FOLLOW US: facebook twitter

Εμβολιασμοί: Σχεδιασμός για τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια επιπλέον (τρίτη) δόση εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο για την ενίσχυση της ανοσίας ενόψει του χειμώνα φαίνεται ότι εξετάζουν πλέον σοβαρά οι υγειονομικές αρχές της χώρας αλλά και άλλων χωρών.

Στόχος τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς: δηλαδή με πρώτους τους υγειονομικούς και στη σταδιακά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

Η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει με εμβόλια mRNA, δηλαδή της Pfizer και της Moderna, ενώ μελετάται να σταλεί ενημερωτικό SMS σε όλους τους εμβολιασμένους, προκειμένου να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, με βάση την ημερομηνία που πραγματοποίησαν τη δεύτερη δόση. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων των εμβολίων είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Ενστάσεις για την τροπολογία που αφορά υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στη Βουλή κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να τονίζει πως «η ρύθμιση αυτή αποδεικνύει ότι η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις απέναντι σε μια φονική πανδημία».

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

  • Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  • Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στις υποχρεώσεις του εργαζομένου είναι να ενημερώνει για τον εμβολιασμό του ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων.

Επίσης, δεν υπάρχει χρόνος στην αναστολή. Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Ξανθός – Ξενογιαννακοπούλου επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί «αγνόησε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (…) χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων  που προάγουν την ηθική  της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης (…).

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος