FOLLOW US: facebook twitter

Γρίπη: Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες – «Εμβολιαστείτε και για να μην κινδυνεύσει η καρδιά σας»

Ημερομηνία: 14-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Τη δική του προσωπική έκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, να το πράξουν άμεσα- ακόμη και σήμερα- καθώς η ανοσολογική απόκριση ενός οργανισμού χρειάζεται τουλάχιστον 15 ημέρες, απευθύνει στο CNN Greece, ο κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ΕΑ Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Έχουμε μπροστά μας σχεδόν τρεις μήνες δύσκολους, μέχρι και τέλος Μαρτίου, όπου η εποχική γρίπη θα δείξει τα δόντια της, τονίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: Οι πολίτες καλό είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν ακόμη και σήμερα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί τουλάχιστον 15 ημέρες, μέχρι να δώσει μία σοβαρή ανοσολογική ανταπόκριση απέναντι στο εμβόλιο.

Και φυσικά δεν έχουμε δει ακόμη το μεγάλο κύμα της γρίπης, το οποίο παρατηρούμε κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά συχνά μπορεί να φθάσει και Μάρτιο.

O κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ΕΑ Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σαρώνει η Α Η1Ν1

Η εποχική γρίπη πάντως και ειδικότερα το στέλεχος ΑΗ1 Ν1 θερίζει εφέτος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες και όπως διαπιστώνουμε από τις προσελεύσεις στις δημόσιες δομές υγείας, στα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και σύμφωνα με την επιδημιολογική καταγραφή του ΕΟΔΥ.

Όπως τόνισε μάλιστα στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, διαχρονικά η θετικότητα στην κορύφωση της εποχικής γρίπης, ανέρχεται στο 45% περίπου. Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται αύξηση στη θετικότητα στα άτομα με συμπτωματολογία που προσέρχονται στις δημόσιες δομές υγείας, η οποία υπολογίζεται αυτήν την εβδομάδα, στο 40%.

Ειδικότερα, το διάστημα 1η με 7 Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 52/2023 και 2 εντός της εβδομάδας 51/2023, καθώς και ένας θάνατος με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 52/2023.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 01/2024 νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Μεγάλη προσοχή σε μυοκαρδίτιδα & περικαρδίτιδα

Τι θα πρέπει να προσέξουν λοιπόν οι πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό της εποχικής γρίπης, και ποιο όργανο προσβάλλεται περισσότερο, ρωτάμε τον κ. Πατσουράκο;

Κατ’ αρχάς, οι άνθρωποι που νοσούν με γρίπη, πρέπει να μείνουν στο σπίτι απομονωμένοι, να ξεκουράζονται, να ενυδατώνονται επαρκώς, λαμβάνοντας αντιπυρετικά και ίσως αντιικά φάρμακα. Έχει σημασία να μην μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, επισημαίνει. Και συνεχίζει ο κ. Πατσουράκος:

Ως καρδιολόγος θα πρέπει να επισημάνω τα εξής: «Το όργανο εκείνο που προσβάλλεται σοβαρά από τον ιό της εποχικής γρίπης αλλά και γενικότερα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τον COVID-19 και τον πνευμονιόκοκκο, είναι η καρδιά. Δεν είναι λίγες δε οι φορές, που μία γρίπη, μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. και όχι μόνο έναν άνθρωπο άνω των 60 ή ων 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα, αλλά ακόμη και έναν υγιή νέο 30χρονο. Φοβόμαστε λοιπόν τις επιπλοκές της καρδιάς εμείς οι καρδιολόγοι και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν οι πολίτες. Για τον λόγο αυτό, έχει σημασία ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αλλά και η έγκαιρη λήψη των αντιικών φαρμάκων, εάν το προτείνει ο θεράπων ιατρός».

«Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προσβάλλει το μυοκάρδιο, ή ακόμη και να προκαλέσει το θάνατο, εάν δεν προσέξουμε», επισημαίνει ο κ. Πατσουράκος, προσθέτοντας ότι «η μυοκαρδίτιδα, προκαλεί επίσης αρρυθμίες στην καρδιά ή μπορεί να δημιουργήσει μονίμως αρρυθμιολογικά προβλήματα. Η δε μυοκαρδιοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει επίσης η μυοκαρδίτιδα, ισοδυναμεί με αναπηρία εφ’ όρου ζωής.

Όσον αφορά στην περικαρδίτιδα, πρόκειται επίσης για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και στεροειδή φάρμακα (που είναι η κορτιζόνη) και θεραπεία αρκετών εβδομάδων».

Απογοήτευση του ΠΟΥ για χαμηλό εμβολιασμό

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19 και της γρίπης ασκούν πίεση στα συστήματα υγείας αυτό το χειμώνα, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνει λόγο για πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού τόσο απέναντι στην εποχική γρίπη, όσο και απέναντι στον COVID-19.

Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ’ ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για Covid, παρόλο που μπορούμε αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και της Covid σε πολλές χώρες αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Εξάλλου, η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για την Covid την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος