FOLLOW US: facebook twitter

Αναβολή της συζήτησης για την «Αμαλιάδα-Ήλιδα»

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση σε προσεχή συνεδρίαση

Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας θα συζητηθεί τελικά η μετονομασία του δήμου από «Ήλιδας» σε «Αμαλιάδας-Ήλιδας». Όπως ανέφερε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντώνης Πατρινός, το θέμα της μετονομασίας θα τεθεί σε διαβούλευση σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι επικεφαλής των παρατάξεων και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να καταθέσουν την άποψή τους.

Επιπλέον επισήμανε ότι όποια απόφαση ληφθεί για το θέμα της μετονομασίας, θα πρέπει να είναι ομόφωνη, αλλιώς δεν θα έχει κανένα νόημα και ισχύ.

To σκεπτικό του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη, όπως αυτό αποτυπώνεται στην εισήγηση που σας αποκάλυψε προχθές η Πρωινή, είναι ότι οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας έχουν διατηρήσει την παλαιά ονομασία τους, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς αλλά –κυρίως- για λόγους αναγνωρισιμότητας.

«Η πόλη, που είναι και έδρα του δήμου μας, έχει παντελώς ξεχαστεί, αν και πολλά ιστορικά στοιχεία, που χρονολογούνται πλέον της 150ετίας, συνδέονται με την ονομασία “ΑΜΑΛΙΑΔΑ”. Η πόλη έχει προσδώσει την ονομασία της και σε σειρά οδών τού λεκανοπεδίου Αττικής. Ιστορικά πρόσωπα του 20ού αιώνα (Ν. Μπελογιάννης), έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ονομασία της πόλης.Από του έτους 1952, το παλαιότερο ραδιόφωνο επαρχιακής πόλης, μετά την Κέρκυρα, λειτουργούσε με πανελλήνια αναγνώριση ως “ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ”. Ποδοσφαιρική ομάδα, σύλλογοι εκτός της περιοχής, τοπωνύμια κ.ά. συνδέονται με την Αμαλιάδα. Η πράξη αποδεικνύει ότι η συμπλήρωση του όρου “Αμαλιάδα” στην πράγματι ιστορική ονομασία της αρχαιοελληνικής Ήλιδας, επαυξάνει την αναγνωρισιμότητα, χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο το κύρος που προσδίδει στον Δήμο η “Ήλιδα”», αναφέρει το περιεχόμενο της εισήγησης.

Ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης  εκφράστηκε έντονη διαφωνία και πρόθεση καταψήφισης από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστοδουλόπουλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος