FOLLOW US: facebook twitter

«Η επιείκεια των καιρών», μια ποίηση λυτρωτική…

Ημερομηνία: 04-01-2024 | Συντάκτης:

Παρουσιάστηκε στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα η νέα ποιητική συλλογή του Διονύση Κράγκαρη

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Ολόθερμη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο κάλεσμα της νέας χρονιάς που έκανε η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα πιστή στη διοργάνωση πολιτιστικών συναπαντημάτων μεστών σε λόγο και έργο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπου παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή του Διονύση Κράγκαρη “Η επιείκεια των καιρών”.

Η συνάντηση αυτή ήταν  –όπως ειπώθηκε– η αποθέωση μιας παρέας, κύτταρα μιας συλλογικής και δημιουργικής πορείας καταγεγραμμένων πολιτιστικών επιτυχιών.

Στο μπαράκι του Σταθμού στα Λεχαινά, τριγύρα στους τοίχους συμμετείχαν σιωπηλά οι μεγάλοι Ηλείοι του λόγου και της τέχνης,  κοιτώντας ανάλαφρα τον ποιητικό λόγο του Διονύση Κράγκαρη, που γράφτηκε από τη δεκαετία του ΄70 έως τη δεκαετία του ΄90, προσέγγισαν οι Γιώργος Γώτης και Τάκης Λαϊνάς.

Επίσης  ακούστηκαν ποιήματα της συλλογής μελοποιημένα από τον Χρήστο Ντάντο. Περιγράφηκε ως ποίηση λυτρωτική γι΄αυτόν που τη γράφει και γι΄αυτόν που τη διαβάζει, ματιά εύστοχη και διεισδυτική που κινείται από τον υπερρεαλισμό έως την λυρική ποίηση.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Χρήστο Ντάντο και η ποιητική συλλογή διανεμήθηκε δωρεάν σε όσους παραβρέθηκαν με το σκεπτικό ότι είναι μια πράξη αντίστασης στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, αντίδωρο για αυτούς που αγαπούν την ποίηση.

Ο Διονύσης Κράγκαρης γεννήθηκε το 1947 και μένει στα Λεχαινά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος και Υποθηκοφύλακας Μυρτουντίων. Δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα (είναι ιδρυτικό μέλος της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας και της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα και επιμελητής των περιοδικών Ανδρέας Καρκαβίτσας, Διάλογος και Εκ Παραδρομής), αλλά και στον οικολογικό χώρο (ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) που εδρεύει στα Λεχαινά και του κόμματος των «Οικολόγων Πράσινων». Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ο κάμπος απλούται επικλινής», την «Ανθολογία Ηλείων Λογοτεχνών» (μαζί με τους Γ. Γώτη και Α. Φουσκαρίνη) , το βιβλίο «Ανδρέας Καρκαβίτσας-Ανθολόγιο Λεχαινών», Ημερολόγιον πεδιάδος (πεζογραφία) Οροπέδιο, Αθήνα 2010.

Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει παρουσιάσει ραδιοφωνικές εκπομπές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος