FOLLOW US: facebook twitter

Η επιχειρηματικότητα σε ρόλο πρωταγωνιστή

Ημερομηνία: 16-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας χθες στον Πύργο

  • «Ζητούμενο είναι η στρατηγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηλείας στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης
  • «Εθνική ευκαιρία, η επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ήλιδα και την Ολυμπία» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος
  • «Ο Νομός έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας σήμερα και στο μέλλον» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Λεβέντης καταθέτοντας σειρά προτάσεων

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Ρόλο πρωταγωνιστή, μπορεί και πρέπει να έχει η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, όπως τονίστηκε στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο με την ευκαιρία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, και το ζητούμενο είναι – όπως επισημάνθηκε- η στρατηγική αξιοποίηση τους, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή.

Στη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης, που έγινε παρουσία του προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη και προέδρων και εκπροσώπων Επιμελητηρίων της χώρας, εξήχθησαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα ενώ κατατέθηκαν και σημαντικές προτάσεις από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο για την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στον γενέθλιο τόπο τους αλλά και από τον Α’ αντιπρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας και αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της ΚΕΕΕ Κώστα Λεβέντη ο οποίος και πρότεινε την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, Σύγχρονου Τεχνολογικού Πάρκου, το οποίο θα δίνει έμφαση στη διεθνή δικτύωση και στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων αλλά και ίδρυση Ειδικού Ταμείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν και απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Ηλείος Βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης και ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.

Μετά το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε στην πρόταση του «Εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1976 για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

«Το Επιμελητήριο Ηλείας έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η ευημερία του νομού περνάει μέσα από την ενίσχυση και ισχυροποίηση των δεσμών με το Ολυμπιακό κίνημα, υπερθεματίζει την πρόταση επιστροφής των αγώνων στον γενέθλιο τόπο τους, την Ήλιδα και την Ολυμπία και να αποτελέσει η Ολυμπιακή ιδέα την προμετωπίδα των προσπαθειών για την ανάπτυξη της Ηλείας και την αναγνώρισή της ως η πραγματική κοιτίδα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού» τόνισε ο κ. Νικολούτσος, επισημαίνοντας πως αποτελεί, υποχρέωση της χώρας μας, να αντιμετωπίσει ως εθνική ευκαιρία, την επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ήλιδα και την Ολυμπία που είναι η κοιτίδα τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ολυμπισμού, κόντρα στις επικρατούσες συνθήκες εμπορευματοποίησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που η ΔΟΕ δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ηλεία θα μπορούσε να της ανατεθεί η μόνιμη τέλεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων ή των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

Παράλληλα, ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του εμπορικού ονόματος (brand name) «Ολυμπισμός»,  τονίζοντας ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να αποτελέσει την κοινή συνισταμένη των προσπαθειών όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον έκτο κύκλο στο σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τον Ωνάση που αποτελεί απόδειξη της δυναμικής της Ολυμπιακής Φλόγας που μπορούν να απογειώσουν το εμπορικό όνομα  (brand name) του νομού, των Ηλειακών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας εν γένει. «Είμαστε πεπεισμένοι, ως φορέας, πως η μόνιμη τέλεση των Αγώνων ή μιας, τουλάχιστον, από τις μεγάλες Ολυμπιακές διοργανώσεις που προαναφέραμε στην Ηλεία, θα λειτουργήσει, μέσω του αθλητισμού, ως μοχλός ανάπτυξης τοπικής και εθνικής οικονομίας. Ο αθλητισμός άλλωστε, δεν αποτελεί μόνο την φυσική /σωματική έκφραση των ιδανικών της άμιλλας και του «Ευ Αγωνίζεσθαι», αλλά κι έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο, δια τομεακό  κλάδο της οικονομίας,  ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συνδέονται με ποικίλες άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Και είναι αυτή ακριβώς η πολύ-παραγοντικότητα και διατομεακότητα του αθλητισμού, που μπορεί να προσδώσει την απαιτούμενη αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία».

Ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε με παραδείγματα για το πως μπορεί αυτό να καταστεί δυνατόν τονίζοντας πως ο αθλητισμός παράγει άμεσα επιχειρηματική δραστηριότητα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα και η δραστηριότητα αυτή έχει ισχυρό και άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

«Κοινό συμπέρασμα είναι πως η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οφείλει  να κεφαλαιοποιήσει και να αναδείξει περαιτέρω τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν της, χωρίς να ακολουθήσει απαραίτητα μια ανταγωνιστική προσέγγιση σε σχέση με άλλες περιοχές της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου ή ακόμα και με όμορους νομούς.

Για εμάς τους Ηλείους, ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί την ταυτότητα και κληρονομιά μας, αφού διαθέτουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε στην γη που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και να αντλούμε έμπνευση από τις πανανθρώπινες αξίες που μεταδόθηκαν σε κάθε σημείο του σύγχρονου Δυτικού Κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο αθλητισμός δεν αποτελεί απλά  παράγοντα προαγωγής του υγειούς τρόπου ζωής και της ευγενούς άμιλλας, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και  το ολυμπιακό πνεύμα, ο αθλητισμός καλείται και οφείλει να προσδώσει την απαιτούμενη αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της εποχής μας».

Γιάννης Μασούτης: «Το μεγάλο στοίχημα ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης αναφέρθηκε στη στρατηγική και τις πολιτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Πελοποννήσου και της Ηλείας αλλά και στις δράσεις της ΚΕΕΕ και τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης.

Αρχικά εξέφρασε τη χαρά του να βρίσκεται στην Ηλεία σε μια μεγάλη στιγμή που συμβολίζει τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού στον τόπο προέλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων τονίζοντας πως είναι και μια υπενθύμιση της σπουδαίας κληρονομιάς και των δυνατοτήτων της Ηλείας και της Δυτικής Πελοποννήσου και ακολούθως έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι η στρατηγική αξιοποίηση τους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή. «Σε αυτή την προσπάθεια η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Το μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις είναι ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός. Είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και γνώσης, για την ανάπτυξη περισσότερων, διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ανταγωνιστικών όχι μόνο με όρους τιμής, αλλά κυρίως με όρους ποιότητας και διαφοροποίησης. Ο στόχος αυτός απαιτεί κινητοποίηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και κατάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να ενισχύσουμε ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα και την επιχειρηματικότητα που συνδέεται με αυτόν, να προστατέψουμε τη μοναδική ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά πόρους από τη νέα ΚΑΠ για την προώθηση της έξυπνης γεωργίας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της μεταποίησης, με κίνητρα και ενισχύσεις για να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους, να επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, να αξιοποιήσουμε την μοναδική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας, ως μοχλό ποιοτικής, ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και να επενδύσουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής».

Ο κ. Μασούτης επισήμανε ότι η περιοχή, σήμερα, έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ταχύτερα σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και σε εκείνα που σύντομα θα ξεκινήσουν προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις. «Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας, για την περίοδο 2021 – 2027 προβλέπεται η διάθεση πόρων άνω των 600 εκατ. ευρώ σε αναπτυξιακά έργα και δράσεις.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει, επίσης, αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Ξεκινά σύντομα ένα νέο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την  Έξυπνη Μεταποίηση. Μέσω του οποίου θα διατεθούν περίπου 73 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Μεταποιητικού και Βιομηχανικού κλάδου. Από το ΕΣΠΑ αναμένουμε στο επόμενο διάστημα νέα δράση επιδότησης για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Σημαντικές νέες ευκαιρίες αναμένεται να δημιουργηθούν και από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας – το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει. Είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ, που θα παρέχει εγγυήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Γιατί θα δώσει απάντηση σε ένα μεγάλο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αγωνίζονται αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Με τη στήριξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα βοηθηθούν πολλές, ειδικά μικρές επιχειρήσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα ενισχύσεων. Αναμένουμε, επίσης, στο επόμενο διάστημα μια νέα δράση στο πλαίσιο του Ερευνώ – Καινοτομώ, για την διασύνδεση των επιχειρήσεων με το οικοσύστημα καινοτομίας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτές τις δράσεις. Για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε όχι μόνο να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, αλλά και να βελτιωθούν ουσιαστικά οι όροι και οι διαδικασίες ένταξης στα προγράμματα ενίσχυσης. Έχουμε ζητήσει, επιπλέον, να δοθούν αυξημένες ενισχύσεις, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, για επιχειρήσεις της περιφέρειας, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Πιστεύουμε ότι η Δυτική Πελοπόννησος είναι μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων – οι οποίες έχουν μείνει για πολύ καιρό αναξιοποίητες. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει και οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Οφείλουμε σε αυτή την προσπάθεια να τις ενδυναμώσουμε. Να απομακρύνουμε εμπόδια, να παρέχουμε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται. Εμείς ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας και να σας στηρίζουμε ενεργά, με όλες μας τις δυνάμεις».

Κώστας Λεβέντης: «Τα υλικά για να χτίσουμε το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της περιοχής μας υπάρχουν»

Στην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας τονίζοντας ότι ο Νομός έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας σήμερα και στο μέλλον, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης. Όπως είπε, ο Νομός παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση που οφείλεται στην έλλειψη μεταφορικών υποδομών, στις αδυναμίες της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας αλλά και στις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών κ.α. επισημαίνοντας πως αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ηλεία θα παίξει το ρόλο που της αξίζει, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. «Χρειάζεται να στραφούμε άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου: το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τους πόρους της Ηλείας με έξυπνο, βιώσιμο τρόπο. Ώστε να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Να δημιουργεί για όλους τους πολίτες – και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους – ευκαιρίες για προκοπή και ευημερία, στον τόπο τους. Ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσει η νέα προσπάθεια είναι τώρα. Μέσα στα  επόμενα χρόνια, η Ηλεία θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πόρους από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 και άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι πόροι αυτοί παρέχουν μια ιστορική ευκαιρία για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της περιοχής. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε σωστά. Με συνεκτική προσέγγιση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με σαφές όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η Ηλεία στα επόμενα 10 χρόνια».

Όπως είπε, θέλουμε μια ανάπτυξη, στην οποία ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος του τόπου μας, θα λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που στηρίζεται σε ισχυρές τοπικές αλυσίδες αξίας, με πρωταγωνιστή τον τομέα της αγροδιατροφής. «Μιας ανάπτυξης που στηρίζεται σε ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες: στην παροχή αυθεντικών εμπειριών, στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Μιας ανάπτυξης που στηρίζεται σε σύγχρονες, εξωστρεφείς τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό το όραμα μπορούμε να το υπηρετήσουμε στην πράξη, αν διαχειριστούμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι απλώς ως εργαλείο πρόσκαιρης ρευστότητας. Αλλά ως όχημα για τον ολικό μετασχηματισμό της τοπικής μας οικονομίας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, με ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε κριτήρια και διαδικασίες ένταξης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης.

Αλλά και μηχανισμούς υποστήριξης, ενημέρωσης και καθοδήγησης, για να καλύψουμε το έλλειμμα τεχνογνωσίας που εμποδίζει την αξιοποίηση ευκαιριών. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις δράσεις για την προβολή των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Για τη διευκόλυνση της δικτύωσης των τοπικών επιχειρήσεων και της διείσδυσης σε ξένες αγορές. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε σύγχρονες, οργανωμένες υποδομές επιχειρηματικότητας».

Στη συνέχεια ο κ. Λεβέντης προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι ως Επιμελητήριο έχουν θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Ηλεία, ένα έργο που προωθούν συστηματικά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και την δημιουργία Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, ώστε η Ηλεία να αναδειχτεί σε κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας. «Με τον τρόπο αυτό ο νομός μας θα ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και θα μπορέσει να προσελκύσει ποιοτική ερευνητική, εκπαιδευτική, αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό περιφερειακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, το οποίο θα λειτουργεί σε σύζευξη με την παραγωγική διαδικασία, στο σύνολο της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρότασή μας είναι η δημιουργία σύγχρονου Τεχνολογικού Πάρκου, το οποίο θα δίνει έμφαση στη διεθνή δικτύωση και στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Χ. Τριαντόπουλος

Είναι, επίσης, η ίδρυση Ειδικού Ταμείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως το πρόγραμμα INVEST EU και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι ενίσχυση των υποδομών, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα της περιοχής και να αξιοποιηθούν ευκαιρίες που προκύπτουν από την γεωγραφική της θέση.

Χαιρετισμός από το βουλευτή Μ. Κατρίνη

Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού, καθώς και της οδικής σύνδεσης Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.

ΕΙΝΑΙ απαραίτητη η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής ΠΑΤΡΑ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.

ΕΙΝΑΙ άμεσα αναγκαίο  να μην μιλάνε για υποθαλάσσια στην Πάτρα και να αντιληφθούν την ανάγκη, ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας και την ενίσχυση της Περιφερειακής συνείδησης.

 Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Κατακόλου, ώστε να αυξήσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την επισκεψιμότητά  του όπως και στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Οι επενδύσεις  στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας θα τονώσουν την τοπική οικονομία και απασχόληση όπως και η βελτίωση των συνθήκων του αεροδρομίου Επιταλιου θα ενισχύσουν την  οικονομία της περιοχής προσελκύοντας επισκέπτες υψηλού εισοδήματος».

Ο Δήμαρχος Πύργου Σ. Καννής

Καταλήγοντας ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι τα υλικά για να χτίσουμε το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της περιοχής μας υπάρχουν. «Είναι η φύση και ο πολιτισμός μας. Είναι η θέληση και οι ικανότητες των ανθρώπων της Ηλείας. Είναι ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για να δημιουργήσουμε το μέλλον που αξίζει και μπορεί να έχει ο τόπος μας. Η νέα γενιά, τα παιδιά μας. Να θυμηθούμε τα 3 Σ του αλησμόνητου Κωνσταντίνου Μίχαλου: Σύνεση-Συναίνεση- Συνεργασία. Με κατάλληλες παρεμβάσεις, με συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της αγοράς, μπορούμε να πετύχουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος