FOLLOW US: facebook twitter

«Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη» στο Σταφιδόκαμπο

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Καταχειροκροτήθηκε στο Σινέ Ρόδον το συγκλονιστικό έργου του Κώστα Βάρναλη σε θεατρική απόδοση

Την εξαιρετική παράσταση θεατρικής απόδοσης του συγκλονιστικού έργου της νεοελληνικής λογοτεχνίας που θέτει προβληματισμούς σχετικά με την εξαθλίωση και τη βαρβαρότητα της εποχής μας”,  Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη. παρακολούθησαν αρκετοί θεατρόφιλοι το βράδυ της Τετάρτης στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ στο Σταφιδόκαμπο.  Η θεατρική παράσταση ήταν σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη, μουσική Γιώργου Αθανασακόπουλου. Στο ρόλο του Σωκράτη ήταν ο Γιώργος Ντάβαρης. φωνή λαού: Χρήστος Γιαχαλής, Γεωργία Μασσαρά, Ανδριάνα Παπανδρέου

Ο Κώστας Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναϊκή δημοκρατία και την καταδίκη του ιδεαλιστή φιλοσόφου ώστε να μιλήσει για προβλήματα της εποχής του. Παρά τα 90 χρόνια που πέρασαν το κείμενο παραμένει επίκαιρο για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας με αναφορές στις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την κοινή γνώμη του κοπαδιού.

«Η «Απολογία» γράφτηκε στα 1931 σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην τοτεσινή «δημοκρατία» του ιδιωνύμου, του Καλπακιού και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων, που είχανε κατακουρελιάσει τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη κι είχανε διαφθείρει ολάκερο το δημόσιο βίο της χώρας και προετοιμάσει τη διχτατορία της 4ης Αυγούστου. Η τυραννία αυτής της μαύρης εποχής κι αργότερα των δυο ξενικών κατόχων ίσαμε σήμερα, κάνουνε τη σάτιρα της «Απολογίας» τόσο επίκαιρη τώρα, όσο είτανε και τον καιρό που γράφτηκε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος