FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτη κατοικία, δεύτερη ευκαιρία

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

Η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της πρώτης κατοικίας τελικά αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Ο κυνισμός του υπουργού Ανάπτυξης, που παρουσίασε σχεδόν ως πράξη δικαιοσύνης την πλήρη άρση κάθε προστασίας μετά τις 30 Απριλίου, έχει διακριτικά αποσυρθεί και έχει δώσει τη θέση του σε δεύτερες, πιο ψύχραιμες σκέψεις.

Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της πλατφόρμας ρύθμισης των δανείων τους προδίδει ότι είναι αδύνατο να είναι πράγματι αυτή η τελευταία ευκαιρία. Ακόμα και φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανό «να γίνει της Ισπανίας» και στη χώρα μας, δηλαδή οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων να μετατραπούν σε μαζικές εξώσεις νοικοκυριών από τα σπίτια τους.

Έστω και καθυστερημένα, έστω και με τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής και του πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως τα παραπλανητικά επιχειρήματα ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει απόλυτη προστασία» έπεσαν στο κενό. Έστω και τώρα, ενάμιση μήνα πριν οι ενυπόθηκοι δανειολήπτες παραδοθούν στο έλεος των πλειστηριασμών ανεξαρτήτως πραγματικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση δείχνει για πρώτη φορά να αναζητεί κάποιο ελάχιστο πλαίσιο προστασίας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι κινδυνεύει να πέσει θύμα τόσο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, όσο και των «εγγυήσεων» που έχει δώσει στις τράπεζες ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ένα πλαίσιο προστασίας τύπου νόμου Κατσέλη.

Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες φέρνει μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν θα είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση.

Δείγματα έχουν δοθεί εδώ και μέρες, ωστόσο το έναυσμα για επαναλαμβανόμενο πυρ το έδωσε από την Hπειρο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκαλώντας την αντίδραση του τελευταίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα «στην κοινωνία και στην κοινωνική αντιπολίτευση» να κινηθούν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν «τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου».

Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% του πληθυσμού δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως υπάρχει σε οικονομίες οι οποίες δεν βίωσαν την κρίση στον βαθμό που τη βιώσαμε εμείς

Έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού που αντιμετωπίζει θεμελιακές δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών. Άρα θα ήταν αδιανόητο μια χώρα, η οποία κληρονόμησε τέτοια προβλήματα από τη βαθιά ύφεση, να πάει σε ένα καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και άρσης προστασίας της α’ κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένο ότι το υπάρχον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επαφή με σειρά φορέων προκειμένου το επόμενο διάστημα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, το οποίο αναμένεται να φέρει και ως νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Και οι τράπεζες, στις οποίες προσφέρονται για πολλοστή φορά κρατικές εγγυήσεις αρκετών δισ. ευρώ ώστε να ξεφορτωθούν τα προβληματικά δάνεια και να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους, δεν δικαιούνται να απαιτούν έναν στεγαστικό «Καιάδα» για τους δανειολήπτες.

Οι πολίτες που τσακίστηκαν από την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων δικαιούνται και πρώτη και δεύτερη ευκαιρία. Η κυβέρνηση οφείλει να τους δώσει απλή, κοινωνικά δίκαιη και ξεκάθαρη προστασία του δικαιώματος στην κατοικία. Πραγματική προστασία και όχι υποκριτική φιλανθρωπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος