FOLLOW US: facebook twitter

Στην Ηλεία σήμερα Τριαντόπουλος και Παπαγεωργίου-Διαδοχικές συσκέψεις στους πλημμυρόπληκτους δήμους του Κάμπου

Ημερομηνία: 29-11-2021 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην Ηλεία θα βρίσκονται σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τις αναγκαίες αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι θα είναι στην Ηλεία στις 9 π.μ. στη Μανωλάδα και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε διαδοχικές συσκέψεις στη Ανδραβίδα και στη Γαστούνη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπαγεωργίου δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να υπογράψει τις αποφάσεις για την κήρυξη των πλημμυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διευκολύνει τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Παρέμβαση Τζαβάρα για την Έκτακτη Ανάγκη

Την άμεση κήρυξη των πλημμυρόπληκτων δήμων της Ηλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχείας αποζημίωσης των πληγέντων πολιτών και τη δρομολόγηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε πως ο ηλειακός Κάμπος και η νότια Ηλεία δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στον αστικό ιστό και στις αγροτικές καλλιέργειες. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για τον άδικο θάνατο του 65χρονου Χρήστου Ροΐδη στο Βρανά Βαρθολομιού από τα ορμητικά νερά που τον παρέσυραν στον χείμαρρο.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει άμεσα να καταγράψουν όλες τις ζημιές και να δρομολογηθεί η ταχεία και επαρκής αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων για να ανακουφιστούν, σημειώνοντας ότι απαιτείται ανάλογη αμεσότητα και στην καταγραφή της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων ενόψει χειμώνα.

«Μόλις λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η Ηλεία δέχεται νέο ισχυρό χτύπημα από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς στοίχισαν τη ζωή ενός αγαπητού συνανθρώπου μας, στους οικείους του οποίου εκφράζω τα συλλυπητήριά μου. Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει άμεσα να κηρύξουν τις πλημμυρόπληκτες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια να μεριμνήσουν για την ταχεία αποζημίωση των πληγέντων, δρομολογώντας ταυτόχρονα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μην επαναληφθεί η ίδια καταστροφή», δήλωσε.

Επικοινωνία Αυγερινοπούλου με Τριαντόπουλο

Κατόπιν της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στις πληγείσες από τα καιρικά φαινόμενα περιοχές, επικοινώνησε με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής, στον οποίο έθεσε υπόψιν την ανάγκη οικονομικής στήριξης των πληγέντων τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του Νομού. Η Βουλευτής μετέφερε στον κ. Υφυπουργό τις εκτεταμένες ζημίες που προκλήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και αγροτικές καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και τα αιτήματα των κατοίκων, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού κρατικής αρωγής, ο οποίος παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες που έχουν πληγεί μετά από φυσικές καταστροφές.

Αυτοψία από Νικολακόπουλο στον Κάμπο

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε άμεσα ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλος, επικοινωνώντας ταυτόχρονα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη με σκοπό την κήρυξη της Βόρειας Ηλείας ως θεομηνιόπληκτη.

Επαφές Κατρίνη με πλημμυρόπληκτους

Με πλημμυρόπληκτους κατοίκους της βόρειας Ηλείας συζήτησε ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβ. Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος τόνισε ότι η Ηλεία πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για το μηχανισμό κρατικής αρωγής, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές και να αποζημιωθούν πληγέντες κάτοικοι, αγρότες, επιχειρηματίες.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές

Στο πλευρό των πληγέντων από την κακοκαιρία στην περιοχή της Βουπρασίας βρέθηκε κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηλείας, παρουσία του Βουλευτή Διονύση Καλαματιανού. Η καταστροφή στον πρωτογενή τομέα είναι βιβλική. Ακόμα και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους Ηλείους παραγωγούς. Δυστυχώς κάθε χρόνο γινόμαστε θεατές στο ίδιο εφιαλτικό σενάριο των καταστροφών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από πλευράς της πολιτείας. Η περιοχή έχει ανάγκη από έργα υποδομών. Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφές όλων των ζημιών αλλά και να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση για άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Τέλος καλούμε την Κυβέρνηση να εκπονήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για το Νομό Ηλείας που κάθε χρόνο υφίστανται τις τραγικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος