FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη στη Βουλή για τα εργασιακά: Η ισχυρή Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εργαζόμενοι

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105604″ img_size=”full”][vc_column_text]Στου Μητσοτάκη την πόρτα … άδικα βρόνταγαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού από φέτος, με ευθύνη καθορισμού στους κοινωνικούς εταίρους. Πάντως την επόμενη φορά που θα υποβληθούν επίκαιρες ερωτήσεις για τα εργασιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα πρέπει να προκαλέσει ειδική συνεδρίαση στη Βουλή.

Γιατί η αυτή η συζήτηση έδωσε την αναπάντεχη ευκαιρία στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να αναδείξουν δύο πραγματικότητες: την αγεφύρωτη απόσταση της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους, στους οποίους ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο με τη στατιστική, αλλά και τα ισχυρά στοιχεία πάνω στα οποία είναι δυνατό να οικοδομηθεί η προγραμματική βάση για τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας.

Μιας συμμαχίας που θα έχει ως πυρήνα την ανασύνταξη της εργασίας και την αναζήτηση μοντέλου ανασυγκρότησής της το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων και των γονιών τους. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού, που αποτελεί το 23% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και αμείβεται με 317 ευρώ (καθαρά) τον μήνα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις»

Την παραγωγή νέου πλούτου προτάσσει ως λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις». Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα εργασιακά ζητήματα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «ψέματα» ενώ αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο μίλησε για «Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε η κυβέρνηση «με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε: «Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας» και μίλησε για ένα μοντέλο όπου «στην παραγωγή νέου πλούτου, θα έχουν μερίδιο όλοι». Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας, είπε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους» με τον πρωθυπουργό να μιλά για «τη Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά» αναφερόμενους στους μειωμένους φόρους, την απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας. Ως προς τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων πρόταξε τις επενδύσεις στην πατρίδα και την φροντίδα των εργαζομένων.

 

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο»

Απέναντι στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας την πρότασή του για αύξηση του κατώτερου μισθού.

Από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων» ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού που προηγήθηκε είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Ν.Δ. για την ανάπτυξη.

Ο τέως πρωθυπουργός επανέφερε την πρότασή του για αύξηση του κατώτερου μισθού, και  απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι εφόσον δεν συμφωνεί με την πρότασή του ας υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση. Σημείωσε, βέβαια, ότι η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη διαψεύστηκε αλλά ας κάνει το διπλάσιο από το 2,7% που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει άυξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021, καθώς και την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

 

Φώφη Γεννηματά: «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους»

Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς.

«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις δέκα (10) πληγές – όπως είπε – που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot