FOLLOW US: facebook twitter

Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα… το φάρμακο δια πάσαν νόσον

Ημερομηνία: 13-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105404″ img_size=”full”][vc_column_text]

Χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταγράφει νέα έρευνα

Ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι δεν έλαβε υπηρεσίες υγείας, μια εξέταση, μια διάγνωση ή μια θεραπεία παρ’ όλο που την είχε ανάγκη. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δηλώνει ότι είχε πρόβλημα πρόσβασης στον γιατρό του. Έξι στους δέκα διαβητικούς αλλά και υπερτασικούς είχαν πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ένας στους τέσσερις αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση στο φάρμακο. Μία στις τρεις εισαγωγές έκτακτης ανάγκης στα γενικά νοσοκομεία και τέσσερα στα δέκα ορθοπεδικά περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, χιλιοειπωμένα, καταδεικνύει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, με συντονιστή τον Γιάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί», είναι το συμπέρασμα της έρευνας που στέκεται στα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα, όπως οι απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές δομές διοίκησης, οι ανορθολογικές δαπάνες, ο ελλιπής σχεδιασμός και κατανομή των μονάδων υγείας ανά την επικράτεια, το βάρος του συστήματος ασφάλισης, οι τεράστιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι προτάσεις των καθηγητών για την ίαση του ασθενούς. Η συνταγή περιέχει απαραιτήτως εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο, θυμίζοντας το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και συνολικά την προπαγάνδα της ΝΔ, όπου κεντρική θέση έχει η ανάδειξη των αδυναμιών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για ν’ ακολουθήσουν οι προτάσεις περί αξιοποίησης του knowhow του ιδιωτικού τομέα.

Ετσι, μεταξύ άλλων, «για το νέο ΕΣΥ» η διαΝΕΟσις προτείνει «το υπουργείο Υγείας να διατηρήσει επιτελικό και εποπτικό ρόλο στο ΕΣΥ», αλλά να δημιουργηθεί «Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, ένα ΝΠΙΔ που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τη λειτουργία του ΕΣΥ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα γνωμοδοτεί στο υπουργείο Υγείας». Η έρευνα μιλάει για «μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως θυγατρικές εταιρείες των Υγειονομικών Περιφερειών», αλλά και για συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης νοσοκομείων, ιδιαίτερα μικρών, πρώην νομαρχιακών μονάδων, ανακατανομή των κλινικών και των εργαστηρίων με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και με ίδρυση νέων, με αλλαγή των υφιστάμενων οργανισμών και κανονισμών λειτουργίας, πιο ευέλικτες μορφές συνεργασίας των ιατρών με τα νοσοκομεία και δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να συμβάλλονται με καθεστώς μερικής ή πλήρους απασχόλησης με νοσοκομεία του ΕΣΥ για έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες.

Για τις δαπάνες υγείας οι καθηγητές προτείνουν τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ενιαίο μοναδικό πληρωτή με αποκλειστική διαχείριση του συνόλου των εθνικών πόρων για τις δημόσιες δαπάνες υγείας, την αναπροσαρμογή της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος με βάση εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια ανάγκης για φροντίδα υγείας και την εισαγωγή ασφαλιστικών τιμών αναφοράς ως ανώτατο όριο κάλυψης και τιμολόγησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia