FOLLOW US: facebook twitter

«Φονικό» το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ηλεία

Ημερομηνία: 29-11-2021 | Συντάκτης:

Έναν νεκρό και βιβλικές καταστροφές άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή και η θύελλα που έπληξε το τριήμερο τον ηλειακό κάμπο και τα νότια του Νομού


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Μεγάλες πληγές, μετρά η βόρεια και η νότια Ηλεία, από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας που στοίχισε τη ζωή, στον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο Χρήστο Ροΐδη, κατέστρεψε περιουσίες και μετέτρεψε χωριά και πόλεις σε μια απέραντη λίμνη, κάνοντας πολύ δύσκολη την επόμενη ημέρα για τον νομό. Ο απολογισμός τραγικός και από σήμερα ξεκινά ο αγώνας της αποκατάστασης για τους εκατοντάδες πληγέντες και τις υποδομές.

Οι δήμοι Ανδραβίδας Κυλλήνης και Πηνειού «χτυπήθηκαν» ανελέητα από την καταρρακτώδη βροχή στη διάρκεια της Παρασκευής αλλά και του Σαββάτου, ενώ τεράστια προβλήματα προκάλεσε και θύελλα που σάρωσε τη νότια Ηλεία και συγκεκριμένα χωριά του Δήμου Ζαχάρως, το Παλαιοχώρι και τη Μάκιστο αλλά και του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων, όπως το Κάτω Σαμικό και η Φρίξα. Η υπερχείλιση τοπικών ρεμάτων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με τα βασικότερα να εντοπίζονται στις πυρόπληκτες περιοχές. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν και στο δήμο Ήλιδας, και κυρίως στην περιοχή του Αυγείου της Πηνεία όπου αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καλλιέργειες και υποδομές «βούλιαξαν» στο νερό.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, προκλήθηκαν ζημιές στην στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως της νότιας Ηλείας, πέρασαν ολόκληρη την νύχτα χωρίς ρεύμα. Με το πρώτο φως της μέρας, και καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ιδιαίτερα σοβαρά ήταν όμως και τα προβλήματα που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην εθνική οδό Πύργου- Πάτρας στο ύψος του Βουπράσιου καθώς τμήμα της εθνικής πλημμύρισε και διακόπηκε η κυκλοφορία…

«Μαύρη» Παρασκευή στον Κάμπο

Στο έλεος της κακοκαιρία βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο ο ηλειακός κάμπος, καθώς οι καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις πόλεις και τα χωριά των Δήμων Ανδραβίδας Κυλλήνης και Πηνειού. Λεχαινά, Μανωλάδα, Αρετή, Κουρτέσι, Καρδιακάυτι, Βάρδα, Βαρθολομιό, Ανδραβίδα, δοκιμάστηκαν σοβαρά καθώς το νερό εισήλθε σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, εγκλωβίζοντας δεκάδες πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι χρειάστηκαν την παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρθολομιού απομακρύνθηκαν από το σχολείο τους με … τρακτέρ και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πηνειού ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο Βάρδας.

Όσο οι κάτοικοι του Ηλειακού Κάμπου πάλευαν με τις λάσπες, το μεσημέρι της Παρασκευής η είδηση ότι ένας αγαπητός συμπατριώτης τους, ο Χρήστος Ροΐδης, που αγνοούνταν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, βρέθηκε νεκρός, τους συγκλόνισε. Ο 65χρονος εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Χρήστος Ροΐδης, βρέθηκε τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο, καθώς το αυτοκίνητο του, παρασύρθηκε από χείμαρρο. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, και αφού είχε προηγηθεί ο εντοπισμός του αυτοκινήτου του, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους Πυροσβέστες σε αρδευτικό κανάλι κοντά στο δρόμο Βρανά Βαρθολομιού. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η είδηση του τραγικού θανάτου του, σκόρπισε θλίψη και οδύνη στην ευρύτερη περιοχή που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου καθώς ήταν ένας εκ των βασικών συντελεστών στον Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γαστούνης «ΌΙ ΡΙΖΕΣ».

Υπερχείλιση ρεμάτων και θύελλα «διέλυσε» τη νότια Ηλεία

Σοβαρά όμως προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στη νότια Ηλεία και συγκεκριμένα στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Η έντονη καταιγίδα που έπληξε το Σάββατο την Ηλεία, πέρα από τη διόγκωση των προβλημάτων στον ηλειακό κάμπο που τα εδάφη ήταν ήδη κορεσμένα, προκάλεσε υπερχείλιση τοπικών ρεμάτων στα πυρόπληκτα χωριά της Ολυμπίας, τον Πλάτανο, το Πελόπιο, την Καυκανία, την Ηράκλεια καθώς και τον οικισμό Πόθου της κοινότητας Λάλα αλλά και σε Κλαδέο και Κοσκινά εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Κλαδέου. Επίσης σε ορισμένα σημεία σε Λαμπεία και Λασιώνα καθώς και στο δρόμο Νεμούτας – Ελαίας σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων δυσχεραίνοντας τη διέλευση των οχημάτων.
Θύελλα και ανεμοστρόβιλος όμως έπληξε τη νύχτα ξημερώματα Κυριακής το δήμο Ζαχάρως και το δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, ξεριζώνοντας δέντρα, διαλύοντας στέγες και προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών εντοπίζονται στο Παλαιοχώρι, τη Μάκιστο, την Αρτέμιδα και το Κακόβατο καθώς επίσης το Κάτω Σαμικό και τη Φρίξα. Πολλές περιοχές των δυο αυτών δήμων παρέμεναν για ώρες χωρίς ρεύμα ενώ αντίστοιχα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν περιοχές της Ολυμπίας καθώς δεκάδες κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν από την κακοκαιρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος