FOLLOW US: facebook twitter

Η Κλιματική Αλλαγή πλησιάζει στο «σημείο μη επιστροφής» – Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διάλεξη στο Κτήμα Μερκούρη

Ημερομηνία: 12-11-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100049″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου
-Προτάσεις και λύσεις για την πληγωμένη από τις φωτιές του 2007 Ηλεία

Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα κατά κοινή ομολογία διάλεξη, με ομιλητές τους Βασίλη Γκοιμίση και Χρυσόστομο Φουντούλη και θέμα «Κλιματική αλλαγή, πολεοδομικός σχεδιασμός, έξυπνες πόλεις και ανθεκτικότητα», διοργάνωσε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, το πάντα φιλόξενο  Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι, πάντα στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, είπε ο κ Χρίστος Κανελλακόπουλος στο καλωσόρισμά του σε ομιλητές και κοινό.

Ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Βασίλης Γκοιμίσης και ο Κτηνίατρος, Εκδότης  και Μεταφραστής Χρυσόστομος Φουντούλης παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας των πόλεων και των κοινοτήτων μας, «μαθαίνοντας από το παρελθόν για να έχουμε μέλλον»  .

Η Κλιματική Αλλαγή(ΚΑ), αποτελεί σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ «άμεση υπαρξιακή απειλή», ενώ πλησιάζουμε στο «σημείο μη επιστροφής» εάν η υπερθέρμανση δεν περιοριστεί κάτω από 1,5  C.

Οι δύο ομιλητές με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών της Ηλείας, περιοχής που έχει δοκιμαστεί σκληρά και βιώνει τις συνέπειες τόσο της ΚΑ όσο και της καταστροφικά ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον,  παρουσίασαν και ανέλυσαν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και που πρέπει να μας ωθήσουν να δομήσουμε σύγχρονες και ανθεκτικές πόλεις έτσι ώστε  να θωρακιστεί η Πολιτεία απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Φυσικές καταστροφές και πολεοδομικός σχεδιασμός

Φαίνεται επιβεβλημένο λοιπόν,  να μάθουμε από αυτές τις καταστροφές, και να λειτουργήσουμε προληπτικά απέναντι στις επόμενες, προσπαθώντας να δομήσουμε σύγχρονες, οικονομικά ορθολογικές και κυρίως ολιστικά ανθεκτικές πόλεις.

Όλες οι γνώμες συγκλίνουν, τόνισε ο κ. Γκοιμίσης, ότι για την αντιμετώπιση της ΚΑ, η κοινωνία θα πρέπει να συστρατευθεί κάτω από μια ατομική και συλλογική συντονισμένη προσπάθεια για ανθεκτικότητα και προσαρμογή, απόλυτα συγκρίσιμη με την στρατιωτική και κοινωνική  κινητοποίηση που έγινε την περίοδο του Β΄ΠΠ.

Χτίζουμε «Έξυπνες πόλεις»

Λύση για μια άμεση και επιτυχημένη μετάβαση στην ανθεκτικότητα, θα μπορούσε να είναι η χρήση της υψηλής τεχνολογίας και των ωφελημάτων των έξυπνων πόλεων (Smart Cities) και αναφέρθηκαν σε τέτοια παραδείγματα

Έξυπνων Πόλεων και περιοχών τόσο  στην Ελλάδα: Λάρισα , Τρίκαλα, περιοχές όπως η Ικαρία και η Κυψέλη στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό όπως: το Άμστερνταμ που επενδύει μαζικά σε νέες -φιλικότερες προς το περιβάλλον υποδομές.

Η οικολογία όπως και η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι πολιτική απόφαση είπε ο κ. Χρυσόστομος Φουντούλης, και πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις ότι τα προβλήματα  με το νερό, το χώμα, τα τρόφιμα, την ερημοποίηση, την αποδάσωση, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, ο υπερπληθυσμός, τα διαλυμένα κράτη, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες είναι τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης

Ο ομιλητής τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο καμπής ανάλογο με εκείνο του γκρεμίσματος του τείχους στο Βερολίνο, που τώρα αφορά την Κλιματική Δικαιοσύνη, με κεντρικό πρόσωπο  την έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώ μαθητές και νέοι άνθρωποι παγκοσμίως πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις για το θέμα της ΚΑ.

Φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ηλεία

Eιδικά στην πληγωμένη από τις πυρκαγιές του 2007 Ηλεία, τα οφέλη για την κοινωνία, σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να είναι τεράστια με την ολιστική αντιμετώπιση των φλεγόντων περιβαλλοντικών  προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και άρδευσης, και ασφάλειας της παράκτιας ζώνης της, να αποτελέσουν ευκαιρία για κοινωνικές συνέργειες και συνοχή.

Αναδόμηση  σε νέες υγιείς βάσεις (πράσινη/κυκλική οικονομία)  καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και πνεύματος συνεργασίας και σύμπνοιας στην κοινωνία, αγαθό που στην μεταμνημονιακή εποχή είναι ίσως πιο πολύτιμο και αναγκαίο, από τις «επενδύσεις και την οικονομική διεύρυνση».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή τους οι δυο ομιλητές ευχήθηκαν η πανάρχαια ολυμπιακή «ιερή εκεχειρία», να μπορούσε να αποτελέσει χρυσό οδηγό για την επιθυμητή παραμέριση των όποιων λιγοστών και ανούσιων διαφορών και κοντόφθαλμων απωλειών μας, και την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας για την επίτευξη του υψηλότερου και μακροπρόθεσμου ιδεώδους της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας.

Ακούστηκαν τοποθετήσεις από το κοινό όσο και μια  παραγωγική αντιπαράθεση απόψεων, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε στους φιλόξενους και ηλιόλουστους κήπους με ένα ποτήρι κρασί του Κτήματος Μερκούρη «το καλύτερο παράδειγμα ανθεκτικότητας και  αντοχής στο χρόνο» σχολίασε χιουμοριστικά ο κ. Φουντούλης

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot