FOLLOW US: facebook twitter

«Η άλλη Όψη» – μια φωνή διαμαρτυρίας κατά της έμφυλης βίας

Ημερομηνία: 05-03-2024 | Συντάκτης:

Στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζεται το Σάββατο το βιβλίο της Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατσούφα

Μια μόλις μέρα μετά την Γιορτή της Γυναίκας, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, δύο νεαρές συγγραφείς από την Ηλεία, η Έλενα Κακολύρη και η Μαρία Κατσούφα, παρουσιάζουν στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας το βιβλίο τους “Η Άλλη Όψη” από τις εκδόσεις Memento. Ένα βιβλίο “γροθιά στο στομάχι”  από γυναίκες που μιλά για άλλες γυναίκες, δολοφονημένες όμως γυναίκες,  κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτελεί συνδιοργάνωση με τον Φυσιολατρικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας, με την στήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. ‹‹Το έργο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να γίνουμε ως κοινωνία μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.›› σχολιάζουν οι δύο συγγραφείς.

Λίγα λόγια για το έργο

Το κοινωνικό μυθιστόρημα  ¨Η Άλλη Όψη|¨ επιχειρεί,  μέσα από πέντε διαφορετικές μυθοπλαστικές γυναικοκτονίες, να αναδείξει τις δομές εξουσίας και τις κοινωνικές ανισότητες που επιτρέπουν τη διατήρηση στερεοτύπων, προσφέροντας ταυτόχρονα διάφορες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο τέλος ένα στρογγυλό τραπέζι όπου οι ομιλητές πραγματεύονται την νομική κατοχύρωση ή μη, του όρου γυναικοκτονία. Η ημερομηνία που έχει επιλεγεί για την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου θεωρείται σημαδιακή, καθώς πραγματοποιείται μια ημέρα μετά τη Γιορτής της Γυναίκας, ως μια σύνδεση και κυρίως ως μια υπενθύμιση της σημασίας των αγώνων για ισότητα και δικαιοσύνη.  ‹‹Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στις μέρες μας;›› αναρωτιούνται οι διοργανωτές θέτοντας στο τραπέζι σωρεία ερωτημάτων.

Οι διεκδικήσεις χρόνων έχουν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μπορούμε εν έτη 2024 να μιλούμε για πλήρη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα;

Νιώθουν οι γυναίκες ασφαλείς ως μέλη μιας σύγχρονης κοινωνίας;

Ερωτήματα τα οποία, τόσο οι συγγραφείς όσο και οι κυρίες Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου-Πρόεδρος Φυιολατρικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και Βικτωρία Βασιλοπούλου-Εκπαιδευτικός και Κοινωνιολόγος, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν μέσα από ανοιχτό διάλογο με το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και στον όρο της γυναικοκτονίας ως νομική αναγνώριση ενός εγκλήματος που διαπράττεται εις βάρος των γυναικών, συνήθως από άνδρες εξουσιαστές ή συντρόφους τους, λόγω του   φύλου τους.   Ενός εγκλήματος δηλαδή με ευκρινή έμφυλα χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει στη νομοθεσία τους τον συγκεκριμένο όρο, με την συζήτηση περί νομικής κατοχύρωσης να βρίσκεται προς συζήτηση και στην χώρα μας. Πολλές κοινωνικές ομάδες, άλλωστε, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, ως μια ύστατη προσπάθεια να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος, να ληφθούν μέτρα πρόληψης, να υπάρχει έγκαιρη δίωξη των δραστών αλλά και ορθότερη ποινική δίωξη σε όσους τελικώς διαπράττουν ένα τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα. Μια διεκδίκηση η οποία γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη ενόψει των επικείμενων αλλαγών που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα στον ποινικό κώδικα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος