Η Κεραμέως γράφει μαύρη ιστορία με το μάθημα της Ιστορίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121105″ img_size=”full”][vc_column_text]Ρωτήθηκε η επιστημονική κοινότητα της χώρας, συμμετείχε η εκπαιδευτική κοινότητα και για πρώτη φορά έγινε διαβούλευση (!) για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Τι άλλο χρειάζεται η κα Κεραμέως; Ποια διαπιστευτήρια θεωρούνται εγκυρότερα για τον εκσυγχρονισμό της διδακτικής του μαθήματος της Ιστορίας; Και ποια είναι τα δικά της δημοκρατικά διαπιστευτήρια για να ακυρώνει με το έτσι θέλω και χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας μια τόσο σημαντική και τόσο ευρεία προσπάθεια από το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας; Το νεοσυντηρητικό ιππικό προελαύνει με αγριότητες.
«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πολίτες αυτής της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται διαχρονικά το μάθημα της Ιστορίας» αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν, χθες, τα μέλη της επιτροπής που, επί σχεδόν δύο χρόνια και αμισθί, εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) Ιστορίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διαμαρτυρόμενοι προφανέστατα για την πολιτική αυθαιρεσία, την αντι-παιδαγωγική και αντι-επιστημονική παρέμβαση του υπουργείου να καταργήσει Π.Σ. χωρίς καν προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση, τονίζουν: «Αγνοήθηκε το έργο της τελευταίας Επιτροπής και τα Π.Σ. της Ιστορίας που εκπονήσαμε και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, καταργήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση. Η επαναφορά σε ισχύ των προγραμμάτων που είχαν εκπονηθεί το 2003, η ανάρτηση, παράλληλα, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Προγραμμάτων Σπουδών που είχαν συνταχθεί το 2015, δεδομένου μάλιστα ότι τα σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονται δεν αντιστοιχούν σε αυτά, δημιουργούν σύγχυση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά, κυρίως, επιβεβαιώνουν την περιφρόνηση προς το μάθημα της Ιστορίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της Επιτροπής με πρόεδρο τον καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας Πολυμέρη Βόγλη δεν είναι απλώς έγκριτοι και από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες στο ζήτημα. Είναι από τους εμπειρότερους καθώς έχουν συμμετάσχει και στο παρελθόν σε ανάλογα εγχειρήματα. Το λένε οι ίδιοι: «Επί σειρά ετών έχουμε μετάσχει σε επιτροπές που είχαν συστήσει υπουργοί διαφορετικών κυβερνήσεων (Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτης, Φίλης, Γαβρόγλου) και εργαστήκαμε αμισθί με μοναδικό στόχο τον εκσυγχρονισμό της σχολικής Ιστορίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τα κεκτημένα της ακαδημαϊκής ιστορίας». Φευ, η υπουργός Παιδείας θεωρεί πιο ασφαλές για την καλλιέργεια της «εθνικής συνείδησης» να επαναφέρει τα αναχρονιστικά και κακογραμμένα βιβλία του 2002-2003. Είκοσι ετών βιβλία…
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]