«Φρένο» σε καταχρηστικές συμπεριφορές κατά δανειοληπτών
Τι ζητούσε με ερώτηση- παρέμβαση ο Ανδρέας Νικολακόπουλος
Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία για αναγκαίες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και αποφυγή κατασχέσεων περιουσιών
Με σκοπό την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ίσως κοινωνικού προβλήματος μετά και την γνωστή απόφαση του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και θα περιλαμβάνει την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, τη μείωση του επιτοκίου την ποινή προεξόφλησης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική από τον βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο όσον αφορά την προστασία δανειοληπτών για την οποία είχε κάνει παρέμβαση ζητώντας τέτοιου είδους μέτρα με σχετική ερώτησή του στη Βουλή για τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Σημειώνεται εδώ όπως και ο Ηλείος κοινοβουλευτικός αναφέρει ότι,στη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν -ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα- σημαντικά αποτελέσματα.
Και ήδη, αξιοποιώντας το εργαλείο αυτό, περισσότεροι από 3.600 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. Ευρώ.
Τώρα λοιπόν με αυτή την τροπολογία αναμένεται η βελτίωση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού και πολύ περισσότερο αν θα τηρηθούν τα όσα θα προβλέπονται όπως :
-Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.
-Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.
-Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων (π.χ. οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση) που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
-Μείωση του επιτοκίου ρύθμισής από Euribor συν 5% που είναι σήμερα στο 3% σταθερά.
-Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.
Στην ερώτησή του που είχε καταθέσει από τις 17/02/23 ο κ. Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας το σοβαρό θέμα είχε ζητήσει ακριβώς την λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και αντιμετώπιση καταχρηστικών περιπτώσεων από τίς Τράπεζες.