FOLLOW US: facebook twitter

«Γλυκόπικρος» ο τουρισμός στον Πύργο

Ημερομηνία: 27-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117899″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ανέλπιστα καλή η επισκεψιμότητα, ανέκοψε την πορεία των εσόδων η πυρκαγιά
-Τι δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η θερινή τουριστική περίοδος στον δήμο Πύργου αν δεν είχε προκύψει η πυρκαγιά στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθότι προκάλεσε ακυρώσεις στις κρατήσεις και ανέκοψε την ανοδική πορεία των εσόδων των ξενοδόχων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122820″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, η πυρκαγιά περιόρισε την ανοδική τάσης, προσθέτοντας ότι το 2021 κύλησε καλύτερα από το 2020 αλλά δεν αρκεί ένα καλοκαίρι για να συμβάλει στην τουριστική ανάκαμψη της περιοχής.

«Η πυρκαγιά μας επηρέασε γιατί είχαμε ακυρώσεις σε ποσοστό 50% το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μετά τις 10 Αυγούστου και όσο η φωτιά έμπαινα σε ύφεση, οι κρατήσεις επανήλθαν και αυτό ήταν το μόνο αισιόδοξο. Χάσαμε ουσιαστικά τις μισές κρατήσεις για δέκα μέρες μέσα στον Αύγουστο, που είναι μήνα με μεγάλο βαθμό πληρότητας και με πολύ καλές τιμές, κατά συνέπεια η οικονομική ζημιά είναι σημαντική», τόνισε και επισήμανε ότι θα πρέπει το κράτος να αποζημιώσεις τους επαγγελματίες που υπέστησαν οικονομική ζημιά με την απότομη αποχώρηση τουριστών εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η γενική εικόνα πάντως ήταν ανέλπιστα καλή, καθώς οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες και άφησαν αίσθημα ελπίδας ότι το 2022 ο τουρισμός θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν σίγουρα πολύ καλύτερο από πέρυσι. Δεν έφτασε βέβαια τα ποσοστά του 2019, αλλά πλησίασε το 60-70% της προπέρσινης πληρότητας. Θα λέγαμε ότι ίσως ήταν και λίγο παραπάνω πιο αισιόδοξο από ό,τι περιμέναμε. Τον Σεπτέμβριο, δυστυχώς επανήλθαμε στα παλιά δεδομένα. Υπάρχει μια μεγάλη παγωμάρα, η οποία ξεκίνησε από την 1η του μήνα, και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έξαρση που είχε η πανδημία στην Ηλεία, που οδήγησε σε προσωρινά περιοριστικά μέτρα για δύο εβδομάδες. Αυτό επηρέασε τις μελλοντικές κρατήσεις», σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των επισκεπτών ήταν Έλληνες.

«Τον Αύγουστο είχαμε μεγάλη έξοδο του ελληνικού τουρισμού. Ο κόσμος φαίνεται ότι είχε κουραστεί από τα συνεχόμενα lockdown και δεν υπολόγισε την έξαρση της πανδημίας, για αυτό και είχαμε μεγάλες πληρότητες που για δέκα ημέρες ήταν στο 100%. Συνολικά ο Αύγουστος έκλεισε στο 80%. Ο Ιούλιος εξελίχθηκε καλά μετά τις 15 Ιουλίου και βδομάδα με τη βδομάδα κλιμακωνόταν. Πάντως οι ξένοι τουρίστες ήταν λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές».

Το φεστιβάλ και οι εκτιμήσεις για το 2022

Ένα από τα ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού, είναι η διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους, το οποίο πέρυσι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στερώντας από τον νομό επισκέπτες κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο κ. Ζαχαρόπουλος εκτιμά ότι αν δεν «ξαναφουντώσει» ο κορονοϊός στην Ηλεία, οι εξελίξεις ίσως είναι θετικές.  «Ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση για το τι θα γίνει φέτος. Πιστεύω ότι αν τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που ισχύουν τώρα και δεν έχουμε μπει στο κόκκινο ξανά, πιστεύω ότι έστω και με 50% πληρότητα το Φεστιβάλ μπορεί να διεξαχθεί με φυσική παρουσία», ανέφερε και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022.

«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις είναι αισιόδοξες για το επόμενο καλοκαίρι ότι θα έχουν φύγει οι μάσκες, η ανοσία θα είναι σε υψηλό ποσοστό στον πληθυσμό. Υπάρχουν η δυσκολία και οι πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο για το εμβόλιο, αυτά όμως υπήρχαν και φέτος, αλλά ο τουρισμός πήγε καλά στην Ελλάδα σε σχέση με το τι περιμέναμε. Έτσι πιστεύω ότι θα είναι και το 2022 και περιμένουμε αύξηση σε μεγαλύτερο βαθμό», δήλωσε.

Ωστόσο, ο κ Ζαχαρόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, καθώς το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, μαζί με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, είναι δυσβάσταχτο.

«Το θέμα είναι να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια, γιατί με ενάμιση μήνα δεν σώζεται η κατάσταση. Τώρα αρχίζουμε και ουσιαστικά τρώμε ό,τι βγήκε. Σε δυο μήνες θα αρχίζουμε να μπαίνουμε μέσα. Είναι θετικό αυτό που ανακοινώθηκε για τη μείωση της επιστρεπτέας ανάλογα με τη ζημιά κάθε ξενοδοχείου.  Νομίζω ότι από την 1η του έτους δεν είναι εφικτό να αρχίζουν να πληρώνουν οι επαγγελματίες, γιατί υπάρχουν κι άλλοι φόροι μαζεμένοι την ίδια περίοδο. Παράλληλα, οι τιμές στο πετρέλαιο και στο ρεύμα επηρεάζουν και εμάς σημαντικά, γιατί μας αυξάνουν το κόστος λειτουργίας», σημείωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia