FOLLOW US: facebook twitter

Η Δυτική Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή του φυσικού αερίου

Ημερομηνία: 17-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136322″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε την ένταξη του έργου κατασκευής τοπικών δικτύων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

[/vc_column_text][vc_column_text]Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην εποχή του φυσικού αερίου έρχεται η Δυτική Ελλάδα, καθώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 21.327.723,11 ευρώ, αφορά στην κατασκευή τοπικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος) της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας. Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας. Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή χωροθέτησης των δεξαμενών στην πόλη, ενώ για τις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών. Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το φυσικό αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή. Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι το 2023 και αυτές θα ξεκινήσουν εντός του 2021.

Σε ότι αφορα την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών (αντί για 347) καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.  Συνολικά πλέον, οι χρήστες που θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης  σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι 9.662 αντί για 5.302 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2020, η ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης, που για πρώτη φορά προβλέπει την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που είχαν ο Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμης, με την ίδια την εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναφέροντας στο προσκήνιο και μετατρέποντας σε πράξη την μεγαλύτερη διεκδίκηση της περιοχής για σύνδεση όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο μέσω αγωγού, καθιστώντας έτσι και το έργο των τοπικών δικτύων ως μία σημαντική «κληρονομιά» για το μεγάλο έργο του αγωγού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia