FOLLOW US: facebook twitter

«Η μπάλα στην εξέδρα» για τις ανεμογεννήτριες στη νότια ορεινή Ηλεία

Ημερομηνία: 23-03-2021 | Συντάκτης:
Τι απάντησε ο υπουργός Περ/λοντος, Κ. Σκρέκας, για το αιολικό πάρκο
-Δεν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες

Ανοιχτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην ορεινή νότια Ηλεία το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανού, τόνισε ότι θεωρεί το θεσμικό πλαίσιο επαρκές για την ορθολογική ανάτπυξη μονάδων ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της μέριμνας για τον διαρκή εκσυγχρονισμό του, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάµενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών σταθµών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά, στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, όπου οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Σκρέκας: Άμεση καταγραφή των ζημιών από το χαλάζι στα Τρίκαλα – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Εκκρεμεί η Περιβαλλοντική Μελέτη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθαν. Δαγούμα, στους Νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 46 ΆδειεςΠαραγωγής για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 909,3 MW. Από τα έργα αυτά εντός ορίων των περιοχών Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας, χωροθετούνται 25 Άδειες Παραγωγής αιολικών συνολικής ισχύος 543,45 MW ενώ ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 196. Από τα ανωτέρω, 9 έργα συνολικής ισχύος 198,3 MW βρίσκονται σε λειτουργία, 4 έργα συνολικής ισχύος 94,95 MW έχουν ΈγκρισηΠεριβαλλοντικών Όρων και 12 έργα συνολικής ισχύος 250,2 MW βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής τους διαδικασίας.

Επίσης έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από τη ΡΑΕ τρεις αιτήσεις ειδικών έργων,αιολικών – φωτοβολταϊκών για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικήςισχύος 1.345,38 MW ενώ ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 207, εκ των οποίων οι 72 θα είναι στη ΔΕ Αλιφείρας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ο κ. Δαγούμας διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας και ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, του αρχαιολογικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της περιοχής,εξετάζονται σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου σε μεταγενέστερο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και συνεπώς δεν εξετάζονται από την Αρχή κατά τη χορήγηση των Βεβαιώσεων Παραγωγού.

Ο αναπλ. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Στ. Σπανός, τόνισε ότι στην Υπηρεσία μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την εγκατάσταση και τη λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των ΔΕ Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Ζαχάρως, κλπ, που περιλαμβάνουν το δίκτυο των μονοπατιών του Μαινάλου, τη σειρά τοποθεσιών που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821 και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Τη μη υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή επιβεβαιώνει με έγγραφό της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κ.Νίκα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος