FOLLOW US: facebook twitter

H μνήμη και η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία: 18-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”152013″ img_size=”full”][vc_column_text]Πλήθος πολιτών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου


Η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η σημερινή της επίδραση στην κοινωνία αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με κεντρικούς ομιλητές τον πρώην βουλευτή Ηλείας και συντονιστικό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, Μάκη Μπαλαούρα, τον συγγραφέα και «φωνή» του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Παπαχρήστο, και τον πρώην υπουργό και εκ των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, Στέφανο Τζουμάκα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος στην ολιγόλεπτη ομιλία του, αποκάλεσε πραγματικούς ήρωες τους πρωτοστάτες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τονίζοντας ότι οι πράξεις και η μετέπειτα ζωή τους είχαν μια συνέπεια, αναφερόμενος βέβαια και στους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης. “Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα παραβρίσκονται στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο οι τρείς αυτοί άνθρωποι που σύνδεσαν το όνομα και τη ζωή τους με τους αγώνες για την ελευθερία. Το ζητούμενο του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία παραμένει επίκαιρο και σήμερα, όσο ποτέ…”.[/vc_column_text][vc_column_text]Ανεξίτηλο το αγωνιστικό πνεύμα…. Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πύργου Βασίλη Φάμελλου. Κοινός παρονομαστής και των δύο ήταν η στενή συγγενική τους σχέση με δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την δημοκρατία και την επανάσταση. Θείος του Χάρη Μικελόπουλου ο Σάκης Καράγιωργας, θείος του Βασίλη Φάμελλου ο συνονόματος, θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Είναι τιμή για μένα να κυλά το ίδιο αίμα στις φλέβες μου με τον Σάκη Καράγιωργα. Τον θείο Σάκη, όπως τον θυμάμαι μικρός, όσο τον πρόλαβα και έμαθα για τους αγώνες του από τις διηγήσεις των δικών μου», τόνισε ο κ. Μικελόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό της συζύγου του, Νίκης Καράγιωργα και διάβασε ένα απόσπασμα από την ιστορική απολογία του στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Δημοκρατικής Άμυνας του 1970. « Έμεινε στην ιστορία η απολογία του γιατί επέτρεψε και ενθάρρυνε τη συνέχεια των αγώνων».

Αμέσως μετά ο Βασίλης Φάμελλος μίλησε για τον «δικό» του Βασίλη. Ξεκινώντας με ένα απόσπασμα του Μενέλαου Λουντέμη είπε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια ηρωική πράξη του παρελθόντος. Είμαι μια στάση ζωής του σήμερα για να αντισταθούμε στο σκοταδισμό και τον αυταρχισμό. Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς μας, όπως και τον δικό μας Βασίλη Φάμελλο». Στο σημείο αυτό, πρότεινε, έστω και μετά από 48 χρόνια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμηθεί από την πόλη. Μια πρόταση που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον δήμαρχο Πύργου.[/vc_column_text][vc_column_text]Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι τρεις ομιλητές ανέσυραν από τη μνήμη τους στιγμές της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην κληρονομιά της 17ης Νοέμβρη.

Μ. Μπαλαούρας: “Ο αγώνας πάντα θα συνεχίζεται…”

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αγώνα του Πολυτεχνείου, έναν αγώνα που δεν έχει σταματήσει , που συνεχίζεται και που πάντα θα συνεχίζεται. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, παγκόσμια μόνο σε ένα κράτος, στην Ελλάδα, γίνονται αυτές οι αυθόρμητες εκδηλώσεις και αυτό σημαίνει πολλά. Ήταν μια εξέγερση και πρέπει να έχουμε καθημερινά εξεγέρσεις. Εξεγέρσεις του εαυτού μας, των γύρω μας, για το καλό του τόπου, για το ψωμί, για την παιδεία και την ελευθερία, ιδιαίτερα στον Πύργο και την Ηλεία, απ΄όπου κατάγομαι, είναι ένα σημαντικό γεγονός για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη του Σάκη Καράγιωργα και του Βασίλη Φάμελου, νεκρού του Πολυτεχνείου», δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Δ. Παπαχρήστος: “”Τώρα έχουμε μια χούντα δημοκρατική…”

«Δυστυχώς αυτά που κάναμε κι αυτά που φωνάζαμε, ισχύουν και σήμερα. Το μήνυμα είναι να συνεχιστεί ο αγώνας από εκεί που δεν μπορέσαμε εμείς, αυτό είναι το μήνυμα στα νέα παιδιά. Τώρα έχουμε μια χούντα δημοκρατική, αντιπροσωπευτική και ολιγαρχική, διότι ψηφίζει νόμους που αν τους είχαμε στη δικτατορία, θα γινόταν χαμός. Την ίδια στιγμή μας κάνουν συνενόχους και συνυπεύθυνους, αφού δεν γεμίζουμε ως ενεργοί πολίτες το αδειανό πουκάμισο που λέγεται Δημοκρατία. Ο κορονοϊός, ο οποίος φυσικά υπάρχει, έγινε όπλο στα χέρια της εξουσίας και τρομοκρατεί τον κόσμο. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν βολτούλα αλλά ένα κάστρο ζωντανό και μιλάει μόνο του. Είναι σύμβολο ιστορικό και σταθμός ανεφοδιασμού για τα παιδιά που έρχονται. Το Πολυτεχνείο είναι ζώσα μνήμη και στέκεται απέναντι σε κάθε εξουσία και στη μορφή του χρόνου», δήλωσε ο Δημ. Παπαχρήστος.

Στ. Τζουμάκας: “Τώρα χρειάζεται ξανά δημοκρατιή επαγρύπνηση”

«Ο κόσμος διαιρείται ξανά σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Οι νέες υπερδυνάμεις είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ. Το πολυτεχνείο ήταν απάντηση στη Χούντα, η οποία ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ στα πλαίσια της διαίρεσης του κόσμου από τη Συμφωνία της Γιάλτας. Η Ελλάδα για αυτό πλήρωσε έναν Εμφύλιο και μια δικτατορία. Τώρα χρειάζεται ξανά δημοκρατική επαγρύπνηση. Όλοι οι λαοί απέναντι σε αυτή τη νέα διαίρεση. Όσοι έχουν συνείδηση και υπερασπίζονται αξίες και αρχές, είναι σε εγρήγορση. Άλλοι αναδιπλώνονται και άλλοι ιδιωτεύουν, διότι δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για τα πράγματα και χρειάζεται μεγάλη πολιτική κινητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο της ισοπέδωσης ότι όλοι είναι ίδιοι και ότι καθένας κοιτάζει τον εαυτό του, ενώ είναι βέβαιο ότι από τις πολιτικές που ασκούνται, την πληρώνει ο καθένας για τον εαυτό του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στ. Τζουμάκας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152014″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot