FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις προτάσεις για να «ανασάνει» η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 19-08-2022 | Συντάκτης:

Χάνει πόρους η Επιχείρηση λόγω έλλειψης ενημερότητας, τόνισε ο πρόεδρος Ν. Μαρούντας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Λύση στα προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά της αναζητά η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, αφού οι συσσωρευμένες οφειλές συμπιέζουν τη ρευστότητά της και δυσκολεύουν την καθημερινή της λειτουργία. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του σε πρόσφατη συνεδρίαση ο πρόεδρος Νίκος Μαρούντας, η ΔΕΥΑ δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα από τη Δ.Ο.Υ. Πύργου, με αποτέλεσμα την απώλεια κρατικών επιχορηγήσεων και λοιπών τακτικών ή έκτακτων βοηθημάτων από την κεντρική Διοίκηση.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η βεβαιωμένη και ληξιπρόθεσμη οφειλή της ΔΕΥΑ  προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, για αυτό και ο κ. Μαρούντας κατέθεσε σειρά προτάσεων για την επίλυσή του ώστε να «ανασάνει» η Επιχείρηση.

Η πρώτη πρόταση αφορά την απαλλαγή της οφειλής προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, βεβαιωθέντος συνολικού ύψους 92.000 ευρώ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017,  από τις οικείες προσαυξήσεις και πρόστιμα σύμφωνα με το Αρ.14 §2 του Ν.4483/2017. Η δεύτερη πρόταση αφορά τον συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Δ.Ε.Υ.Α. προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (στο βεβαιωμένο ύψος που αυτές ανέρχονται κατά το παρόν, ήτοι στο ύψος των 883.093,04 και αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι οικείες προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί κατά τα ανωτέρω) και συγκεκριμένα με το ποσό των 92.000€ που έχουν βεβαιωθεί έως 31/07/2017.

Διευκρινίζεται ότι το υπόλοιπο ποσό των 791.093,04 εισηγούμαστε να συμψηφιστεί με τις αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας (στο βεβαιωμένο ύψος που αυτές ανέρχονται κατά το παρόν και προέρχονται από την τιμολόγηση υπηρεσιών και εργασιών που έχει παράσχει κατά τον λόγο αρμοδιότητάς της, ήτοι στο ύψος των 57.398,09 σύμφωνα με το Αρ.14 §3 του Ν.4483/2017.

Η Τρίτη πρόταση του προέδρου  προβλέπει τη ρύθμιση αποπληρωμής σε πολλαπλές και περιοδικές ισόποσες δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπως αυτές θα προκύψουν κατόπιν του συμψηφισμού τους με τις αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας και με εξάντληση του ανώτατου επιτρεπτού χρονικού διαστήματος αποπληρωμής (δεκαετία).

Απαιτείται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο

Και για τις τρεις προτάσεις θα υποβληθεί αίτηση προς το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να τις εγκρίνει και να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της ΔΕΥΑ.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του Αρ.14 του Ν.4483/2017 παρέχεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, με απόφασή τους, να ρυθμίσουν την αποπληρωμή σε πολλαπλές ισόποσες δόσεις τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον οικείο Δήμο, και από οποιαδήποτε αιτία, από την αντίστοιχη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης προς αυτόν και μάλιστα με τον καθορισμό περισσότερων και περιοδικών δόσεων, κατά τρόπον ώστε ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής τους να μην υπερβαίνει τα δέκα έτη. Επιπλέον υφίσταται επίσης η δυνατότητα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑ Α.Ο., προς τον οικείο Δήμο, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν.4483/2017, ήτοι μέχρι και την 31.07.2017, να μπορούν να απαλλάσσονται των τυχόν προσαυξήσεων και των προστίμων αυτών με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος, με την ίδια ως άνω διάταξη υφίσταται και η πρόσθετη δυνατότητα για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οικείου Δήμου προς τη ΔΕΥΑ Α.Ο., οι οποίες προέρχονται από την τιμολόγηση των υπηρεσιών αρμοδιότητάς της, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑ Α.Ο. προς τον οικείο Δήμο, υπό τον όρο υποβολής προτάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την αντίστοιχη λήψη αποφάσεως από το τελευταίο, ενώ οι τυχόν καταβληθείσες προσαυξήσεις και πρόστιμα, που αφορούν τις συμψηφιζόμενες οφειλές, περιλαμβάνονται στον συμψηφισμό ούτως ώστε να αφαιρεθούν από το τελικό ποσό », εξήγησε ο κ. Μαρούντας. Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο Ανδρέας Μπενέτσης πρότεινε να δοθεί άτυπη παράταση ως τον Οκτώβριο για την αποστολή των οφειλών στη Δ.Ο.Υ. Πύργου ειδικά για τους πυρόπληκτους, καταψηφίζοντας το σχετικό θέμα, και ζήτησε να δεσμευτεί ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα  στηρίξει έμπρακτα την Επιχείρηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος