FOLLOW US: facebook twitter

«Γόρδιος δεσμός» η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών – Κίνδυνος να μπλοκαριστούν από το ΣτΕ και οι αντιρρήσεις, μετά τις εξαγορές

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112690″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε «γόρδιο δεσμό» έχει εξελιχθεί η διαδικασία της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στην Ηλεία, αφού οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αντιρρήσεων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εξαγορές των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων, έχει ουσιαστικά «παγώσει» κάθε ενέργεια.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, οι επιτροπές αντιρρήσεων επανασυγκροτούνται, με διαφορετική σύνθεση πλέον, καθώς τη θέση του ενός δασολόγου παίρνει γεωπόνος ή μηχανικός. Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις η  Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (ΠΚΔ).

«Η πρόθεση για συμμετοχή τοπογράφου μηχανικού σε μια επιτροπή που κρίνει τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης, είναι επιεικώς απαράδεκτη.Κανένας άλλος επιστημονικός κλάδος δεν έχει το δικαίωμα, ούτε να συντάξει, ούτε να κρίνει το περιεχόμενο ενός δασικού χάρτη», αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του νόμου.

Όσον αφορά τις αιτήσεις εξαγορών, το υπουργείο Περιβάλλοντος περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία «μπλοκάρει» την εξαγορά των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται παράνομα, προκειμένου να δει πώς αυτό μπορεί να ρυθμιστεί  νομοθετικά. Όπως επισημάνθηκε στην «Πρωινή», η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ συνιστα τροχοπέδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, καθώς δεν επιλύει το πρόβλημα με την αλλαγή χρήσης σε εκτάσεις που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη μεταβολή.

Στην Ηλεία έχουν κατατεθεί περίπου 15.000 αιτήσεις εξαγορών, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγορών ολοκληρώνεται στις 8Αυγούστου του 20202.[/vc_column_text][vc_single_image image=”26796″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή»:

«Οι προηγούμενες επιτροπές επίλυσης των αμφισβητήσεων έχουν ακυρωθεί και αυτήν την περίοδο συγκροτούνται νέες βάσει του καινούριου νόμου, οι οποίες θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και ευθύς αμέσως θα αρχίσει η εξέταση των αντιρρήσεων. Για τις εξαγορές και σε σχέση με την απόφαση αντισυνταγματικότητας του ΣτΕ υπάρχει κώλυμα. Προτείνω να συνεχίζεται, όπως ορίζει ο νόμος μέχρι 8 Αυγούστου, η κατάθεση και των τελευταίων αιτήσεων συμπολιτών μας που έχουν εκτάσεις με χαρακτηρισμό Δ/Α ή Χ/Α, που ήταν δηλαδή δασικές ή χορτολιβαδικές το 1945 και σήμερα καλλιεργούνται, και θα δούμε –με την επιφύλαξη των διατάξεων του ΣτΕ–γιατι φαντάζομαι ότι σύντομα αυτή η αρρυθμία θα ρυθμιστεί.[/vc_column_text][vc_single_image image=”48032″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι χάθηκε η ευκαιρία την αναθεώρηση του άρθρου 24 , παρά τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να προσαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος στις πραγματικές ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι αγρότες να δέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισταγματικές τις διατάξεις για την εξαγορά των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia