Η Δικαιοσύνη θα κρίνει την ανάπλαση του Επαρχείου
-Η Αποκεντρωμένη εξέδωσε εκπρόθεσμη απόφαση υπέρ του αναδόχου, προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών ο δήμος Πύργου
-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου, Μίλτος Δημητρόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθεί η τύχη της ανάπλασης του λόφου του Επαρχείου στον Πύργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επανέναρξη των εργασιών, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχθηκε την αίτηση θεραπείας της αναδόχου εταιρείας «Τεχνική Αναπτυξιακή ΑΤΕΒΕ», με την οποία στρέφεται κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου, η οποία με τη σειρά της είχε απορρίψει την αίτηση διάλυσης της εργολαβίας που είχε υποβάλει η ανάδοχος εταιρεία.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο με πλειοψηφική απόφαση είχε εισηγηθεί ουσιαστικά τη διάλυση της σύμβασης, αποδεχόμενο την ένσταση της εταιρείας.
Η υπόθεση όμως είναι πολύ πιο σύνθετη και ο δήμος Πύργου αναμένεται να εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για να ανατρέψει τη διάλυση της εργολαβίας, καθώς θεωρεί πως δεν έχει καμία αντικειμενική ευθύνη για την παύση των εργασιών.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν απάντησε βάσει νομοθεσίας εντός 60 ημερών στην αίτηση θεραπείας της αναδόχου (15/4 η υποβολή), με αποτέλεσμα η στάση της να εκληφθεί ως σιωπηρή απόρριψη της αίτησης, που ισοδυναμεί με υποχρέωση να συνεχιστούν οι εργασίες. Η ανάδοχος εταιρεία, θεωρώντας προφανώς πως η αίτηση θεραπείας έχει απορριφθεί, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών αίτηση ακύρωσης της σιωπηρής απόρριψης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα (29/7) εκδόθηκε η αποδοχή της αίτησης θεραπείας, με υπογραφή του Συντονιστή Διον. Παναγιωτόπουλου.
«Εκπρόθεσμη και ατεκμηρίωτη η απόφαση της Αποκεντρωμένης»
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δικηγόρος Μίλτος Δημητρόπουλος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση ως νομικός εκπρόσωπος του δήμου Πύργου, θα κατατεθεί άμεσα στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης, την οποία αξιολόγησε ως εκπρόθεσμη και ατεκμηρίωτη.
«Θα κατατεθεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πατρών αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία είναι εκπρόθεσμη λόγω του ότι είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα τω 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης θεραπείας. Αυτό το αποδέχεται και η ανάδοχος εταιρεία, η οποία έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της σιωπηρής απόρριψης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δυνάμει της οποίας έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας της αναδόχου εταιρείας, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Τεχνικό Συμβούλιο Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, το οποίο είναι αποκλειστικά γνωμοδοτικό, χωρίς να αναφέρεται ειδικά και συγκεκριμένα στους λόγους που έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας της αναδόχου εταιρείας», εξήγησε με δήλωσή του στην «Πρωινή».
Παράλληλα, υπενθύμισε πως δεν υπήρξε υπαιτιότητα στη συνέχιση των εργασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου και η ανάδοχος εταιρεία κακώς και παρά τον νόμο προέβη σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών.
«Η ανάδοχος εταιρεία εσφαλμένα αναφέρει στην ένστασή της ότι έχει γίνει μερική αποπληρωμή των λογαριασμών. Ο κύριος του έργου έχει προβεί σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του 2ου και του 3ου λογαριασμού (…) Σύμφωνα με τον νόμο 4412/2016 η προκαταβολή του έργου δεν εντάσσεται σε λογαριασμό και η μη πληρωμή της δεν αποτελεί καθυστέρηση πληρωμής του έργου. Επειδή η πληρωμή των λογαριασμών από τον κύριο του έργου είναι σύννομη, βάσει νόμου δεν ζημιώνει τα οικονομικά συμφέροντα του αναδόχου. Απεναντίας η συμπεριφορά της αναδόχου εταιρείας (…) ζημιώνει τα συμφέροντα τα συμφέροντα του κυρίου του έργου και αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους της. Δεν υπάρχει λόγος διακοπής των εργασιών και μη συνέχιση του εν λόγω έργου. Η ανάδοχος εταιρεία από τις 31.12.2012 έχει σταματήσει κάθε εργασία στο έργο, με αποκλειστικά δική της υπαιτιότητα, έχοντας αφήσει μπάζα από τις καθαιρέσεις των τοιχίων δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στην πλατεία της πόλης του Πύργου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρόπουλος και πρόσθεσε ότι η ένστασή της στερείται νομικού ερείσματος, καθώς η ανάδοχος εταιρεία με αποκλειστικά δική της υπαιτιότητα δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εκτέλεσης του έργου.
Η ταυτότητα του έργου
Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2,68 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η σύμβαση υπεγράφη με τελικό ποσό το 1,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο λίγο διάστημα μετά την έναρξη των εργασιών, άρχισαν τα προβλήματα προφανώς λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα υλικά και του γενικότερου κόστους. Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, το έργο είναι πιθανόν να παγιδευτεί για πολύ καιρό μεταξύ γραφειοκρατίας και Δικαιοσύνης.