FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Γιαννόπουλος: Το πείραμα της κυβέρνησης στις πλάτες μαθητών – εκπαιδευτικών

Ημερομηνία: 15-09-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109976″ img_size=”full”][vc_column_text]

Άρθρο Του Γιάννη Γιαννόπουλου –Μαθηματικού και Γραμματέα της ΕΛΜΕ Ηλείας

Λίγες μόνο μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας  προσποιούνται ότι έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών. Η αληθινή εικόνα όμως είναι αντίθετη με την εικονική πραγματικότητα που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποδεχθούν τους μαθητές τους σε μονάδες ανέτοιμες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες της εποχής. Αν και  μεσολάβησε το διάστημα του καλοκαιριού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, πέρα από την εξασφάλιση μιας χορηγίας για την προμήθεια ατομικών παγουριών για μαθητές του δημοτικού και την υπόσχεση για δωρεάν παροχή μασκών κι αυτό ύστερα από την κατακραυγή της κοινωνίας, μιας και στον αρχικό τους σχεδιασμό τη μάσκα ως ατομική υποχρέωση θα την πλήρωναν οι γονείς, όπως ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις της η υπουργός παιδείας. Δεν έγινε καμία προσπάθεια για την μείωση των μαθητών ανά τμήμα, διασφαλίζοντας τις επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις. Δεν έγινε καμία προσπάθεια για την αύξηση του αριθμού των αιθουσών μέσω της εκμετάλλευσης όλων των πιθανών πηγών (ανενεργές σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια, κενές αίθουσες σε σχολεία που λειτουργούν), ούτε ακόμα και χρήση διπλοβάρδιας ώστε να επιτευχθεί μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 15 μαθητές.

Και είναι πραγματικά  παράδοξο ότι ενώ την περίοδο Μαΐου Ιουνίου με μέσο αριθμό 14 κρουσμάτων Covid ανά ημέρα να λειτουργούν τμήματα 15 μαθητών, ενώ τώρα με καθημερινά περισσότερα από 200 κρούσματα να επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό μαθητών και να στοιβάζουν τους μαθητές σε 25αρια τμήματα. Επίσης τραγικό είναι η υπουργός παιδείας να χρησιμοποιεί μεθόδους εξαπάτησης, με πλασματικούς μέσους όρους, για να “αποδείξει” ότι ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 17 μαθητές ανά τμήμα συνυπολογίζοντας μονοθέσια,διθέσια δημοτικά και σχολεία σε μικρά νησιά ή ορεινά χωριά. Την ίδια ακριβώς τακτική χρησιμοποιούσε και η ΤΡΟΙΚΑ όταν ζητούσε επιτακτικά την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα χρησιμοποιώντας του ίδιους επικίνδυνους υπολογισμούς.

Την αγωνία και την ανασφάλεια μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα και η πολιτική σκοπιμότητα.

Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι χτυπήσει, μεγάλος αριθμός σχολείων, εδώ στην Ηλεία αλλά και σε όλη τη χώρα, δεν έχει καθαριστεί, αφού η διαδικασία πρόσληψης καθαριστριών δεν έχει ολοκληρωθεί και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους για το αν το προσωπικό που θα διατεθεί στα σχολεία, που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι 3ωρης απασχόλησης, θα είναι επαρκές για να καλύψει έγκαιρα και κυρίως αποτελεσματικά τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες και τα πρωτόκολλα καθαριότητας που ορίζει ο ΕΟΔΥ, και απαιτούν επιμελή καθαρισμών αιθουσών και στις ώρες λειτουργίας του πρωινού κύκλου.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες ανάγκες για πρόσληψη εκπαιδευτικών, το μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 20.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, ενώ την περσινή χρονιά ήταν 42.567. Άρα τουλάχιστο 20.000 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία, και σε αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν από τις ειδικές άδειες απουσίας που θα λάβουν εκπαιδευτικοί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως περιγράφονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία έδειξε δρόμους και τρόπους για μια πιο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς λειτουργία των σχολικών μονάδων. Χώρες όπως η Ιταλία σχεδίασαν τη φθινοπωρινή έναρξη των σχολείων μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων, με εξεύρεση 3000 επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, θρανία για ένα μαθητή, γενναία αύξηση κονδυλίων για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς γνώριζαν, όπως όλοι μας (πλην της κυβέρνησης ίσως), ότι ανεξάρτητα από την πορεία του covid-19 την περίοδο του καλοκαιριού, το φθινόπωρο και το χειμώνας ο ιός θα επανέλθει με ένταση και οφείλουμε να έχουμε θωρακίσει τους πιο ευαίσθητους τομείς της χώρας, τις δομές υγείας και παιδείας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, όπως δεν  κατόρθωσε να θωρακίσει το σύστημα υγείας, αντίστοιχα και στην παιδεία όχι μόνο δε σχεδίασε ένα σαφή συνεκτικό πλάνο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά με αλχημείες και τεχνάσματα προσπαθεί συνεχώς να εξαπατήσει μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ας μην επιχειρήσουν οι κυβερνώντες να φορτώσουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τις δικές τους ανεπάρκειες, όπως έκαναν προσφάτως στοχοποιώντας τη νεολαία μας, για τα λάθη των δικών τους επιλογών.

Οι επικοινωνιακές καταιγίδες, πληρωμένων από τις λίστες Πέτσα μέσων ενημέρωσης, δε θα αρκούν για να καλύψουν την οργή της κοινωνίας που χειμάζεται και αναζητά πραγματικά μέτρα στήριξης για να μείνουμε όλοι όρθιοι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia