FOLLOW US: facebook twitter

Καθαρισμός και συντήρηση του Πάρκου ΣΠΚ: Επιβάλλεται να ανοίξει επιτέλους για τον κόσμο ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης

Ημερομηνία: 30-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Μετά τους καθαρισμούς σε πλατείες και γειτονιές του Πύργου από την Υπηρεσία Πρασίνου, εργασίες που ειδικά μετά το πέρασμα του Ιανού πολλαπλασιάστηκαν κυρίως από την πτώση δέντρων και το σπάσιμο κλαδιών από τους ισχυρούς ανέμους που δεν άφησαν τίποτα όρθιο, σειρά έχει τώρα το Πάρκο ΣΠΚ.

Έτσι από χθες, με την πολύτιμη βοήθεια του Γραφείου Εθελοντισμού δήμου Πύργου, εθελοντών και εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρασίνου, ξεκίνησαν εργασίες κοπής δέντρων, καθαρισμού και γενικά συντήρησης του Πάρκου, με στόχο όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος σύντομα να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.

Αυτός βεβαίως θα πρέπει να είναι και ο απώτερος στόχος της δημοτικής αρχής, καθώς το πάρκο παραμένει επί της ουσίας κλειστό για τον κόσμο εδώ και χρόνια, ουσιαστικά από το 2014 όταν μετά από πολλές καταγγελίες περιοίκων δημοτών, τα δημιουργηθέντα επεισόδια με περιθωριακά άτομα και τις λεηλασίες που έχουν γίνει σε όλο του χώρο του Δημοτικού Πάρκου ΣΠΚ, ο τότε δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής αποφάσισε το κλείσιμό του και ταυτόχρονα είχε ζητήσει την αστυνόμευση του χώρου. Σήμερα φιλοξενεί σχεδόν αποκλειστικά δράσεις των προσκόπων και ανοίγει περιστασιακά για κάποιες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων και μετά, οι πύλες ξανακλείνουν. Το 2019 και λίγο πριν λήξει η θητεία του, ο τέως δήμαρχος είχε μεταφέρει εκεί από το Επαρχείο τις μαρμάρινες προτομές επιφανών Πυργίων που φροντίστηκαν και καθαρίστηκαν από τον μαρμαρογλύπτη Β. Λύγγα και επίσης τοποθετήθηκε εκεί και μαρμάρινη προτομή του  αείμνηστου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θανάση Κανελλόπουλου, όπου έγινε και η επιμνημόσυνη δέηση. Μετά το πάρκο έκλεισε ξανά.

Το πάρκο ΣΠΚ μαζί με το Επαρχείο αποτελούν τους δύο κύριους πνεύμονες πρασίνου και χώρους αναψυχής στο κέντρο της πόλης και θα πρέπει κάποια στιγμή, να ανοίξει τουλάχιστον την ημέρα ή κάποιες ώρες της ημέρας, για να μπορεί ο κόσμος να το απολαμβάνει και να κάνει την βόλτα του στο πάρκο, όπως τον πρώτο καιρό που δημιουργήθηκε. Φυσικά το μόνιμο πρόβλημα είναι αυτό του φόβου νέων λεηλασιών και βανδαλισμών στο χώρο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την φύλαξή του τις ώρες που θα παραμένει ανοιχτό, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα ούτε η ύπαρξή του, ουτε καν η συντήρησή του.

Η αξιοποίηση δύο εμβληματικών κτιρίων των υπνωτηρίων ΟΣΕ  και του ΑΣΟ που περικλείουν το πάρκο

Να τονίσουμε ωστόσο ότι στην προχθεσινή του συνέντευξη ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στα έργα που πρόκειται να δρομολογηθούν και να  υλοποιηθούν από το 2021, ανέφερε ότι στις προτεραιότητές του είναι και η αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων, όπως είναι το νεοκλασικό κτίριο των υπνωτηρίων του ΟΣΕ που η πίσω όψη του βλέπει στο παρκο ΣΠΚ και έχει και αυτό λεηλατηθεί και καεί από διάφορες περιθωριακές ομάδες.  Ανέφερε λοιπόν ότι υπάρχει  ώριμη μελέτη για την αξιοποίηση και λειτουργία των παλαιών υπνωτηρίων του ΟΣΕ προκειμένου να εξελιχθεί σε Ολυμπιακό Μουσείο αλλά να καλύψει και ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου και βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση με το υπ. Εσωτερικών για να  υποβάλλουν πρόταση για χρηματοδότηση του στο «Αντώνης Τρίτσης». Αν προχωρήσει έγκαιρα και η μελέτη αξιοποίησης των παλαιών αποθηκών του ΑΣΟ όπου θα στεγαστεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ένα κτίριο που και αυτό στην ουσία βρίσκεται στην προέκταση του πάρκου,  η αναβάθμιση και αξιοποίηση ενός  ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται περιμετρικά του πάρκου ΣΠΚ, αναβαθμίζει και αισθητικά και πολιτιστικά ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Βέβαια ως τότε, μέχρι το όραμα να γίνει πράξη, η δημοτική αρχή με ένα συγκεκριμένο πλάνο, θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες του στους δημότες. Νομίζω, όπως και όλοι οι Πυργιώτες, πως αυτό επιβάλλεται!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος