FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΜΕ Ηλείας: Το Πολυτεχνείο παραμένει ορόσημο των αγώνων του λαού

Ημερομηνία: 18-11-2021 | Συντάκτης:

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΕΛΜΕ Ηλείας και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία δημόσιου & ιδιωτικού τομέα χθες στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου


Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, στέλνοντας το μήνυμα ότι 48 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, συνδιοργάνωσαν χθες το απόγευμα στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Πύργου το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας και Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος , κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης , αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της ηρωϊκής εξέγερσης των φοιτητών τονίζοντας ότι δικαιολογημένα σήμερα τιμάμε τη επέτειο του Πολυτεχνείου, διδασκόμαστε, βγάζουμε συμπεράσματα και αντλούμε δύναμη για την οργάνωση των αγώνων μας.

“Σήμερα, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος- 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα όσο ποτέ, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας των εργατών και του λαού μας. Το Πολυτεχνείο έχει τη δική του ιστορία, ξεχωριστή θέση στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας και το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Γι αυτό και το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στο Μουσείο της Ιστορίας όπως το θέλουν κάποιοι. ”
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ επισήμανε μεταξύ άλλων οτι ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με τις μόνο κατ’ όνομα “αμυντικές” στην πραγματικότητα όμως άκρως επιθετικές Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. “ Σήμερα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εμπλοκής του λαού σε επικινδυνες περιπέτειες, δεν προστατεύουν τους λαούς, τους δολοφονούν”. Καταλήγοντας τόνισε ότι “ο φετινός εορτασμός πρέπει να στείλει ξανά ένα ακόμα μήνυμα. Ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού να σηκώσουν πάλι κεφάλι. Να γίνει συνείδηση ότι ο φασισμός δεν πεθαίνει μόνος, αν ο ίδιος ο λαός δεν τον τσακίσει με την πάλη του παντού, σ κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και χώρο δουλειάς. ..”

Τον κύκλο των χαιρετισμών πριν από την κεντρική ομιλία του προέδρου της ΕΛΜΕ, άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής που τόνισε ότι τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, γνωρίζουμε πως έγινε αυτή η εξέγερση, ήταν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία των φοιτητών και του λαού που τουλάχιστον στην αρχη δεν καθοδηγήθηκε και οδήγησε στην ανατροπή της χούντας. “Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου διαχρονικά και επίκαιρα, μέχρι σήμερα τα αιτήματα αυτά δεν έχουν ικανοποιηθεί και τα προβλήματα που είχαν θέσει είναι άλυτα. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμένος και διαρκής αγώνας για να δικαιωθούν εκείνοι που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της χούντας.”

Την σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Πύργου, Ολυμπίας , Ζαχάρως κ. Χρήστος Γαρύφαλλος που τόνισε ότι 48 χρόνια μετά το αίτημα για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” παραμένει επίκαιρο και εχουμε χρέος να βαδίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο ενάντια στο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο που υποβαθμίζει τη Δημοκρατίας, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάλει κατά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τους σπρώχνει στη φτώχεια και τν εξαθλίωση. Στην συνέχεια ανέφερε οτι η πανδημία έγινε αφορμή για την περαιτέρω κατάργηση δικαιωμάτων μέσω των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης και επίσης ότι όλα τα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας,της Κοινωνικής Ασφάλισης και της περίθαλψης άλλα περιορίζονται δραματικά και άλλα καταργούνται. “Οφείλουμε λοιπόν στη γενια του Πολυτεχνείου να ορθώσουμε το ανάστημά μας στη χούντα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και να συνεχίσουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού”.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος που επισήμανε μεταξύ άλλων οτι “Συμπληρώνονται 48 χρόνια απο την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς 11 χρόνια τώρα έχουμε υποστεί τις αλυσιδωτές συνέπειες των μνημονίων στις οποίες ήρθε να προστεθεί και η πανδημία που διάλυσε τα πάντα και φανέρωσε την μεγάλη κρίση στο εθνικό σύστημα υγείας. Γι αυτό και στα α συνθήματα του Πολυτεχνείου” Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” θα προσθέσουμε και την Υγεία. Υπογράμμισε ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι σκληρή μέσα από σωματεία και συνελεύσεις πρέπει να βγούμε στο δρόμο . “Μόνο με εξέγερση θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη ζωή μας και τα χαμένα μας δικαιώματα”.
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης η κ. Βάσω Καλαντζή και εκ μέρους του Συντονιστικού των μαθητών η Βασιλική Λυμπεροπούλου.
Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πύργου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος