FOLLOW US: facebook twitter

Η Παιδεία, τα Σχολεία του Δούκα και ο ευεργέτης Θ. Ευθυμίου

Ημερομηνία: 18-08-2023 | Συντάκτης:

Μια ποιοτική, πολιτιστική εκδήλωση στο Δούκα

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

Ο “Σύλλογος των Δουκιωτών” πραγματοποίησε προχθές  το βράδυ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην πλατεία του ιστορικού χωριού την καθιερωμένη ετήσια Εκδήλωση του με θέμα : ” Η Παιδεία , τα Σχολεία του Δούκα και ο ευεργέτης Θανάσης Ευθυμίου”.

Το Δούκα με την μεγάλη πνευματική και μορφωτική παράδοση.

Γνωστό άλλωστε το θρυλικό “Δίβρη -Δούκα- Δημητσάνα ” !….

Σε ένα ωραίο ειδυλλιακό περιβάλλον και με την παρουσία πολλών ακροατών αναπτύχθηκε το θέμα της πορείας και της προσφοράς της Εκπαίδευσης από το πάλαι ποτέ ένδοξο χωριό στην γύρω ευρύτατη περιοχή Ηλείας -Αρκαδίας, από συστάσεως Ελληνικού Κράτους μέχρι τα μέσα που 20ου αιώνα, οπότε και σιγά σιγά επήλθε ο μαρασμός του χωριού και η κατάληξή του σήμερα, να έχει ελάχιστους κατοίκους και χωρίς κανένα Σχολείο!…

Έχει όμως μεγάλη και σημαντική διασπορά ξενιτεμένων σημαντικών Δουκιωτών που αγαπάνε ακόμη το χωριό τους.

Στη χτεσινή Εκδήλωση – Γιορτή:

1. Έγινε η πρώτη ομιλία από τον Εκπαιδευτικό του Βαρθολομιού κ. Γαργαλιάνου, για την εξέλιξη της Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Κράτος από Συστάσεως μέχρι σήμερα και την ιστορία του (πολύ νεώτερου) Δημοτικού Σχολείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Αλλά μίλησε και για τα Σχολεία των παλιών Δήμων της Επαρχίας Ολυμπίας (Ανδρίτσαινας, Κρεστένων, Φιγαλείας κλπ) που κατά τη ταπεινή μου γνώμη ήταν εκτός θέματος γιατί το Δούκα είναι στη Επαρχία Ηλείας (ίσως έγινε σύγχιση, γιατί η Επαρχία Ολυμπίας έχει μεν το όνομα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή του σημερινού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και το Δούκα)

2. Συγκινητική ήταν η αναφορά από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ευδοκία Σπυροπούλου για την ζωή και την μεγάλη ΔΩΡΕΆ και συνεισφορά του ευεργέτη Δουκαίου Θανάση Ευθυμίου που άφησε Κληροδότημα για τα Σχολεία του χωριού του Δούκα και τους μαθητές των. Μάλιστα φιλοτέχνησαν και μνημείο τιμώντας της μνήμη του ευεργέτη, μια μαρμάρινη ανάγλυφη παράσταση (που θα δείτε στην φωτογραφία) της οποίας, στη διάρκεια της Εκδήλωσης, έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια.

3. Στη συνέχεια έγινε η πλέον ουσιαστική ομιλία από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σπυροπούλου που αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα δια μακρών και με πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για την μακρόχρονη πορεία των Σχολείων του Δούκα από το 1834 μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Του Ελληνικού Σχολείου , του Σχολαρχείου μέχρι 1929, του Αστικού Σχολείου 1939, του Γυμνασίου Δούκα 1947-1965 και του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το τέλος του αιώνα. Επίσης αναφέρθηκε για δύο σπουδαίες δασκάλες που πέρασαν από το Δημοτικό Σχολείο που άφησαν εποχή.

Χαιρετισμούς έκαναν ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Αθανάσιος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεωργιόπουλος.

Εκλήθη και έκανε παρέμβαση και ο θητεύσας ως Καθηγητής Μαθηματικών στο Γυμνάσιο Δούκα ο Διβριώτης κ. Κων. Μιχαλόπουλος για την εποχή που δίδαξε.

Τέλος προσφέρθηκε σε όλους τους παραβρεθέντες πλούσιος μπουφές με ωραία τοπικά εδέσματα που έφτιαξαν οι κυρίες του Δούκα και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και χορός με το καλό συγκρότημα του Αντρωναιου Λύσανδρου Παναγοπούλου.

*Ο Σ. Σωτηρόπουλος είναι πρόεδρος του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος