FOLLOW US: facebook twitter

«Σπάσε τη σιωπή – Δράσε τώρα»!

Ημερομηνία: 07-03-2024 | Συντάκτης:

-Ηχηρό μήνυμα από ένα ποτάμι μαθητών στην κεντρική πλατεία του Πύργου κατά του σχολικού bullying

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Με το σύνθημα «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» συγκεντρώθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ένα πλήθος μαθητών εφτά σχολείων της πόλης όλων των βαθμίδων, με στόχο να στείλουν μέσα από μια μεγάλη  δράση, ένα ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού μπούλινγκ. Με τον τρόπο αυτό έδειξαν ότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα!  Μάλιστα η δράση των μαθητών πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων.  Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 1 στους 3 μαθητές (32,4%) όλων των σχολικών βαθμίδων  στην Ελλάδα δήλωσε ότι δέχεται μπούλινγκ μέσα στο χώρο του σχολείου!

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως ημέρα κατά της βίας στο σχολείο κατά την διάρκεια της οποίας υλοποιούνται πρωτοβουλίες με κύριο σκοπό την ενημέρωση απέναντι στα περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίας, η οποία έχει πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, κοινωνική και διαδικτυακή.

Στην χθεσινή δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στην κεντρική πλατεία «Σάκη Καράγιωργα» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου συμμετείχαν μαθητές από  το 1ο , το 2ο και το 4ο ΓΕΛ Πύργου, το 13ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Πειραματικό δημοτικό σχολείο, το 2ο δημοτικό και το 7ο δημοτικό σχολείο Πύργου. Έγινε δε, ταυτόχρονα Πανελλαδικά σε 520 σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα, αλλά και δήμουςσε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.  

Οι μαθητές φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, κρατούσαν αντίστοιχα πανό με συνθήματα κατά του σχολικού μπούλινγκ και  υλοποίησαν ανά σχολείο δρώμενα και κινήσεις που αναπαριστούν διάφορες μορφές βίας. Μάλιστα το 4ο ΓΕΛ Πύργου, με τους μαθητές να φορούν μαύρα ρούχα και λευκές μάσκες , κρατώντας πανό που έγραφε «ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ», υλοποίησαν δρώμενο όχι μόνο στην πλατεία αλλά και επί της οδού Ερμού.

Όλοι οι μαθητές στις 10.30 το πρωί  συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου  για την έναρξη της δράσης, φορώντας μάσκες και κρατώντας πανό.

«Σπάσε τη σιωπή»

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ Θεόδωρος Κόρδας καλωσορίζοντας τους μαθητές, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να σταθούμε απέναντι σε ένα από τα πιο σοβαρά και επίκαιρα προβλήματα της εποχής μας: το σχολικό εκφοβισμό. Είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη ψυχολογική και σωματική υγεία των παιδιών μας και μπορεί να αφήσει βαθιές συναισθηματικές πληγές που διαρκούν μία ζωή. Η σιωπή είναι ο σύμμαχος του εκφοβισμού. Όταν κρατάμε σιωπή, δίνουμε στον εκφοβιστή την εξουσία να συνεχίσει την κακοποίηση.  Αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα: «Σπάσε τη Σιωπή».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας κ. Ανδρέα Καρατζά η υπεύθυνη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κ. Ηλιοπούλου, ενώ η συντονίστρια της δράσης  στον Πύργο, νηπιαγωγός κ. Έλενα Αναστασίου  αναφέρθηκε στους σκοπούς της πανελλήνιας αυτής δράσης όπου στόχος της  είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο, αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός. «Μικροί και μεγάλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα γίνουμε φωνή για να διαδοθεί το μήνυμα «Σπάμε τη σιωπή ενώνουμε τις φωνές μας κατά της βίας». 

Στο σημείο αυτό κάλεσε δύο μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Πύργου Ελένη Δάρρα και Ανδρέας Παναγόπουλος διάβασαν το ψήφισμα που έγραψαν οι μαθητές κατά του σχολικού εκφοβισμού, ενώ στης 11 ακριβώς οι μαθητές και μαθήτριες έσπασαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, ένα μπαλόνι που συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και τη ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές.

Τέλος η κ. Αναστασίου κάλεσε τους μαθητές όλων των σχολείων να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι των LOCOLONDO «Υπάρχουν χέρια, χέρια σαν κι αυτά». Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ξεχωριστών δρώμενων από κάθε σχολείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος