FOLLOW US: facebook twitter

Η ιστορία του τόπου μέσα από τα μάτια των παιδιών!

Ημερομηνία: 23-04-2024 | Συντάκτης:

Εντυπωσιακή παρουσίαση εργασιών του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο

-Μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου κέρδισαν τις εντυπώσεις

Η ποίηση, τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και η ιστορία του τόπου, αναδείχθηκαν μέσα από τις εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας.

Με τις εργασίες αυτές το σχολείο συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που οργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών με γενικό θέμα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Η παρουσίαση έγινε κατά την τριήμερη διεξαγωγή του Συνεδρίου και το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, μαθητές και καθηγητές κέρδισαν τις εντυπώσεις, για το περιεχόμενο των εργασιών και την άρτια παρουσίασή τους.

Οι τίτλοι των εργασιών ήταν: «Ήλιδος πεζογραφήματα» και «Ποιητικές διαδρομές στη γη της Ήλιδας».

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πρωινή» η διευθύντρια του σχολείου κα Άννα Κοκκίνου, οι εργασίες συνιστούν προϊόν μιας ιδιαίτερα εποικοδομητικής και άοκνης έρευνας των μαθητών/τριών σε συγγραφείς – πεζογράφους και ποιητές/τριες –  που η ζωή τους με κάποιον τρόπο έχει δεθεί με την Ήλιδα.

Γνωριμία με την κληρονομιά μας

Μελετά, καταγράφει και παρουσιάζει το συγγραφικό έργο όσων έχουν γεννηθεί, κατάγονται, έχουν κατοικήσει ή εργαστεί στο  Δήμο Ήλιδας, με σκοπό τη γνωριμία και τη διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής πραγματικότητας και κληρονομιάς, όπως, επίσης, και τη διάχυση και την ανάδειξη των έργων αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η μνήμη του τόπου και των δημιουργών που κατέθεσαν την ψυχή, τη σκέψη, τις ιδέες και τον εαυτό τους.

Η παρουσίαση έγινε διαδικτυακά, κατά την δεύτερη συνεδρία. Αρχικά η Ομάδα μαθητών της Β’ τάξης, με την διευθύντρια του σχολείου, Άννα Κοκκίνου, που είναι και η συντονίστρια, την φιλόλογο, Σταυρούλα Μπάλλα και την καθηγήτρια πληροφορικής, Σταυρούλα Σαλβάνου, παρουσίασαν την εργασία με της Ήλιδος τα πεζογραφήματα και ακολούθησε η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας-δημιουργική γραφή με τις ποιητικές διαδρομές στη γη της Ήλιδας, πάλι από ομάδα μαθητών της Β’ τάξης. Στις εργασίες συμμετείχε και η εκπαιδευτικός Αγγελική Μιχαλοπούλου.

Οι μαθητές εργάστηκαν σκληρά και το παραγόμενο υλικό ξεπερνούσε τα πρακτικά του συνεδρίου και τα χρονικά όρια παρουσιάσεων και οι μαθητές χρειάστηκε να συμπυκνώσουν τα στοιχεία που συνέλεξαν, ωστόσο η κα Κοκκίνου ανέφερε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί ευελπιστούν στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε μία ανοιχτή εκδήλωση στην Αμαλιάδα.

«Στόχος μας είναι η γνωριμία περισσοτέρων μαθητών/τριών με σημαντικές μορφές του τόπου, η ανάδειξη και η διάχυση των έργων τους και – βέβαια – για να τιμήσουμε τους συγγραφείς μας» είπε χαρακτηριστικά η κα Κοκκίνου.

Οι μαθητές/τριες που απαρτίζουν την ομάδα είναι από τη Β΄ τάξη,  με αλφαβητική σειρά, οι: Αλεξόπουλος Αλέξιος, Βασιλοπούλου Παναγιώτα, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Γιαννοπούλου Χαραλαμπία, Γεράση Κωνσταντίνα, Γριβόπουλος Νικόλαος, Δημόπουλος Περικλής, Δημοπούλου Μαρία Σύρμω, Θεοδωροπούλου Νεφέλη, Καρακούλης Αριστείδης Ανδρέας, Κινινή Νίκη Νεφέλη, Λυγούρα Σταυρούλα, Μπομπή Γεωργία, Νιάρχος Παναγιώτης, Παναγοπούλου Κωνσταντίνα Μαρία, Πετρουτσά Ζωή Αναστασία, Σφακιανάκη Αικατερίνη Μαρία, Σωτηροπούλου Ειρήνη.

Συντονίστρια εκπαιδευτικός είναι η διευθύντρια του σχολείου κ. Κοκκίνου Άννα και συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί οι κ. Μπάλλα Σταυρούλα και Μιχαλοπούλου Αγγελική.

Και άλλες συμμετοχές

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες παρουσιάστηκαν διαδικτυακά και στο 13ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Δυτικής Ελλάδας, όπου το σχολείο συμμετείχε και με την εργασία εκπαιδευτικής ρομποτικής  «Το 1821 με Nezha στυλ!!» από τους μαθητές/τριες: Ανδριοπούλου Μαργέττα Καλλιόπη, Γιαννόπουλο Νικόλαο, Γοροζίδου Ναταλία, Κούρτη Νεφέλη Θωμαϊς, Μελιτσόπουλο Ζαφείρη, Μελιτσοπούλου Δήμητρα και Σπηλιόπουλο Κωνσταντίνο υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού πληροφορικής και β’ υποδιευθύντριας του σχολείου κ. Σαλβάνου Σταυρούλας.

Τέλος, το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο με μαθητές/τριες που θα φοιτούν στις Β’ και Γ’ τάξεις την επόμενη σχολική χρονιά. Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 26/11/24 έως 02/12/24 στο Μόναχο της Γερμανίας με θέμα: «Η Γερμανία των Ελλήνων – Η Ελλάδα των Γερμανών, Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό».

Μαρία Καραμπάτση


1 Σχόλια για "Η ιστορία του τόπου μέσα από τα μάτια των παιδιών!"

  1. Ο/Η Ολγα γεωργακοπουλου. λέει:

    Συγχαρητήρια!! Η διευθύντρια κ.Κοκκινου,οι καθηγητέςτου δεύτερου γυμνασιου αμαλιαδας για άλλη μια φορά μεταλαμπαδευουν,το ήθος, την αγάπη για μαθηση,την δημιουργικοτητα,,στους μαθητές τους,σε αυτους τους δυσκολους καιρους.Συγχαρητήρια!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia