χάρτη της ψυχικής υγείας της χώρας, μπήκε ο Πύργος καθώς το πρώτο Οικοτροφείο  Άνοιας και Αλτσχάιμερ αποτελεί γεγονός και μάλιστα τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη, η σύγχρονη αυτή δομή που θα περιθάλψει και θα ανακουφίσει δωρεάν δεκαπέντε ασθενείς, θα εγκαινιαστεί.

Το πρώτο λοιπόν οικοτροφείο που άνοιξε στην πόλη μας, υλοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς», με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία και στεγάζεται σε κτίριο στον παράδρομο της εθνικής οδού κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ προς τα Λαστείκα, όπως αποκλειστικά είχε παρουσιάσει στις αρχές Φλεβάρη η «Πρωινή».

Διαθέτει σύγχρονα δίκλινα δωμάτια τα οποία τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία ασθενών με άνοια και το προσωπικό του αποτελείται από 16 άτομα (γιατροί, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτές, γενικών καθηκόντων και διοικητικούς υπάλληλους).

Ασφαλείς και σύγχρονοι οι χώροι της Μονάδας.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Οικοτροφείου από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική στήριξη των φιλοξενούμενων με εικοσιτετράωρη ιατρική, ψυχολογική, νοσηλευτική και παρηγορητική φροντίδα, ενώ η παραπομπή των ασθενών στη Μονάδα γίνεται είτε μέσω της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου υπάγεται το Οικοτροφείο είτε κατόπιν αιτήματος από Φορείς και Υπηρεσίες της Κοινότητας.

Στην πατρίδα μας, 160.000 άτομα νοσούν με άνοια και άλλοι 280.000 άνθρωποι βρίσκονται στο προστάδιο της άνοιας. Αν συνυπολογίσουμε και τους 2-3 φροντιστές που χρειάζεται κάθε ασθενής, η άνοια επηρεάζει περίπου 1 εκατ. συμπολίτες μας.

Ο υπεύθυνος της δομής Γιάννης Φραγκούλης με τον πρόεδρο της εταιρείας «Ξένιος Ζευς» Γιώργος Ξηρουχάκης.

Η «Πρωινή» ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας από τον πρόεδρο της εταιρείας «Ξένιος Ζεύς» Γιώργο Ξηρουχάκη και τον υπεύθυνο της δομής Γιάννη Φραγκούλη και η αλήθεια είναι πως οι χώροι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί δε θυμίζουν σε τίποτα αυτό που οι περισσότεροι μπορούν να έχουν στο μυαλό τους στο άκουσμα της λέξης Οικοτροφείο. Όλα είναι προσεγμένα με λεπτομέρεια, με σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, όμορφη διακόσμηση και πίνακες που απεικονίζουν μνημεία από τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό της Ηλείας.

Ασφαλείς και σύγχρονοι οι χώροι της Μονάδας.

Το επίπεδο υπηρεσιών και κατασκευών όπως μας εξηγεί ο κ. Ξηρουχάκης, δεν απαντιέται σε πολλές δομές, είναι μοναδικές. «Σύγχρονες, μοντέρνες, ασφαλής και κυρίως χώροι που μπορούν να δείξουν ότι δεν είναι ίδρυμα με την εικόνα που όλοι έχουν στο μυαλό τους στο παρελθόν. Εμείς έχουμε θέσει σα στόχο πέρα από ασφάλεια και εξυπηρέτηση να δείχνουμε στο μέτρο των δυνάμεων μας, ότι καλύτερο μπορούμε να το εφαρμόζουμε δεδομένου ότι οι προδιάγραφες που έχει η πιστοποιημένη τεχνική μας υπηρεσία είναι να έχουμε κατά το μέτρο του δυνατού το καλύτερο».

«Ξένιος Ζευς»

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Ξένιος Ζευς» Γιώργος Ξηρουχάκης, αρχικά μας μίλησε για την εταιρία που όπως είπε δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας τα τελευταία 20 χρόνια. «Η «Ξένιος Ζευς» είναι η καλύτερα πιστοποιημένη εταιρεία στη χώρα με έξι πιστοποιήσεις, ειδικό βραβείο ποιότητας και ευρωπαϊκό βραβείο ποιότητας, πράγμα το οποίο την καθιστά την καλύτερα αξιολογημένη εταιρεία από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όταν έχει έρθει δυο φορές επίσκεψη στη χώρα επέλεξε και τις δυο φορές τη μοναδική ιδιωτική εταιρεία του χώρου και επισκέφθηκε τη μονάδα μας στα Χανιά και την Αθήνα. Οι δομές που έχουμε δημιουργήσει, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, σχεδόν όλο το φάσμα της ψυχικής υγείας με μονάδες που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, ενηλίκους που χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη και όχι διαμονή, μονάδες οι οποίες διαμένουν ψυχικά ασθενείς με νοητική υστέρηση, μονάδες Αλτσχαιμερ, κινητές μονάδες».

Ασφαλείς και σύγχρονοι οι χώροι της Μονάδας.

Πως γίνεται η επιλογή

Πως μπορεί όμως να γίνει η επιλογή για φιλοξενία στο Οικοτροφείο του Πύργου; Όπως τονίζει ο κ. Ξηρουχάκης, η επιλογή σε πρώτο στάδιο γίνεται από την 6η ΥΠΕ και την Επιτροπή Μετάβασης η οποία έχει συγκεντρώσει όλα αιτήματα των εξυπηρετούμενων που δυνητικά μπορούν να ταιριάξουν και να μπουν σε κάποιου είδους  μονάδα. «Στη συγκεκριμένη μονάδα θεωρητικά υπάρχουν ήδη οι ασθενείς και η λίστα είναι συμπληρωμένη (είναι διαδικασία εκτός εταιρείας, της υγειονομικής περιφέρειας). Όταν είναι έτοιμη η ΥΠΕ μας στέλνει τους φακέλους, τους αξιολογούμε και εμείς για να δούμε ότι πράγματι μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μονάδας και αμέσως μετά συνεχίζουν κανονικά.Η διαδικασία είναι ότι απευθύνεται ο εξυπηρετούμενος μέσω των οικείων του ή ο ίδιος ή το περιβάλλον του ή η κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή κάποιων φορέων. Απευθύνονται στην Επιτροπή Μετάβασης της ΥΠΕ και εκείνη σχηματίζει ουσιαστικά έχοντας το χάρτη της περιοχής βλέπει ποιες είναι οι δυνατότητες και πως μπορεί να εξυπηρετήσει τους ωφελούμενους».

Ασφαλείς και σύγχρονοι οι χώροι της Μονάδας.

«Ανοιχτή» δομή

Το Οικοτροφείο του Πύργου, πρόκειται για μια ανοιχτή δομή, μια μονάδα ανοιχτή προς την κοινότητα καθώς διαμένουν ασθενείς στο χώρο και αξιοποιούν το χρόνο τους με δραστηριότητες εντός και εκτός της δομής, κάνουν εκδρομές και διακοπές. «Είμαστε  από τις λίγες εταιρείες που έχουμε έναν πράσινο στόλο αυτοκίνητων για την εξυπηρέτηση των ασθενών για τις εκδρομές τους. (ηλεκτρικά βαν). Οι ωφελούμενοι υποστηρίζονται από ένα ευρύ πλήθος επιστημόνων και προσωπικού που καλύπτουν όλη την γκάμα των αναγκών που μπορεί να εμφανιστούν. Ξεκινώντας από τους ψυχίατρους, τον γιατρό που τους βλέπει, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, νοσηλευτές, γενικών καθηκόντων και διοικητικούς υπάλληλους.Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η χρήση υπηρεσιών αυτών, διαμονής και υποστήριξης είναι 100% καλυπτόμενη από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου (υπ. Υγείας, ΕΟΠΥΥ)» σημείωσε.

Τι σημαίνει η παρουσία αυτής της μονάδας στην περιοχή

Τι σημαίνει η παρουσία της σύγχρονης αυτής Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ στην Ηλεία; «Για εμάς πέρα από το αυτονόητο, πέρα από τις θέσεις εργασίας, πέρα από τις σχέσεις με τους τοπικούς επαγγελματίες που θα δίνουν τις υπηρεσίες εδώ, προμηθευτές κτλ., πέρα από τις οικογένειες και τους ίδιους εξυπηρετούμενους και το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, είναι ένα κατά την εκτίμηση τη δική μας, ένα point. Είναι μια «Μπουτικ- μονάδα» που απευθύνεται σε ανθρώπους που έως τώρα θεωρητικά δεν είχαν την καλύτερη εξυπηρέτηση που θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος που βιώνει αυτό το άλγος στη ζωή του» επισήμανε ο κ. Ξηρουχάκης και συνέχισε «Άρα νομίζουμε ότι για την πόλη του Πύργου και όλη την Ηλεία μπορούμε να αποτελέσουμε ένα σήμα ότι μια ποιοτική μονάδα υγείας έχει αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε ένα τόνο για το πως θα κινηθούμε, ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι οι μονάδες αλλά κυρίως αν θέλετε επειδή πάντοτε κοιτάμε προς το μέλλον, δεν εκπαιδεύουμε τον πληθυσμό  για μια τουριστική μονάδα, εκπαιδεύουμε τον πληθυσμό να φτιάξει την επόμενη γενιά των επαγγελματιών που θα εργαστούν εδώ μέσα. Που θα είναι οι επόμενοι επιστήμονες αρά θεωρητικά πάντοτε θέλουμε να αυξήσουμε και το επίπεδο των ανθρώπων που θα ασχολούνται με υψηλό επίπεδο παροχή υπηρεσίας υγείας, γιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούς θεραπευτές κτλ. Αυτό είναι μια προσφορά προς τον τόπο, όχι μόνο για την τωρινή γενιά και την εξυπηρέτηση των φαινομενικά τωρινών αναγκών, αλλά είναι ένα χτίστιμο μιας μονάδας ανθρώπων που θα δουλέψουν εδώ για την επόμενη μέρα, για την επόμενη γενιά. Δεν ετοιμάζουμε μόνο καθαριστές δωματίων ή σερβιτόρους, δεν υποτιμούμε κάτι αλλά πρέπει να βλέπουμε πάντα κάτι πιο πάνω από αυτό που μας προσφέρει ένα πρόσκαιρο κέρδος. Αυτή τη στιγμή η μονάδα για μένα δεν είναι ότι χτίσαμε κάτι για να μείνει για εμάς και τους εξυπηρετούμενους τα επόμενα δέκα –είκοσι χρονιά που θα είναι ο εργασιακός μας βίος εδώ πέρα. Όχι, είναι ένα μέτρο, ένας κανόνας, μια μονάδα, μέχρι να φτιαχτεί η επόμενη, η παρεπόμενη που θα δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς πληθυσμούς να φτιάξουν ειδικότητες που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις μονάδες. Τον επόμενο νοσηλευτή, τον επόμενο ψυχίατρο, τον επόμενο γιατρό. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Ελλάδας γενικά για όλη την ανάπτυξη που πρέπει να έχουμε σα χώρα. Όχι μόνο τουρισμό, όχι μόνο σέρβις, όχι μόνο καφετέριες».

Ασφαλείς και σύγχρονοι οι χώροι της Μονάδας.

«Η χώρα πρέπει να ασχοληθεί με την Ψυχική Υγεία»

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει αντιληφθεί την τελευταία 20ετία ότι πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό το κομμάτι για να έχουμε ανθρώπους κατά το δυνατόν, άρτια εξυπηρετούμενος στο κομμάτι της υγείας του προβλήματος που τους απασχολούσε. Γιατί και έναν αθλητή αν του πείτε ότι χρειάζεται για έξι μήνες να είναι εκτός, χρειάζεται ψυχική υποστήριξη για να ξαναγίνει πρωταθλητής. Ποσό μάλλον οι απλοί κοινοί θνητοί που δεν το βιώνουμε με την ευκολία να έχεις κάποιον να σε υποστηρίξει».

Παράλληλα ο κ. Ξηρουχάκης ανέφερε πως όλες οι προσπάθειες και τα νέα έργα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινούργιων μονάδων Ψυχικής υγείας, έγιναν κατόπιν των προσωπικών παρεμβάσεων του πρωθυπουργού και για πρώτη φορά συμμετέχει πρωθυπουργός τόσο ενεργά και τόσο προσωπικά σαν ένα προσωπικό στοίχημα. «Κατάφερε και βρήκε τη χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν βρεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το τίποτα δε γεννιούνται ούτε δομές ούτε υπηρεσίες».

(Επισημαίνεται πως η αρχική απόφαση για δημιουργία της δομής στο κτίριο του Κ.Υ. Νοσοκομείου Κρεστένων, χώροι του οποίου είχαν παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό, δεν προχώρησε καθώς ήταν αποτρεπτική η λειτουργία νοσοκομείου δίπλα από τη μονάδα ενώ η επισκευή και η διαμόρφωση των χώρων στο επίπεδο που επιθυμούσαν κρίθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρα και απαγορευτική).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia